Ulkomaat    |   Näkökulma

Viikko tuhoamisleirissä

Tilaajille

Matti Virtanen BONN - "Auschwitz ei koskaan saa unohtua. Auschwitz ei koskaan saa toistua."

Kahden viime viikon ajan Saksan tiedotusvälineet ovat olleet toisen maailmansodan pahimman rikospaikan, Auschwitzin keskitysleirin vapaaehtoisia vankeja.

Venäläiset vapauttivat Auschwitzin 27. tammikuuta 50 vuotta sitten. Vuosipäivä oli mediatapahtuma, jonka valmisteluun lehdillä, radiolla ja televisiolla oli kerrankin riittävästi aikaa.

Jokaisen lukijan, katsojan ja kuuntelijan piti oppia muistamaan ja käyttäytymään siten, ettei Auschwitz koskaan toistuisi.

LEHDET JULKAISIVAT Auschwitz-teemasivuja jo viikko ennen vuosipäivää. Joissakin viikkolehdissä jutut olivat niin pitkiä, että ne oli jouduttu jakamaan kahdelle viikonlopulle. Näin aihe ei myöskään päässyt unohtumaan kesken kaiken.

Leirin toimintaa esiteltiin havainnollisilla kaaviokuvilla, joita saksalaiset lehdet eivät tavallisesti vaivaudu piirtämään. Edes viime viikon tulvien aikana lehdistä ei löytynyt karttapiirrosta, joka olisi näyttänyt miten laajalle alueelle tulvavesi levisi.

Auschwitzin kartta sen sijaan tuli tutuksi: tuossa oli ykkösleiri eli Stammlager, tuossa kakkosleiri Birkenau, tuossa kolmosleiri Monowitz ja sen vieressä IG-Farbenin tehdas. Rautatie kulki tuosta, ja tuossa olivat kaasukammiot, krematoriot, vankien parakit, tuossa vartijoiden ja leirin johdon asumukset.

Lehdet marssittivat lukijoiden eteen kymmeniä ja taas kymmeniä entisiä Auschwitzin vankeja, jotka kertoivat tarinansa elämästä ja kuolemasta maanpäällisessä helvetissä.

Mieleenpainuvimman Auschwitz-tarinan julkaisi viikkolehti Die Zeit. Se oli saanut oikeuden julkaista saksan kielellä ensimmäisen kerran tarinan vangista numero 107.907.

Amerikkalaisen toimittajan John Herseyn vuonna 1946 kirjoittama juttu oli pienen kirjan mittainen. Muistikuvien tarkkuudessa se oli kuitenkin omaa luokkaansa verrattuna vanhojen vankien tuoreisiin haastatteluihin.

MYÖS TELEVISIOASEMAT kunnostautuivat lähettämällä kymmeniä erilaisia Auschwitz-dokumentteja. Kaiken nähneille tv-katsojille esitettiin jälleen kerran ennennäkemätöntä filmiaineistoa natseista.

Ehkä vaikuttavin dokumentti käsitteli Auschwitzin lapsia, niitä satoja orpoja, joita natsit eivät ehtineet tappaa ennen leirin evakuointia venäläisten tieltä.

Heistä monet adoptoitiin puolalaisiin perheisiin, ja aikuiseksi vartuttuaan he lähtivät etsimään juuriaan. Joku löysi äitinsä Valko-Venäjältä, joku Unkarista. Monille oma syntyperä on yhä arvoitus.

MYÖS RADIOSSA Auschwitz toistui päivästä toiseen. Kuulijan huomion kiinnitti muun muassa hienosti dokumentoitu ohjelma, jossa puitiin niin sanottua "Auschwitz-valhetta".

Joissakin uusnatsipiireissä elätellään yhä ajatusta, että Auschwitzissa ei oikeastaan tapettukaan ketään, tai ei ainakaan niin paljon kuin väitetään, tai ei ainakaan kaasulla, koska se oli muka "teknisesti mahdotonta".

Radiodokumentin mukaan tämän pseudotieteellisen teorian pani ensimmäisenä liikkeelle eräs Auschwitzin lähistöllä vankina ollut mies, joka ei ollut nähnyt vankeusaikanaan mitään kaasukammioita.

Puheet tuhoamisleiristä olivat tämän "silminnäkijän" mukaan silkkaa valhetta. Myöhemmin tälle Auschwitz-valheelle keksittiin motiivikin: sen piti oikeuttaa Israelin valtion perustaminen, johon kansainvälinen yhteisö ei muuten olisi suostunut.

MYÖS UUTISTOIMISTO Deutsche Presse Agentur eli DPA osallistui Auschwitz-muisteluun: se lähetti viikon aikana 89 juttua, joissa esiintyi sana Auschwitz.

Vielä viikko vuosipäivän jälkeen DPA lähetti jutun, jossa käsiteltiin tiedemiesten asemaa natsi-Saksassa. Jutun päähenkilö oli kukas muu kuin SS-lääkäri Josef Mengele, Auschwitzin tuhoamisleirin "kuoleman enkeli", joka valitsi vankien joukosta koeihmisiä mielenvikaisiin tutkimuksiinsa.

DPA lainasi juttunsa lopussa myös Albert Einsteinin 1930-luvun puolivälissä kirjoittamaa kirjettä toiselle Saksasta paenneelle fyysikolle Max Bornille: "Sinähän tiedät, etten ole koskaan erityisemmin arvostanut saksalaisia moraalisissa ja poliittisissa asioissa. Minun on silti myönnettävä, että he ovat jossain määrin pystyneet yllättämään minut brutaalisuutensa - ja pelkuruutensa vuoksi." Aikansa fiksuimpana miehenä pidetty Einstein oli itsekin syntynyt Saksassa, mutta tavallisesti häntä pidetään sveitsiläisenä. Mengele sen sijaan oli aito saksalainen. Sitä ei kukaan unohda.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Edis Tatli nappasi EM-tittelin

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  6. 6

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  7. 7

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  8. 8

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  9. 9

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  10. 10

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  5. 5

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  10. 10

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää