Ulkomaat

Tukholmalaiset äänestivät sateisessa ja koleassa säässä

Tilaajille

TUKHOLMA - Parikymmentä kuvausryhmää ympäröi Ruotsin todennäköisesti seuraavaa pääministeriä Ingvar Carlssonia äänestyspaikalla Tyresössä, eikä viime hetken vaalityöstä tullut mitään.

Vihdoinkin vaalipäivä! Sateinen ja kolea kuten Ruotsin uuden hallituksen edessä olevat tehtävät.

Tukholman keskustassa muukalaisen näköinen, kotkaprofiilinen mies pysäytti ohikulkijan: "Anteeksi, missä on äänestyspaikka?" Ruotsalaiset tytöt pohtivat äänekkäästi konservatiivien ja demareiden hyviä puolia maanalaisen liukuportaissa.

Gunnel Bildt auttoi Carl-isäänsä äänestämään tämän vanhassa lukiossa Östermalmilla. Pieni Nils rutisti ryppyistä karkkipussia Mia-äidin farkunlahkeeseen turvamiesten tuntumassa.

Ilmeisen asunnoton tyhjien pullojen keräilijä väitteli puoluesihteeri Mona Sahlinista demarinaisten vaalimökissä tavaratalon kulmalla Tukholman keskustassa.

Vaalihuoneistot avasivat Ruotsissa ovensa aamukahdeksalta. Niitä oli koko maassa 6200.

Samalla kertaa valittiin edustajat valtiopäiville, 23 maakäräjille ja 286 kunnanvaltuustoon. Ehdokkaita olivat asettaneet kansallisesti tunnettujen puolueiden lisäksi myös rekisteröidyt liikkeet ja paikalliset ryhmittymät.

Siten valtiopäiville pyrki Uusi tulevaisuus -liike ja Puolue luonnonlakien puolesta, EU:n vastustajien poikkipoliittinen lista...

Äänioikeutettuja on koko Ruotsissa lähes 6,5 miljoonaa. Lisäksi noin 320000 Ruotsissa yli kolme vuotta asunutta siirtolaista sai osallistua paikallisvaaleihin. Tukholmassa äänioikeuttuja oli 517000, siirtolaisäänestäjiä oli 40000 ja ensikertalaisia 16000.

Jelena Jangfeldt seurasi venäläisine tuttavineen, kuinka Carl Bildt jakeli konservatiivien vaalilistaa äänestäjille hillityn sharmikkaassa Östermalmin kaupunginosassa. Bildtin vanhan lukion portailla oli komea rivi eri puolueiden ja liikkeiden edustajia samassa työssä. Ruotsissa tarvitsee vain valita sopivan puolueen lista, sulkea se kuoreen ja äänestää. Vaalineuvojat niin Tukholman keskustassa kuin Tenstan työläis- ja siirtolaislähiössä vakuuttivat äänestäjien hallitsevan kolmen kuoren järjestelmän oivallisesti.

Jangfeldtit kertoivat äänestäneensä kansanpuoluetta, "mutta Carl Bildt on todellinen valtiomies", rouva Jangfeldt kiitti.

Myös Tenstassa moni kehui konservatiiveja. "Jos sosialistit tulevat valtaan, verot nousevat taas", perusteli vaalea spångalainen opettaja Anja, joka tahtoi salata sukunimensä.

Conny Andersson ja Inger Järd olivat reippailleet Tenstan keskustan vaalipaikalle äänestämään sosiaalidemokraatteja. Andersson on rakennusmies joka uskoo demarien edistävän työllisyyttä.

Ekonomi Janina Zawidski sanoi äänestäneensä konservatiiveja. "He ymmärtävät EU:n tärkeyden".

Keski-ikäinen pariskunta sanoi antaneensa äänensä Uudelle demokratialle. "Täällä on jo liikaa siirtolaisia, Suomen siirtolaispolitiikka sopisi Ruotsillekin", kiinteistöalalla toimiva mies selitti.

Vaalihuoneiston edessä demareiden ja vasemmiston lipukkeita jakavat miehet eivät hekään halunneet kertoa nimiään. Toinen heistä oli kurdi Turkista, toinen Iranista. Molemmat kiittivät Ruotsin siirtolaispolitiikkaa. Musliminaiset pujottelivat lastenvaunuineen portista vaalipaikalle.

"Olin sosialisti jo kotimaassani. Jos en olisi päässyt tänne, en ehkä eläisi. Siihen verrattuna ongelmat ovat siedettäviä", sanoi mies, joka aluksi oli valittanut tehdastyöpaikkaansa kummallista hierarkiaa: "Ruotsalaiset johtavat, suomalaiset ovat pikkupomoina ja pohjalla olemme me etelämaalaiset." TOBIAS RÖSTLUND / PRESSENS BILD

6,5 miljoonaa äänioikeutettua EU ja työllisyys jakoivat äänestäjiä

Helsingin Sanomat

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  5. 5

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  6. 6

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  7. 7

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  8. 8

   Edis Tatli nappasi EM-tittelin itselleen takaisin – ”Hain tyrmäystä, mutta muutenkin meni hyvin”

  9. 9

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  10. 10

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  5. 5

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  8. 8

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  9. 9

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  10. 10

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää