Ulkomaat

Kölnin tulva helpottaa, mutta haju pahenee Poliisi pitää vanhankaupungin tulva-alueella tiukkaa kuria varkaiden varalta

Tilaajille

KÖLN - "Haju on paha, ja vielä pahempi se on sitten kun vesi on laskenut", Christoph Heinrich naurahti tiistai-iltapäivänä kotitalonsa edustalla Hafengassen eli satamakujan varrella Kölnin vanhassakaupungissa.

Tunnelma veden valtaamassa vanhassakaupungissa oli hieman helpottunut. Vuosisadan pahin tulva oli laskenut aamusta alkaen noin kymmenen senttiä, ja lasku jatkui hitaasti.

Hafengasse oli vain osittain veden peitossa, mutta talojen kellarit alkoivat olla täynnä vettä ja viemäreistä pursuavaa lietettä. Tehokkaat pumputkaan eivät pysty lopputtomiin vastustamaan Euroopan toiseksi suurimman joen painetta.

Heinrich uskoi selviävänsä raivaus- ja korjaustöistä melko vähällä, koska kerrostaloissa kulut voidaan jakaa asukkaiden kesken. "Enemmän harmittaa liikkeiden puolesta. Tämä on ikävää koko korttelille - kolmen viikon päästä on karnevaalit ja vuoden paras kaupantekoaika, mutta aika ei taida riittää raivaustöihin." Sadan metrin päässä, Kölnin historiallisella Kalatorilla eli Fischmarktilla kalojen valtakunta ulottui vielä reilusti talojen pohjakerrosten puoliväliin, ja joissakin liikkeissä suojaseinämät olivat pettäneet.

Sonderbar-niminen kapakka Fischmarktin kulmassa piti vielä puoliaan. Sen ovi- ja ikkuna-aukot on suojattu vanerilevyillä, ja saumat on tukittu polyuretaanin näköisellä tökötillä.

Kapakan omistaja Gabi Charne ulkoilutti koiraansa rannassa, parinkymmenen metrin päässä työpaikaltaan. "Onhan se laskenut jo kymmenen senttiä", hän sanoi. Siis vesi oli laskenut, mutta mieliala vastaavasti noussut.

Rouva Charne kiitteli pelastus- ja avustustyöntekijöitä loistavasta työstä. Hänen mielestään on aivan erinomaista, ettei vuosisadan pahin tulva ole aiheuttanut Kölnissä lainkaan henkilövahinkoja.

Taloudelliset vahingot ovat asia erikseen. Sonderbar kärsi viime talven tuhotulvassa 120 000 Suomen markan suuruiset vahingot, ja Charne arveli joutuvansa pulittamaan toisen mokoman tämän tulvan jälkeen.

Joka tapauksessa hän aikoo jatkaa kapakan pitämistä, vaikka tuhotulva toistuikin. "Olemme olleet täällä jo 15 vuotta emmekä taatusti muuta minnekään." Edellinen tulva on vielä kaikkien muistissa, ja vanhassakaupungissa oli osattu varautua: osa kaduista on jopa reunustettu korkeilla peltiseinämillä, jotka pitävät tulvaveden käsivarren mitan päässä rakennusten seinistä.

Useimmilla kujilla vesi kuitenkin virtaa vapaasti, ja ihmiset joutuvat kulkemaan toisen kerroksen korkeudelle rakennettuja kapeita rakennustelineitä pitkin.

Telineitä rakentamassa ja pumppaustöissä on palokunnan apuna muutama sata vapaaehtoista, jotka kuuluvat kuuluvat THW-nimiseen tekniseen avustusjärjestöön.

THW:n haalariin pukeutunut pankkivirkailija Marco Balke valvoi pumppujen toimintaa Mühlengassella. "On tämä ihmeellistä. Viime kerralla tulva kesti kolme päivää ja laski nopeasti. Nyt tätä on kestänyt viikon, ja toiseen viikkoon varaudutaan." Poliisi pitää tulva-aluetta piiritettynä eikä päästä tiesulkujen ohi muita kuin asukkaita, työntekijöitä, pelastusväkeä ja toimittajia. Kuri on tiukka, koska edellisen tulvan aikana vanhaankaupunkiin änkesi töllistelijöiden joukossa myös varkaita.

"Virheistä on opittu", vakuutti torin reunassa seisova tiukka poliisimies, joka syynäsi ihmisten kulkulupia. Hänen mukaansa tällä kertaa vanhassakaupungissa ei ole tapahtunut yhtään ryöstöä.

"Voin kyllä kertoa teille uutisen. Eräät nuoret miehet irroittelivat viikonloppuna letkuja kiinnikkeistään ja saivat aikaan hieman vahinkoa", poliisimies paljasti.

EDGAR SCHOEPAL / AP

Kölnissä ei henkilövahinkoja

MATTI VIRTANEN Helsingin Sanomat

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  4. 4

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  7. 7

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  8. 8

   Edis Tatli kohtaa EM-ottelussa Francesco Pateran – HS seuraa ottelua

  9. 9

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  10. 10

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  11. Näytä lisää
  1. 1

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  10. 10

   Potilas ohjattiin päivystyksestä sydänfilmiin Vantaalla, parkkisakko mätkähti – Viranomainen tiukkana: Sakon saa anteeksi ”jos joutuu tyyliin suoraan leikkaussaliin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää