Ulkomaat

Hollannin pääministeri Wim Kok: "Nyt ei ollut oikea aika palata tähän väittelyyn"

Tilaajille

HAAG - Alankomaiden kuningatar Beatrix saapuu Suomeen kesäkuun alussa. Siitä hän selviää paljon helpommalla kuin seuraavasta vierailustaan, joka suuntautuu elokuussa Indonesiaan. Silloin kuningattaren on pakko ottaa kantaa maansa veriseen historiaan.

Indonesia juhlii 50-vuotista itsenäisyyttään 17. elokuuta. Kuningatar ei osallistu juhlallisuuksiin mutta saapuu Jakartaan neljä päivää myöhemmin. Hollannin viranomaisten mukaan kuningatarta ei kutsuttu juhlallisuuksiin.

Kun väittely sotilaskarkuri Poncke Princenistä riistäytyi talvella valloilleen, Hollannin parlamenttia vaadittiin virallisesti keskustelemaan asiasta. Pääministeri Wim Kok ei siihen suostunut.

"Olemme jo tehneet selväksi Hollannin kannan. Indonesia tunnustettiin. Nyt ei ollut oikea aika palata tähän väittelyyn", Kok sanoi suomalaisen toimittajaryhmän haastattelussa viime viikolla. "Asiasta on keskusteltu jo edellisten hallitusten aikoina. Samaa väittelyä ei voi toistaa aina uudelleen ja uudelleen, se ei hyödytä ketään".

Kokin mukaan on selvää, että kuningatar palaa vielä asiaan Indonesian-vierailunsa aikana.

"Emme kiistä tarvetta olla rehellisiä, mutta on aina vaikeaa ottaa kantaa asioihin, jotka tapahtuivat aivan toisissa historiallisissa oloissa".

Hollanti juhli toukokuun alussa vapautumistaan Saksan miehityksestä. Saksa on ylivoimaisesti tärkein kauppakumppani, mutta saksalaisvastaisuus kytee yhä. Se sai uutta pontta viime vuonna, kun Saksa torjui Hollannin pitkäaikaisen pääministerin Ruud Lubbersin nimityksen Euroopan komission johtoon.

"Todellisia Saksan-vastaisia tunteita ei enää ole, kyse on enemmänkin mielialoista natsismia vastaan. Tiedämme, ettei nykysukupolvi ole syypää natsi-Saksan tekoihin", Kok sanoi.

Saksan liittokansleri Helmut Kohl kävi maanantaina sovittelumatkalla Rotterdamissa, kaupungissa, jonka saksalaispommit pyyhkäisivät maan tasalle toukokuussa 1940. Luftwaffe iski kaupunkiin, vaikka Hollanti oli jo antautunut. 900 ihmistä kuoli, tuhannet jäivät kodittomiksi.

"Hyökkäys oli rikos. Hollannin miehitys oli rikos. Koko Hitlerin sota oli rikos", Kohl sanoi puheessaan hollantilaisille opiskelijoille. Yleisö osoitti suosiotaan seisaaltaan.

Noin satatuhatta Hollannin juutalaista kuoli natsien keskitysleireillä. Tuhannet siviilit Hollannissa kuolivat nälkään talvella 1944.

Mielialoja Saksaa vastaan Kohl kävi sovittelumatkalla

Helsingin Sanomat

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  7. 7

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  8. 8

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  9. 9

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  10. 10

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää