Ulkomaat

Uskontopuolueen juuret ovat syvällä

Tilaajille

ALGER - Mustansinisten ja valkoisten poliisiautojen rivistöt tukkivat avaraan puistoon johtavan pikkukadun kukkulaisen Algerin yhdellä rinteellä. Hehtaarien laajuisen vehreyden keskellä melkein näkymättömissä hohtaa koristeellinen huvila Djenane El Muphti.

Puisto on poikkeustilassa elävän Algerian tarkimmin vartioituja alueita. Täällä sotilaiden valvoma hallitus pitää "kotiarestissa" Islamilaisen pelastusrintaman FIS:n kahta tärkeintä johtajaa Abassi Madania ja Ali Benhadjia.

Arestihuvilan nimi on kuin sattuman ivaa. Se on suomeksi "muftin puutarha". Islamissa mufti on uskonnollinen 'virkamies', joka tulkitsee lakia ja oikeutta.

Madani ja Benhadj saarnasivat moskeijoissa islamilaisen valtion uutta tulemista ja suoraa toimintaa sen saavuttamiseksi. Heidät vangittiin jo ennen 1991 joulukuun historiallisia monipuoluevaaleja, joissa FIS kahmaisi itselleen murskaenemmistön. Vallan kaapannut ja vaalit mitätöinyt sotilashallitus tuomitsi heidät 12 vuodeksi vankeuteen. Kotiarestiin heidät siirrettiin syyskuussa. Silloin hallitus halusi vielä neuvotella. Ei enää.

Algerian kohtaloita kasvottomasti taustalta ohjailevan poliittis-taloudellisen harvainvallan kova linja näyttää nyt olevan vahvoilla. Se uskoo "kitkevänsä" uskontopuolueen juurineen.

Puolueen juuret ovat syvällä. Puolueen tulemiselle oli kuin yhteiskunnallinen tilaus, jonka vallanpitäjät olivat tahtomattaan saaneet aikaan.

Islamilainen rintama järjestäytyi puolueeksi kuin tyhjästä viisi vuotta sitten, kun Algeriaa koko itsenäisyyden ajan yksinvaltaisesti hallinnut FLN (Front de Libération Nationale eli Kansallinen vapautusrintama) joutui sallimaan muut puolueet. FIS oli kuitenkin muokannut maaperää kasvulleen jo toista kymmentä vuotta.

Moskeijoiden imaamit lupasivat taloudelliseen ahdinkoon joutuneelle enemmistölle paluuta Ranskan siirtomaavaltaa edeltäneenseen "islamilaiseen valtioon", jossa ei ole rikkaita eikä köyhiä, ei herroja eikä palvelijoita. Pelastuksen sanomansa oheen islamilainen liike järjesti työttömille massoille sosiaalipalveluja, joita he eivät muualta saaneet. Kaupunkislummien tai kituliaan maaseudun sosilaalityö työnsi islamilaisen liikkeen juuret hiljaa ja huomaamatta syvemmälle.

Sanoma meni perille, vaikka sen lupaaman kaltaista "valtiota" ei koskaan olekaan ollut Algeriassa.

Osa paremmin voivaa keskiluokkaa oli täysin kyllästynyt yksipuoluevallan kaikkialle ulottuvaan valvontaan ja urkkimiseen ja käänsi myös katseensa FIS:iin muutoksen toivossa. Osaltaan se selittää uskontopuolueen murskavoiton, vaikka FIS:llä ei ollut, eikä ole vieläkään mitään selkeää ohjelmaa Algerian vaivojen parantamiseksi.

Muftin huvilassa viruvat "Jumalan puolueen" johtajat uskovat, että aika on heidän puolellaan. He odottavat hallituksen ennemmin tai myöhemmin suostuvan neuvotteluihin.

Ryhmistä jyrkin ja tätä nykyä ilmeisesti vahvin GIA (Groupe Islamique Armé) uskoo vain aseisiin. Aseensa se ja muut ryhmät ovat enimmäkseen siepanneet armeijalta samaan tapaan kuin FLN aikanaan itsenäisyystaistelunsa alussa, asiantuntevat lähteet arvioivat. Taistelu on jo levinnyt laajoille alueille Algerian pohjoisosaan, missä yli 27-miljoonaisen väestön enemmistö asuu.

Vuosikausia muokkaustyötä

Helsingin Sanomat

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  5. 5

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  6. 6

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  7. 7

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  8. 8

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  9. 9

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  10. 10

   Edis Tatli nappasi EM-tittelin itselleen takaisin – ”Hain tyrmäystä, mutta muutenkin meni hyvin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  5. 5

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  8. 8

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  9. 9

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  10. 10

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää