Ulkomaat

Jeltsin torjui vaalien siirtämisen Presidentti aikoo vauhdittaa talousuudistuksia ministerivaihdoksilla

Tilaajille

MOSKOVA - Presidentinvaalit on järjestettävä normaaliaikataulun mukaan eli kesällä 1996, Venäjän presidentti Boris Jeltsin ilmotti tiistaina Moskovassa. Jeltsin torjui parlamentin ylähuoneen puhemiehen Vladimir Shumeikon ehdotuksen vaalien siirtämisestä ainakin presidentin vaalien osalta. Jeltsin ei paljastanut asettuuko hän ehdolle.

Jeltsin piti tiedotustilaisuuden, sillä tiistaina tuli kuluneeksi vuosi siitä, kun panssarit ampuivat Valkoista taloa ja lopettivat Jeltsinin vastustajien päivää aikaisemmin aloittaman kapinan.

Vaaleaan pukuun pukeutunut presidentti sanoi kunnioittavansa molempien puolien uhrien muistoa. Jeltsinin vieressä istui lehdistösihteeri Vjatsheslav Kostikov, jonka erosta samoin kuin muistakin presidentin lähipiirin erimielisyyksistä huhuttiin Jeltsinin viime viikon Yhdysvaltain matkan aikana.

"Kun viikoksi lähtee, se alkaa heti. Kun tulen takaisin, kaikki on kunnossa", presidentti kommentoi isännän ottein. Jeltsinin mukaan hallitukseen voi tulla muutoksia samoin neuvonantajiin, mutta se on luonnollista. Varsinainen kurssi ei muutu, pikemminkin uudistuksia vauhditetaan, Jeltsin linjoitti.

Hän ei torjunut kommunistien tuloa hallitukseen vaan totesi ammatti-ihmisten nousun ministereiksi puoluekannasta riippumatta olevan eduksi maan vakaudelle.

Pääministeri Viktor Tshernomyrdin on jo neuvotellut puoluejohtaja Gennadi Zuganovin kanssa. Jos kommunistitkin lähtevät hallitukseen, koko maltillinen oppositio saadaan nykylinjan tueksi.

Ääriopposition kärkimiehen entisen varapresidentti Aleksandr Rutskoin Jeltsin arveli keräävän vaaleissa kahden-kolmen prosentin kannatuksen.

Lehdistötilaisuudessa ei sallittu kiusallisia kysymyksiä presidentin tarttumisesta orkesterin tahtipuikkoon Berliinissä ja nukkumisesta ohi neuvottelujen Irlannissa. Asia hoidettiin niin, että kysymään pääsivät lähinnä venäläistoimittajat. Yksi harvoista kysymyksen saaneista ulkomaalaisista poikkesi etukäteen papereilla jätetyn kysymyksen muotoilusta ja sai lehdistösihteerin moitteet.

Viime syksyä Jeltsin arvioi toteamalla, ettei toinen lokakuun vallankumous toteutunut. Hän korosti sitä, että kirkko oli kapinan aikana presidentin puolella.

Yhdeksi kuluneen vuoden saavutukseksi Jeltsin nimesi sen, ettei Venäjää uhkaa hajoaminen. Esimerkiksi viime vuonna Moskovasta eroon pyrkinyt Tatarstan on palannut riviin.

Ongelmia on luvassa Vladivostokissa, jossa järjestetään perjantaina aluehallinnon johtajan vaalit. Jeltsinin uuden ukaasin mukaan vaaleja ei sallita vaan presidentti nimittää johtajat.

Jeltsinin mukaan sekavassa tilassa olevan Tshetshenian tapahtumat kehittyvät Moskovaa miellyttävällä tavalla. Voimaa ei käytetä, Jeltsin lupasi.

GENNADI GALPERIN / REUTER ANNE SAILAS

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  4. 4

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Edis Tatli kohtaa EM-ottelussa Francesco Pateran – HS seuraa ottelua

  7. 7

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  8. 8

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  9. 9

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  10. 10

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  10. 10

   Potilas ohjattiin päivystyksestä sydänfilmiin Vantaalla, parkkisakko mätkähti – Viranomainen tiukkana: Sakon saa anteeksi ”jos joutuu tyyliin suoraan leikkaussaliin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää