Ulkomaat

Irlanti väittelee oikeudesta siirtyä pubista auton rattiin Uusi laki rajoittaa ajamista muutaman ryypyn jälkeen

Tilaajille

GLENCULLEN - Viinaan menevien kaverien maana tunnetussa Irlannissa on puhjennut maanlaajuinen kuuma väittely alkoholista ja ajamisesta. Yleinen käsitys muutaman ryypyn ihanuudesta on törmännyt vaaraan, että uutta tiukennettua liikennelakia soveltava poliisi pysäyttää pubista kotiin ajelevan kansalaisen.

Kuohuva keskustelu puolesta ja vastaan täyttää nyt sanomalehdet, television, olohuoneet ja - tietysti - Irlannin 10200 pubia.

Joulukuun alussa voimaan tulleessa laissa rattijuopumusraja laskettiin yhdestä promillesta 0,8 promilleen, hieman lähemmäksi länsieurooppalaista keskiarvolukua.

Uudessa laissa kovennetaan lisäksi rangaistuksia. Rattijuoppoudesta voidaan nyt tuomita yli 700 markan sakko sekä ajokielto kahdeksi vuodeksi ja vielä pakottaa kuljettaja uuteen ajokokeeseen.

Lain puolestapuhujat korostavat tiukemman käytännön säästävän ihmishenkiä. Takajaloilleen nousseet vastustajat tuhahtavat uuden lain olevan törkeää puuttumista jokaisen irlantilaisen ikimuistoiseen oikeuteen "ottaa ryyppy" eritoten pubeissa, jotka ovat olennainen osa monien irlantilaisten elämää.

"Irlannin maaseudulla suurin osa jokapäiväistä elämää pyörii pubin ja postitoimiston ympärillä, ja tällä tavalla olemme hoitaneet asioitamme viimeiset 500 vuotta", kapakoitsija Tony McMahon muistuttaa. McMahonin perinteinen suuri kapakka Foxs Pub sijaitsee ylämaalla parikymmentä kilometriä pääkaupungista Dublinista kaakkoon.

McMahon arvioi liiketoimintansa supistuvan viidenneksellä uuden lain vuoksi. McMahon väittää suorasukaisesti "sosiaalisen kanssakäymisen surkastuvan olemattomaksi maaseudulla", kuten hänen kotiseudullaan Glencullenissa.

McMahonin vaimo Geraldine syyttää katkerasti poliitikkoa, joka oli ajamassa tiukennettua lakia läpi. Jos hänellä olisi "edes järjen hivenkään, hän ymmärtäisi, ettei muutama ryyppy tapa vaan nopeus tappaa".

"Jos he olisivat yhtä tiukkoja nopeusrajoituslakien soveltamisessa, he säästäisivät enemmän ihmishenkiä", Geraldine lisää.

Irlannin hallitus kerää vuosittain vajaan 7,5 miljardin markan verran alkoholiveroilla. Tiukan lain vastustajien mukaan verotuotot vähenevät, minkä lisäksi alan teollisuudessa ja jälleenmyynnissä menetetään työpaikkoja.

Lakia valmistelleet viranomaiset muistuttavat uusien määräysten säästäneen jo ihmishenkiä. He torjuvat tiukasti vaatimukset lain lieventämisestä.

Totaalikieltäytyjien yhdistystä johtava jesuiittamunkki Bernard McGuckian heijastelee lausunnoissaan virallisia näkemyksiä.

"Kun ihmiset liikkuivat hevosilla ja aaseilla, tarvetta huolehtia teiden turvallisuudesta ei ollut. Nyt me vain liitymme samaan joukkoon muun Euroopan kanssa." Keskustelun aikana on oiottu myös käsityksiä irlantilaisten juomatavoista. Vaikka pubit ovat yhä tärkeitä kohtaamispaikkoja Irlannissa, tilastot eivät anna tukea ennakkoluuloiselle mielikuvalle, että kaikki irlantilaiset ovat raskaan sarjan juojia.

McGuckianin yhdistyksen teettämän selvityksen mukaan peräti kolmannes irlantilaisista on totaalikieltäytyjiä suhteessa alkoholiin.

Euroopan unionin tilastojen mukaan 1991 EU-jäsenmaista vain Britanniassa kulutettiin Irlantia vähemmän alkoholia asukasta kohti laskettuna eli noin 8,7 litraa puhtaaksi alkoholiksi muutettuna.

Toisaalta alkoholismi on vakava ongelma Irlannissa. Erityistä huolta viime aikoina on aiheuttanut naisten ja teini-ikäisten lisääntynyt viinankäyttö. Kaikkiaan 3,5 miljoonan asukkaan Irlannissa on noin 150000 alkoholistia.

Väittelyä on käyty myös Irlannin arvovaltaisimman lehden Irish Timesin sivuilla. Lakia vastustavan lehden kolumnistin Nuala ÓFaolinin mielestä "pubissa käynti on henkilökohtaisen vapauden ilmentymä ja sieltä lähtö oman aikataulun mukaan on osa tätä vapautta".

Irlannin maaseutuvoittoista länsiosaa seuraava toimittaja Michael Finlan torjuu "hölynpölynä puheet Irlannin maaseudun sosiaalisen rakenteen repeilystä" tiukennettujen juonti- ja ajorajoitusten vuoksi.

Irlannin poliitikot ovat omalta osaltaan pyrkineet olemaan hyvinä esimerkkeinä, mutta Dublinissa liikkuu myös juttuja kuuluisista lasinkallistajista. Eräs tämän hetken suosituimmista viinanhuuruisista tarinoista kertoo entisestä pääministeristä, joka sattui ajamaan väärään suuntaan yksisuuntaisella kadulla.

"Ettekö te nähneet nuolia?" poliisi tiukkasi. "Nuolia", pääministeri äimisteli. "Minä en nähnyt edes intiaaneja!" JEREMY HORNER / CAMERAPRESS

Tuhoisaa liiketoiminnalle Vapauden ilmentymä vai hölynpölyä Juttuja riittää

The New York Times

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  7. 7

   Sää on aiheuttanut yöllä ongelmia Helsinki-Vantaan lentokentällä: Finnair pyysi matkustajia varautumaan kentällä yöpymiseen, sillä hotellit ovat täynnä

  8. 8

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  9. 9

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  10. 10

   Pitkittynyt stressi syö parisuhdetta, kun kotona ei osata tehdä enää muuta kuin riidellä – Onneksi tulehtunutta tilannetta voi hoitaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  4. 4

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää