Ulkomaat    |   Ruotsin EU-kansanäänestys

Ruotsi äänesti kyllä Selvä tulos helpotus demarihallitukselle (kolmannen painoksen vaihto-otsikko) EU:n tukijat puhkesivat villiin riemuun

Tilaajille

SOLE LAHTINEN Helsingin Sanomat TUKHOLMA - Ruotsalaisten selvä enemmistö vastasi sunnuntaina myöntävästi kysymykseen Ruotsin EU-jäsenyydestä. Ruotsin television teetttämän ensimmäisen ennusteen mukaan 57,6 prosenttia äänestäjistä kannatti jäsenyyttä, 41 prosenttia vastusti ja 1,4 prosenttia äänesti tyhjää.

Kolmasosa äänestäneistä valitsi kantansa kampanjan viimeisen viikon aikana. Epävarmoista naisäänestäjistä valtaosa päätyi lopulta kannattamaan jäsenyyttä.

"Olemme onnistuneet vakuuttamaan äänestäjät", kokoomuspuolueen johtaja Carl Bildt riemuitsi illalla. Hänen mukaansa kansan mielipide kääntyi kampanjan viime viikon aikana.

"Tuntuu ihanalta, tilanne oli niin epävarma ihan loppuun saakka. Ingvar Carlsson ja Mona Sahlin ovat tehneet hienoa työtä", kansanpuolueen puheenjohtaja Bengt Westerberg kiitti illalla.

Ei-puolen vaalivalvojaisissa vasemmistopuolueen johtaja Gudrun Schyman vaikutti selvästi pettyneeltä tulokseen. "Kannatus oli vähäisempää kuin odotimme", hän sanoi. "Pahalta näyttää", sanoi ympäristöpuolueen Birger Schlaug.

Selvä kyllä-tulos oli helpotus pääministeri Ingvar Carlssonille, joka kampanjan loppuvaiheessa pani oman luotettavuutensa likoon kyllä-kannan puolesta. Demareiden kannatus jakautui 55-44 jäsenyyden puolesta.

Carlssonin oli määrä antaa lausunto tuloksesta illalla. Koko puoluejohto oli kokoontunut päämajaansa Sveavägenille seuraamaan äänten laskentaa. Muu kyllä-väki juhli voittoa Norra Latinin kokouskeskuksessa Tukholmassa.

"Sosiaalidemokraattinen puolue on hoitanut asian hienosti", tuleva EU-komissaari Anita Gradin kiitti. Hän ja muut puolueen naiset kiittivät kampanjaa "lempeäksi, herkkätunteiseksi" ja kehuivat sitä, että hallituksen kaksi ei-ministeriä takaa puolueen sisäisen sopuisuuden jatkossakin.

Mielipiteitä heilautti jaan puolelle viime vaiheessa myös se, että Kunnallistyöntekijäin liiton puheenjohtaja Lillemor Arvidsson kertoi loppuviikosta äänestäneensä jäsenyyden puolesta. "Ingvar Carlsson on luvannut, että hyvinvointi ja työllisyys säilyvät, ja minä luotan häneen", Arvidsson toisti uutisissa.

Hänen liittonsa 650000 jäsentä ovat juuri epävarmoja, matalapalkkaisia työntekijöitä julkisella sektorilla. Myöhemmin perjantaina usean muun ammattiliiton johtaja seurasi Arvidssonin esimerkkiä.

Etenkin sosiaalidemokraattisen puolueen äänestäjät siirtyivät loppuvaiheessa EU:n kannattajiksi.

Kuitenkin pienipalkkaisimmat naiset ja perinteiset työläiset olivat television vaalikyselyn mukaan äänestäneet jäsenyyttä vastaan.

Vaalihuoneistojen ovella tehtyjen haastattelujen mukaan valtaosa kokoomuslaisista ja yli puolet sosiaalidemokraattisista äänestäjistä kannatti EU:ta, keskustapuolueessa kannatus jakautui melko tasan.

Flunssainen pääministeri Ingvar Carlsson äänesti Euroopan puolesta Tyresön koulussa Tukholman lähistöllä lauantaina.

Kokoomuspuolueen johtaja Carl Bildt kertoi äänestettyään Tukholmassa, että ei usko yhteisen EU-kannan muuten lähentävän häntä ja Carlssonia. Poliittinen kamppailu jatkuu muissa asioissa.

"Olemme ennenkin toimineet yhteistyössä, mutta tämä taitaa olla näkyvin tapaus", Bildt sanoi.

Kaikkiaan 6,5 miljoonalla ruotsalaisella oli äänioikeus vaalissa, jossa oli odotettu valtiopäivävaaleja vaisumpaa osanottoa. Ennakkoäänestys oli kuitenkin vilkasta.

EU-kampanja oli hermojarepivää jännitystä aivan viime päiviin jäsenyyden kannattajille, sillä useat peräkkäiset mielipidetiedustelut povasivat tasaväkistä kannatusta molemmille näkemyksille aivan tilastovirhemarginaalin sisällä.

Kansanäänestys oli Ruotsin historian viides. Vuonna 1922 äänestettiin viinan jakelusta, 1955 vasemmanpuoleisen liikenteen vaihtamisesta oikealle, 1957 eläkelaeista, 1980 ydinvoimasta.

Vilkas osanotto

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  5. 5

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  6. 6

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  7. 7

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  8. 8

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  9. 9

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  10. 10

   Edis Tatli nappasi EM-tittelin itselleen takaisin – ”Hain tyrmäystä, mutta muutenkin meni hyvin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  5. 5

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  8. 8

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  9. 9

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  10. 10

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää