Ulkomaat

Jeltsin kehui USA:n vaisua Tshetshenia-linjaa Presidentti valitti, että kaikki maat eivät ole käyttäytyneet "yhteistyökumppanin" tavoin

Tilaajille

MOSKOVA - Venäjän presidentti Boris Jeltsin kiitteli torstaina Yhdysvaltain pidättyväistä suhtautumista Tshetshenian tapahtumiin.

Lipetskissä 200 kilometrin päässä Moskovasta vieraillut Jeltsin sanoi Yhdysvaltain käyttäytyneen yhteistyökumppanin tapaan ja lisäsi, että valitettavasti kaikki maat eivät ole toimineet samoin, kertoi uutistoimisto Interfax.

Ulkoministeri Andrei Kozyrev kehui niin ikään torstaina Yhdysvaltoja ja EU:ta siitä, että ne osoittivat tervettä järkeä ja kieltäytyivät taloudellisista pakotteista Venäjää vastaan.

Venäjän ihmisoikeusvaltuutettu Sergei Kovaljov puolestaan sanoi, että olisi pilkantekoa, jos Venäjä hyväksyttäisiin Euroopan neuvoston jäseneksi verenvuodatuksen jatkuessa Tshetsheniassa.

Kovaljovin mukaan Venäjä ei moniin vuosiin täytä Euroopassa noudatettuja ihmisoikeusvaatimuksia, kertoi Intarfax. Kovaljov on perjantaina lähdössä Tshetsheniaan tilannetta selvittävän Ety-ryhmän mukana. Sen jälkeen hän menee Euroopan neuvoston kuultavaksi Strasbourgiin.

Jeltsin arvosteli Lipetskissä Ukrainaa, ettei se ole suostunut kaksoiskansalaisuutta koskevaan Venäjän vaatimukseen. Kiista jarruttaa maiden välisiä sopimuksia.

Jeltsinin mukaan ilman kaksoiskansalaisuutta "Suuri Venäjä ei voi sopimusta allekirjoittaa".

Jeltsiniltä kysyttiin myös, kuka on aseistanut Tshtetshenian johtajan Dzhohar Dudajevin, mutta Itar-Tassin mukaan presidentti ei halunnut vastata kysymykseen.

Moskovassa väitetään, että puolustusministeri Pavel Gratshov allekirjoitti sopimuksen, jonka mukaan Neuvostoliiton Tshetsheniasta vetäytyneet joukot jättivät aseita Dudajeville. Gratshov on kiistänyt osuutensa.

Viralliseen "kaikki hyvin Tshetsheniassa" linjaan saatiin torstaina uusia säröjä, kun erotettu Venäjän maavoimien ensimmäinen varakomentaja kenraali Eduard Vorobjov piti tiedotustilaisuuden.

Vorobjov sai lähteä, kun hän kieltäytyi johtamasta Venäjän hyökkäystä Tshetsheniaan. Vorobjov sanoi Interfaxin mukaan, että puolustusministeri Gratshov kantaa vastuun siitä, että sotaan lähdettiin ilman riittävää valmistautumista.

ANNE SAILAS

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  6. 6

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  7. 7

   "Häirintää on todella runsain mitoin", sanoo Rakennusliiton puheenjohtaja – Nyt kymmenen eri alojen vaikuttajaa kertoo, miten he aikovat puuttua seksuaaliseen häirintään

   Tilaajille
  8. 8

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  9. 9

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  10. 10

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää