Ulkomaat

Hävittäjien ujellus "vapauden ääni" Falklandinsaarten asukkaille Argentiinaa pelkäävä väestö muistaa Thatcheria sankarittarena

Tilaajille

MOUNT PLEASANT - Falklandinsaarten asukkaat kuuntelevat mielellään taivaalla kiitävien Tornado-hävittäjien ulvontaa. He sanovat sitä "vapauden ääneksi".

Asukkaat saattavat jopa valittaa brittiläiseen tukikohtaan, jos sotilasmahti pysyy liian näkymättömissä. Ihmiset kaipaavat lievikettä pelkoon, jonka Argentiinan maihinnousu saarille 1982 jätti heidän mieliinsä.

Brittijoukot ovat voittaneet taistelun paikallisen väestön luottamuksesta. Sotilaiden asema on aivan toinen kuin Pohjois-Irlannissa, jossa vihamieliset paikalliset asukkaat pitivät neljännesvuosisadan ajan yllä terrorismin uhkaa ennen viime vuoden aselepoa.

Tässä imperiumin kaukaisessa kolkassa brittisotilaita tervehditään vapauttajina. Tilastot puhuvat väestölle rauhoittavaa kieltä: Mount Pleasantin tukikohdassa on 2100 sotilasta eli yksi jokaista saarten siviiliasukasta kohti.

Saariryhmän pääkaupungissa Port Stanleyssa kohoaa vaikuttava muistomerkki argentiinalaisten kanssa käydyssä sodassa kuolleille 255 brittisotilaalle. Monumentti on pystytetty Margaret Thatcherille nimetyn sisääntulotien varrelle. Silloinen Britannian pääministeri on saarelaisille sankaritar, koska hän lähetti mittavan sotajoukon 13000 kilometrin päähän kotoa pelastamaan maalaiskylän kokoista yhteisöä.

Everstiluutnantti Mike Bowles hämmästyi huomatessaan, että saarelaiset suhtautuvat ilahtuneesti matalalla lentäviin sotilaskoneisiin. Se on aivan toista kuin kotimaassa vastaavista lennoista satelevat valitukset.

"Mutta tietenkään emme tee sitä lampaitten karitsoimisen tai pingviinien hautomisen aikaan", Bowles kertoi.

Argentiina vaatii yhä omakseen saaria, joita se kutsuu nimellä Malvinassaaret. Tavoitteena on saada alue rauhanomaisin keinoin takaisin vuosisadan vaihteeseen mennessä, sanoo Argentiinan presidentti Carlos Menem.

"Täysimittaisen maihinnousun uhka on alhainen mutta ei vielä poissa laskuista", arvioivat Mount Pleasantin upseerit. Argentiina on vaatinut Malvinassaaria itselleen jo 160 vuotta, ja vaatimus on juurtunut syvälle kansan sieluun, brittiupseerit kertovat.

Kentvuorelle sijoitettu tutkavalvonta-asema on varuskunnan silmä ja korva. 44 miehen ryhmä on siellä valmiustilassa vuorokauden ympäri. Vilkkuvaa tutkakuvaa seuraa joka hetki ainakin yksi silmäpari.

Vuorelta on huikaiseva näköala yli koko saariryhmän. Siellä on kuitenkin myös niin kylmää, että hypotermiasta eli ruumiinlämmön alenemisesta kärsivien sotilaiden hoitelemiseksi paikalle on rakennettu sauna.

Aseman kaksi kissaa pitävät miesten makuuparakit puhtaina hiiristä. Siirrettävät parakit on sidottu vaijereilla betonijärkäleisiin, jotta vuorella puhaltavat rajut tuulenpuuskat eivät irrota niitä perustuksiltaan.

Falklandinsaaret ovat ihanteellinen paikka maa-, meri- ja ilmavoimien yhteistyöharjoituksille. "Sotatoiminäyttämö ilman sotaa", kuvaili everstiluutnantti Bowles.

Kuninkaalliset pioneerijoukot ovat taitavia pr-työntekijöitä. Kun valvontabunkkerit on saatu valmiiksi, pioneerit korjaavat paikallista kirkkoa ja nuorisokerhoa. Paraikaa he suunnittelevat maantiesillan remonttia.

Sotilas jokaista asukasta kohti Pingviinejä varotaan

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Lautakunta tyrmäsi Helsingin suurmoskeijan: tonttia ei varata, pääsyynä hankkeen rahoituksen alkuperä

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  5. 5

   Espoon ja Vantaan bussilinjoja saatetaan joutua katkaisemaan lumen takia – Espoossa yhä lähes 5 000 taloutta ilman sähköä

  6. 6

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  7. 7

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  8. 8

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  9. 9

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  10. 10

   Kaarina Hazard nauraa asianajajan välityksellä uhkailevalle miehelle #MeToo-keskustelussa – ”Kasvoton valta yrittää sabotoida naisten järjestäytymis­yritykset”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  2. 2

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  3. 3

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  4. 4

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  10. 10

   Potilas ohjattiin päivystyksestä sydänfilmiin Vantaalla, parkkisakko mätkähti – Viranomainen tiukkana: Sakon saa anteeksi ”jos joutuu tyyliin suoraan leikkaussaliin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää