Ulkomaat

Sosiaalidemokraateille tappio Saksan osavaltiovaaleissa Liberaalit hävisivät ja vihreät voittivat Bremenissä ja Nordrhein-Westfalenissa

Tilaajille

BONN - Sosiaalidemokraattinen puolue SPD menetti huomattavasti ääniä sunnuntain osavaltiovaaleissa Nordrhein-Westfalenissa ja Bremenissä.

Väkiluvultaan Saksan suurimmassa osavaltiossa Nordrhein-Westfalenissa SPD:n ääniosuus putosi viiden vuoden takaisesta 50:stä noin 46:een prosenttiin. Puolue menetti samalla 15 vuotta kestäneen ehdottoman enemmistönsä maapäivien edustajapaikoista.

Pääministeri Johannes Rau myönsi SPD:n kärsineen "tuskallisen tappion", joka johtui osittain hyvin alhaisesta äänestysprosentista. Vain 63 prosenttia 13 miljoonasta äänioikeutetusta vaivautui äänestämään.

SPD joutunee nyt muodostamaan hallituksen yhdessä vaalien suurvoittajan, vihreiden kanssa. Vihreät nostivat ääniosuutensa viidestä kymmeneen prosenttiin. Vihreillä ja SPD:llä on suuria erimielisyyksiä mm. hiilikaivosten tukemisesta, joten hallitusneuvotteluista odotetaan vaikeita.

Kristillisdemokraattien CDU säilytti noin 37 prosentin ääniosuuden, mutta hallitusyhteistyö CDU:n ja vihreiden kesken on kaikkien mielestä toistaiseksi mahdotonta.

Bremenissä sosiaalidemokraatit kärsivät vielä suuremman tappion, 5,5 prosenttiyksikköä. Kristillisdemokraatit voittivat muutaman prosenttiyksikön, ja molemmat puolueet saivat yhtä paljon edustajanpaikkoja.

Bremenissä vaalien suurin voittaja oli SPD:n oikealta reunalta irronnut vaaliliitto AFB, joka sai ensimmäisellä yrityksellään yli kymmenen prosentin ääniosuuden.

Myös Bremenissä todennäköisin hallitusvaihtoehto on SPD:n ja vihreiden koalitio. Kuitenkin myös SPD:n ja CDU:n suuri koalitiota pidettiin vielä sunnuntai-iltana mahdollisena.

Uusien osavaltiohallitusten kokoonpano on myös valtakunnallisesti merkittävä, koska osavaltiot nimittävät liittotasavallan parlamentin toisen kamarin, liittoneuvoston. SPD:llä on nyt liittoneuvostossa tasan puolet eli 34 kaikkiaan 68:sta äänestä. Sen ansiosta demareilla on myös veto-oikeus kaikkiin liittohallituksen lakiesityksiin.

Jos SPD menettää asemiaan Bremenin ja Nordrhein-Westfalenin hallituksissa, sen äänimäärä liittoneuvostossa putoaa alle puoleen ja liittokansleri Helmut Kohl voi huokaista helpotuksesta.

Liberaalien FDP:lle sunnuntain vaalit olivat kuitenkin katastrofi, joka voi aiheuttaa myös Kohlille uusia huolia. FDP jäi sekä Nordrhein-Westfalenissa että Bremenissä viiden prosentin äänikynnyksen alle ja putosi maapäiviltä.

FDP:n puoluesihteerin Guido Westerwellen mukaan sunnuntain vaalitulokset olivat puolueelle raskas tappio, mutta puheenjohtajan, ulkoministeri Klaus Kinkelin asema puoluejohtajana ei ole uhattuna.

FDP:n jäsenkunta saattaa ajatella toisin. Liberaaleilla 9.-11. kesäkuuta Mainzissa puoluekokous, jossa Kinkel joutunee tosissaan puolustamaan paikkaansa.

Kinkel pulassa

Helsingin Sanomat

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  6. 6

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  7. 7

   "Häirintää on todella runsain mitoin", sanoo Rakennusliiton puheenjohtaja – Nyt kymmenen eri alojen vaikuttajaa kertoo, miten he aikovat puuttua seksuaaliseen häirintään

   Tilaajille
  8. 8

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  9. 9

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  10. 10

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää