Ulkomaat

Saksa panee kuriin uusnatseja ja "maltillista" äärioikeistoa

Tilaajille

BONN - Saksan äärioikeistolla menee huonosti. Liittotasavallan ja osavaltioiden oikeusviranomaiset ovat parin viime vuoden aikana kieltäneet kymmenen uusnatsiryhmän toiminnan.

Poliisi on tänä keväänä tehnyt kaksi valtakunnanlaajuista ratsiaa, joissa on takavarikoitu uusnatsiryhmien aineistoa. Kaikesta näkyy, että valtio haluaa estää äärioikeiston yritykset sekoittaa toisen maailmansodan päättymisen 50-vuotismuistojuhlia.

Uusien uusnatsiryhmien toiminta tulee koko ajan vaikeammaksi, koska suojelupoliisi on tiukentanut valvontaa. Tänä vuonna poliisi on saanut myös oikeuden kuunnella perustuslain vastaisiksi epäiltyjen ryhmien puhelimia.

Nyt myös äärioikeiston "maltillisin" osa, joidenkin osavaltioiden parlamenteissakin istuva Republikaaninen puolue on joutumassa viranomaisten hampaisiin.

Baijerin osavaltion sisäministeriö luokitteli maanantaina ilmestyneessä suojelupoliisin vuosikertomuksessa republikaanit äärioikeistolaiseksi eli perustuslain vastaiseksi järjestöksi. Seuraavaksi on odotettavissa, että Liittotasavallan sisäministeriö tekee samoin.

Luokittelu perustuslain vastaiseksi ei vielä merkitse puolueelle toimintakieltoa, mutta sen jäsenten elämä tulee vaikeaksi. He eivät voi enää pitää julkisia virkoja, koska perustuslain vastustajiin sovelletaan Saksassa niin sanottua virkakieltoa.

Armoa voi tosin saada sellainen kielletyn järjestön jäsen, joka pyrkii aktiivisesti järjestön sisällä muuttamaan sen sääntöjä ja toimintaa perustuslain mukaiseksi.

Perustuslain vastaisuus antaa oikeusviranomaisille mahdollisuuden panna myös täyskielto voimaan, jos järjestö ei ala käyttäytyä perustuslain mukaisesti. Republikaanien pitäisi luopua ainakin "aggressiivisesta nationalismista, kansallisesta kollektivismista, rasismista ja antisemitismistä" voidakseen jatkaa toimintaansa.

Vuonna 1983 Münchenissä perustettu republikanipuolue kasvatti suosiotaan vuosikymmenen loppuun asti. Se ylitti reilusti viiden prosentin äänikynnyksen monissa osavaltioissa ja sai edustajiaan osavaltioiden parlamentteihin. Parhaan valtakunnallisen tuloksen se saavutti europarlamentin vaaleissa 1989: hieman yli seitsemän prosenttia äänistä.

Liittopäivävaaleissa puolue ei kuitenkaan koskaan onnistunut, ja Saksan yhdistymisen jälkeen 1990 sen suosio putosi kahden prosentin tuntumaan. Se tarkoittaa, että puolueella on vajaat 900000 kannattajaa.

Republikaanit ovat yrittäneet verhota aatteensa demokraattiseen kaapuun. Puolueen tänä keväänä eronnut vanha puheenjohtaja Franz Schönhuber ei puhunut ainakaan julkisesti väkivaltaisesta vallankumouksesta, vaan hän yritti hankkia laillisin keinoin paikan "vakiintuneiden puolueiden joukosta".

Republikaanien ohjelmat eivät kuitenkaan jätä paljon ihmettelemistä historiaa lukeneille saksalaisille. Puolue yritti uudistaa ohjelmaansa 1990, mutta siihen jäi edelleen tavoitteita kuten monikulttuurisen yhteiskunnan vastustaminen ja suur-Saksan luominen.

Baijeri tuomitsi republikaanit Paljastavat puolueohjelmat

Helsingin Sanomat

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  4. 4

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Edis Tatli kohtaa EM-ottelussa Francesco Pateran – HS seuraa ottelua

  7. 7

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  8. 8

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  9. 9

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  10. 10

   Keihäslegenda Seppo Räty palkittiin veikeällä summalla – liittyy hirmukiskaisuun

  11. Näytä lisää
  1. 1

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  10. 10

   Potilas ohjattiin päivystyksestä sydänfilmiin Vantaalla, parkkisakko mätkähti – Viranomainen tiukkana: Sakon saa anteeksi ”jos joutuu tyyliin suoraan leikkaussaliin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää