Ulkomaat

Tshetshenia repii väsyneiden uudistajien rivejä

Tilaajille

MOSKOVA - Venäjän kauhistuneet uudistusmieliset ovat ottaneet välimatkaa presidentti Boris Jeltsiniin, kun maahan on ilmaantunut merkkejä poliisivaltion paluusta. Presidentin Tshetshenian-politiikka repäisi päättyneellä viikolla ammottavan kuilun hänen ja demokraattien välille.

Näkyvä uudistusmielinen kansanedustaja Sergei Jushenkov sanoi televisiossa perjantaina, että hänen puolueensa perustaa työryhmän vaatimaan presidentin viraltapanoa, jos tämä määrää joukot hyökkäämään Tshetsheniaan. Jushenkov on duuman puolustusvaliokunnan puheenjohtaja. Hän johti viime viikolla valtuuskuntaa Groznyihin ja neuvotteli Tshetshenian presidentin Dhzohar Dudajevin kanssa.

Kaksi suurta uudistusmielistä puoluetta Venäjän valinta ja Jabloko varoittivat sähkeessään presidenttiä tarttumasta aseisiin Tshetsheniaa vastaan. Ne sanoivat presidentin menettävän miljoonien venäläisten kannatuksen, jos hän käskee hyökätä. Venäjän valinnan johtaja Jegor Gaidar on näihin päiviin saakka tukenut, toisinaan syvään huokaillen, Jeltsiniä, kun taas Jabloko arvostelee hallituksen talouspolitiikkaa.

Jushenkovin mielestä Venäjän johto ajaa täysin väärää politiikkaa Tshetsheniassa. Hänen varoituksensa presidentin erottamismenettelyn aloittamisesta johtaisi varmasti tulokseen. Sitä aiemmin yrittäneet kommunistit, zhirinovskilaiset ja muut isänmaallis-fasistiset ryhmät liittyisivät innolla mukaan kukin omista, päinvastaisista syistään.

Demokraattinen Venäjä -niminen kansanliike nosti kesäkuussa 1991 Jeltsinin valtaan Venäjän presidentiksi ja tuki häntä kommunisteja ja vallankaappaajia vastaan. "Demrossijan" monien johtohenkilöiden vieraantuminen on purkautunut syksyn aikana presidentin avoimeksi kritiikiksi. He sanovat, että Jeltsin on liukunut etäälle uudistuksiin ja demokratiaan nojaavasta kansanjohtajuudesta ja palaa hyvää vauhtia Nkp:n paikallispomoksi Sverdlovskista.

Jeltsinin paradoksi on, että hänen valtansa on kasvanut suuremmaksi kuin koskaan aiemmin, mutta samaan aikaan hänen tukijansa luopuvat hänestä. Presidentti tietää kannatuksensa kutistuvan. Hän piti jopa älymystökokouksen vakuuttaakseen akateemikot ja taiteilijat uudistusten jatkumisesta.

Tänään maanantaina on vaaleista kulunut vuosi ja se lisää presidentin valtaa ja pelimahdollisuuksia. Hän saa oikeuden hajottaa duuman ja määrätä ennenaikaiset vaalit.

Pelkkä uhkaus duuman hajotuksesta patistaa kansanedustajia yhteistyöhön tai ainakin vähentää heidän alttiuttaan äänestää presidenttiä vastaan. Monet kansanedustajat jäisivät rannalle vaaleissa eikä poliitikkoja houkuttele ajatus joutua Moskovasta provinssiin ilman kansanedustajien varsin mainioita asunto-, auto- ja matkaetuja.

Venäjän paradoksi puolestaan on, että vaalit olisivat tarpeen uupuneiden johtajien vaihtamiseksi, mutta vaaleihin on hankala mennä. Äänestäjät potevat apatiaa. Monet tarttuisivat protestin mahdollisuuteen ja äänestäisivät demagogeja ja sirkuspellejä.

Neljä viime vuotta ovat olleet Venäjällä sellaista uudistusmielisen vallankumouksen ja kommunistien vastakaappauksen raisua laukkaa, että kaikki osallistujat ovat uupuneita. Burn out-ilmiö näkyy myös presidentistä, joka jaksaa tuuppia uudistuksia eteenpäin vain satunnaisesti.

Demokraattien oireellisin syytös Jeltsiniä vastaan koskee paluuta nimettömään puoluevaltaan. Jeltsinin erottama oikeusministeri Juri Kalmykov sanoi televisiossa, että presidentin hallinto sekaantuu ministeriöiden työhön aivan samaan tapaan kuin politbyroo neuvostoaikana.

Kalmykov protestoi Jeltsinin Tshetshenian-politiikkaa vastaan turvallisuusneuvoston kokouksessa. Hän on itse kotoisin pohjoisesta Kaukasiasta ja ymmärtää alueen luonteen. Jeltsin vihastui neuvoista.

"Naamioidut ihmiset hallitsevat Venäjää" otsikoi perjantaina uudistusmielisen Jegor Jakovlevin johtama Obshaja gazeta haastattelun, jossa presidenttiä kritikoivat puoluevallan paluusta ja valheen ja väkivallan uhan käytöstä mm. Jelena Bonner, aiempi sosiaaliministeri Ella Pamfilova, Nizhni Novgorodin kuvernööri Boris Nemtsov, entinen poliittinen vanki ja kansanedustaja Sergei Kovaljov sekä marsalkka Jevgeni Shaposhnikov.

Vuonna 1991 demokraattien puolelle putsisteja vastaan asettunut marsalkka Shaposhnikov muistutti, että Yhdysvaltain presidentti otti täyden vastuun 1960 Gary Powersin vakoilulennosta Neuvostoliiton yli, vaikka marsalkan arvelun mukaan presidentti ei valtuuttanut sitä. Amerikan presidentti ei vierittänyt vastuuta muille, marsalkka huomautti.

Sen sijaan "nyt Venäjällä turvallisuuspalvelut voivat vallata pankkeja ja pidättää ihmisiä keskellä Moskovaa päivänvalossa ja tunnistamattomat panssarit vyöryä Grozniin ja pommikoneet pommittaa Tshetsheniaa ilman, että kukaan Venäjän johdossa ottaa vastuuta", marsalkka sanoi.

Tshetshenia on noussut äkkiä kolme vuotta kestäneestä unohduksen yöstä käytännön koetinkiveksi. Jos Venäjä antaa tshetsheenien toteuttaa itsenäistymistahtonsa, jouduttaneen pian näkemään tataarien, tshuvassien, nenetsien, karjalaisten ja monien muiden hinkuvan ainakin laajennettua autonomiaa. Jos Venäjä menee valtaamaan Tshetshenian, se sytyttää uuden Kaukaasian sodan eikä pysty silti takaamaan valtakunnan alueellista eheyttä.

Demokraattien mielestä eri kansallisuuksilla on oltava valtaa päättää omista asioistaan. Jeltsin oli kolme vuotta sitten samaa mieltä.

Vanhat tukijat arvostelevat Jeltsiniä Uudistajilla burn out "Kukaan ei ota vastuuta"

Helsingin Sanomat

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  6. 6

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  7. 7

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  8. 8

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  9. 9

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  10. 10

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  5. 5

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  6. 6

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  7. 7

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  8. 8

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  9. 9

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  10. 10

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää