Ulkomaat

Edellinen sota kesti puoli vuotta

Tilaajille

WIEN-Sota Kroatiassa alkoi kesällä 1991, asteittain sen jälkeen kun Jugoslaviaan kuulunut Kroatia oli julistautunut itsenäiseksi. Sodan esiaste oli kytenyt jo pitkään ennen sitä, mutta EY-maiden hallitukset vähättelivät ongelman vakavuutta.

Puolisen vuotta kestäneet taistelut keskittyivät alueille, joilla asui huomattava serbialaisväestö. Serbit tunsivat olonsa uhatuksi itsenäisessä Kroatiassa ja heidän aseistautumistaan tukivat Serbian johto sekä silloinen Jugoslavian liittoarmeija.

Serbit kykenivät melko pian ottamaan hallintaansa nämä alueet, joita he kutsuvat nimellä Serbialainen Krajinan tasavalta. Sotaa käytiin lopuksi Krajinan reunoilla maastossa, sillä Kroatialla ei ollut ilma-asetta, eikä juuri pitkälle kantavaa tykistöä.

Serbijoukot sitä vastoin ylettyivät aseillaan pitemmälle ja pystyivät halutessaan kostamaan rintamatapahtumat ampumalla kaupunkeja.

YK-joukot asettuivat Kroatiaan alkuvuonna 1992 valvomaan YK:n erikoislähettilään Cyrus Vancen johdolla neuvoteltua aselepoa ja erottamaan Kroatian ja Krajinan joukkoja toisistaan.

Ennen YK:ta ja Vancea sovittelua yritti EY:n edustajana lordi Carrington. Hän lopetti saatuaan aikaan 39 tulitaukoa paperilla. Kuuluisiksi kävivät myös valkoasuiset EY:n tarkkailijat, nuo kiikaroivat miehet, joita kansa alkoi pilkata jäätelökauppiaiksi.

Vasta Vance-sopimuksen solmimisen jälkeen tammikuussa 1992 EY-maat tunnustivat Kroatian itsenäisyyden. Tunnustuksen on tulkittu merkitsevän myös rajojen tunnustusta, mutta Krajina ei hyväksy Zagrebin hallintovaltaa.

YK-joukkojen tehtäviin piti kuulua myös Krajinasta karkotetun kroaattiväestön paluun järjestäminen sekä serbijoukkojen aseistariisunta. Tämä on ollut niille ylivoimaista, vaikka raskaita aseita onkin luovutettu YK:n varastoihin.

Kroatian sodan katkerimmat taistelut käytiin maan itäosassa Slavoniassa, jossa Tonava-joen rantakaupunki Vukovar tuhoutui lopulta raunioiksi. Kovia taistelut olivat myös Zagrebin kaakkoispuolella Sisakin seudulla, Pakracin kaupungissa sekä rannikon suunnassa.

JYRKI PALO Helsingin Sanomat

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  6. 6

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  7. 7

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  8. 8

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  9. 9

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  10. 10

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  5. 5

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  6. 6

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  7. 7

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  8. 8

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  9. 9

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  10. 10

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää