Ulkomaat

Kiista Bosnian muslimijoukkojen aseistamisesta kärjistymässä Clintonin uhkaus ei johtane toimenpiteisiin tänä vuonna

Tilaajille

BRYSSEL - Kiistely muslimien asevientikiellon kumoamisesta on noussut yhdeksi pahimmista uhkatekijöistä Bosnian kriisissä, joka on muutenkin osoittanut kiristymisen merkkejä sen jälkeen kun Bosnian serbit hylkäsivät kansanäänestyksessä uusimman rauhanehdotuksen.

YK:n määräämään asevientikiellon kumoaminen on ollut vahvasti esillä Yhdysvalloissa. Presidentti Bill Clinton on lähettänyt kongressin johtajille kirjeen, jossa hän uhkaa käynnistää vientikiellon kumoamiseen tähtäävät neuvottelut YK:ssa ensi kuun 15. päivän jälkeen, elleivät Bosnian serbit sitä ennen suostu viiden maan yhteysryhmän rauhansuunnitelmaan.

Tällaisesta kirjeestä on vielä erittäin pitkä matka tositoimiin. Silti pelkkä aikomus on pelästyttänyt pahan kerran ne Euroopan maat, joilla on Bosniassa rauhanturvaajia. Viimeksi maanantaina Britannian puolustusministeri Malcolm Rifkind uhkasi vetää omat 3000 sotilastaan pois Bosniasta, jos muslimit alkavat saada vapaasti aseita.

YK:lla on maaliskuussa 1992 kootussa Unprofor-joukossa Bosniassa kaikkiaan lähes 35000 miestä. Heistä iso osa tulee EU-maista, mutta mukana on vahva edustus myös esimerkiksi Ruotsista.

Mahdollinen asevientikiellon purku oli näin ollen vahvasti esillä viikonlopun epävirallisessa EU-ulkoministerikokouksessa. Kokouksen puheenjohtaja, Saksan ulkoministeri Klaus Kinkel sanoi jokaisen mukana olleen ministerin ilmoittaneen vetävänsä omat rauhanturvaajansa pois, jos muslimeja aletaan aseistaa. Kokoukseen osallistui myös Ruotsin ulkoministeri Margareta af Ugglas.

Ministerit pelkäävät asevientikiellon purkamisen johtavan täysimittaiseen sotaan, jossa YK:n rauhanturvaajat eivät voisi pysytellä puolueettomina. Tässä tilanteessa myös humanitaarinen avustustoiminta ilmeisesti keskeytyisi.

Yhdysvaltalaisista diplomaattilähteistä arveltiin kuitenkin, ettei Clintonin kirje kongressille johda kuukausimääriin mihinkään käytännön toimiin. Lokakuun puolenvälin määräaikaan on vielä yli kuukausi. Sen jälkeen asiasta neuvotellaan monenkeskisesti YK:ssa ainakin toisen kuukauden ajan.

Yhdysvallat ryhtyy harkitsemaan yksipuolista vientikiellon purkamista vasta sen jälkeen, jos asia ei etene YK:ssa. Muslimien aseistamisella on kannattajia Yhdysvaltain molemmissa pääpuolueissa, mutta asiasta sopiminen ei silti käy helposti.

Avainasemassa on presidentti Clinton. Ilman hänen suostumustaan Yhdysvallat ei voi ryhtyä mihinkään toimiin.

Suomella ei toisin kuin muilla Pohjoismailla ole rauhanturvaajia Bosniassa. Paineita tilanteen muuttamiseksi oli runsaasti vielä viime keväänä, mutta rauhanturvalain tulkinta esti miesten lähettämisen.

Nyt paineet ovat ainakin ulkoministeri Heikki Haaviston mukaan vähentyneet. Haavisto sanoi viikonloppuna, että suomalaisten vahvan panoksen Makedoniassa katsotaan riittävän eikä Suomi harkitse osallistumista rauhan turvaamiseen Bosniassa.

Paineet Suomea kohtaan helpottaneet

Helsingin Sanomat

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Valtiolla on käsissään huumekaupasta peräisin olevia bitcoineja miljoonien eurojen edestä – Valtiokonttori päättää tammikuussa, miten se suhtautuu kyseenalaiseen valuuttaan

  6. 6

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  7. 7

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  8. 8

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  9. 9

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  10. 10

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää