Ulkomaat

Uusnatseja kehuneet tuomarit erotettiin Saksassa

Tilaajille

BONN - Kahden saksalaisen tuomarin siirto tehtävistään kiistanalaisen päätöksen jälkeen on osoittanut, että oikeuden ja politiikan raja on Saksassa käytännössä häilyvämpi kuin laki sanoo.

Tuomarit vapautettiin terveyssyihin vedoten toistaiseksi tehtävistään, kun he olivat luonnehtineet erästä Saksan uusnatsien johtajaa vahvaksi persoonaksi ja periaatteen mieheksi.

Oikeusistuimen johdon päätös on Saksassa toisten mielestä rohkaiseva merkki siitä, ettei lainkäyttö ole "sokea oikeasta silmästä", kuten äärioikeiston liikehdinnästä huolestuneet väittävät mielellään.

Liberaalien oikeusministeri Sabine Leutheusser-Schnarrenberger sanoi keskiviikkona julkaistussa haastattelussa, että tuomarien koulutusta ja valintaa on vielä tehostettava.

Tuomarien siirto on toisten mukaan taas sinänsä ymmärrettävä korjaus yhteiskunnallisesti kestämättömään lausuntoon, mutta rikkoo kuitenkin perustuslain takaamaa tuomarin riippumattomuutta.

Augsburger Allgemeine -lehti kirjoitti, että "olisi kohtalokasta, jos sellaiset hallinnolliset toimet riippumatonta tuomaria vastaan tulevat meillä säännöksi".

Saksalaiselle käytännölle tyypilliseltä näyttää joka tapauksessa, että oikeuslaitos otti huomioon kiivaan arvostelumyrskyn, jota Mannheimin tuomarien päätös nostatti kotona ja ulkomailla.

Liittokansleri Helmut Kohl, suuret ammattiliitot, ja Israelin hallitus kuuluivat niihin, jotka eivät ymmärtäneet Wolfgang Müllerin ja Rainer Orletin lausuntoa uusnatsi Günter Deckertistä.

Müllerin johtama osavaltio-oikeus tuomitsi Deckertin yhdeksi vuodeksi vankeuteen, koska tämä oli väittänyt, ettei kansallissosialistisessa Saksassa tapahtunut mitään juutalaistan joukkomurhaa.

Kiivaan juutalaisvastaista NPD-puoluetta johtavan Deckertin lausumat "Auschwitz-valheesta" ovat Saksassa rikos eivätkä väärä mielipide tai vain tahallista roskapuhetta.

Tuomarit sanoivat kuitenkin päätöksessä, että Deckert on "luonteeltaan luja ja vastuuntuntoinen persoona, jolla on selkeät periaatteet". Mies puhuu mitä puhuu vakaumuksesta.

Müller pahoitteli vielä maanantaina päätöksestä noussutta kohua, mutta katsoi tehneensä oikein. Baden-Württembergin osavaltio-oikeuden johto päätyi kuitenkin tuomarien hyllyttämiseen toistaiseksi.

Ei pelkkää palturia vaan rikos

Helsingin Sanomat

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  4. 4

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  7. 7

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  8. 8

   Edis Tatli kohtaa EM-ottelussa Francesco Pateran – HS seuraa ottelua

  9. 9

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  10. 10

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  11. Näytä lisää
  1. 1

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  10. 10

   Potilas ohjattiin päivystyksestä sydänfilmiin Vantaalla, parkkisakko mätkähti – Viranomainen tiukkana: Sakon saa anteeksi ”jos joutuu tyyliin suoraan leikkaussaliin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää