Ulkomaat

Palestiinalaisten itsehallinnon laajentaminen siirtyy viikoilla Israel ja PLO jatkanevat sopimuksen viimeistelyä Washingtonissa

Tilaajille

GAZA - Israelin ja palestiinalaisten neuvottelijat myönsivät lauantaina epäonnistuneensa yrityksissään sopia palestiinalaisten itsehallinnon laajentamisesta Israelin miehittämällä Jordanvirran länsirannalla heinäkuun 1. päivään mennessä.

"Emme odota kokonaisvaltaisen väliaikaisen itsehallintosopimuksen allekirjoitusta ennen heinäkuun puoliväliä", palestiinalaisten neuvotteluvaltuuskunnan jäsen Azmi Shuabi kertoi lauantaina Gazassa.

Osapuolet ilmoittivat yksituumaisesti keväällä, että palestiinalaiten itsehallinnon toisen vaiheen sopimus neuvotellaan valmiiksi heinäkuun alkuun mennessä; ensimmäisessä vaiheessa hieman yli vuosi sitten palestiinalaiset saivat itsehallinno Gazan kaistalla ja Jerikon kaupungissa Länsirannalla.

Nyt neuvoteltavan sopimuksen keskeiset kohdat liittyvät Israelin joukkojen vetämiseen Länsirannan palestiinalaistaajamista ja vaalien järjestämiseen Gazassa ja Länsirannalla.

Vuoden 1993 ns. Oslon periaatesopimuksen mukaan vaalit olisi pitänyt järjestää jo vuosi sitten heinäkuussa.

Israelin valtuuskuntaan kuuluva ympäristöministeri Jossi Sarid vakuutti, että sopimus allekirjoitetaan "pian".

Uudesta allekirjoitusajankohdasta sovittaneen Israelin ulkoministerin Shimon Peresin ja Palestiinan vapautusjärjestön PLO:n johtajan Jasser Arafatin tapaamisessa lauantai-iltana Gazan ja Israelin rajalla.

"Yhteisymmärrykseen on päästy jo monista asiakohdista. Keskeiset asiat, joissa Israel on tiukkana ja tulee jatkossakin olemaan, liittyvät turvallisuusongelmiin", ulkoministeri Peres kertoi Israelin radiolle.

Ympäristöministeri Saridin mukaan pahimmat erimielisyydet ovat liittyneet pääteiden turvallisuuteen Länsirannalla israelilaisjoukkojen vetäytymisen jälkeen. Palestiinalaisten ohella näitä teitä käyttävät myös Länsirannalle miehitysvuosien aikana muuttaneet 120000 juutalaista siirtokuntalaista.

Palestiinalaisten edustaja arveli lauantaina, että jatkoneuvottelut siirtynevät nyt Washingtoniin, jossa sopimus myös allekirjoitettaneen parin viikon kuluttua.

Vahvistamattomien tietojen mukaan osapuolet ovat jo sopineet siitä, että Israelin joukot vedetään Länsirannalta asteittain ensi kevääseen mennessä. Aluksi israelilaisjoukot lähtevät koeluontoisesti Länsirannan pohjoisosasta. Palestiinalaisten vaalit on aikomus järjestää marraskuun alkupuolella ensimmäisen vetäytymisvaiheen jälkeen.

Israelilaiset sotilaat ampuivat lauantaina Hebronin kaupungissa Länsirannalla 16-vuotiaan palestiinalaispojan, jonka kerrottiin yrittäneen puukottaa yhtä sotilaista.

Palestiinalaiset mielenosoittajat ja israelilaissotilaat kahakoivat lauantaina ainakin kolmessa kaupungissa Länsirannalla. Mielenosoittajat vaativat miehitysjoukkojen vetäytymisaikataulun vauhdittamista ja Israelin vankiloissa olevan yli 5500 palestiinalaisvangin vapauttamista.

Palestiinalaisten lähteiden mukaan Länsirannan suurimmassa kaupungissa Nablusissa sotilaat pidättivät yli 50 mielenosoittajaa.

Israelin hallituslähteiden mukaan ulkoministeri Peres saattaa hyvän tahdon eleenä ilmoittaa lauantai-iltana noin tuhannen palestiinalaisen vapauttamisesta.

Sadat juutalaiset siirtokuntalaiset tukkivat Länsirannan pohjoisosassa maantien mielenosoituksessa Israelin armeijan vetäytymissuunnitelmia vastaan. Sapattina järjestettyyn mielenilmaukseen oli saatu erityislupa Israelin entiseltä päärabbilta.

NATI SHOHAT / REUTER

Kahakoita Länsirannalla

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  5. 5

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  6. 6

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  7. 7

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  8. 8

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  9. 9

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  10. 10

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää