Ulkomaat

Washingtonin nuorille öinen ulkonaliikkumiskielto

Tilaajille

WASHINGTON - Jos olet alle 17-vuotias ja liikut ulkona Yhdysvaltain pääkaupungissa sydänyön tunteina ilman hyvää syytä, voit joutua viranomaisten huostaan ja vanhempasi voivat joutua maksamaan sakot.

Yhdysvaltain johtaviin murha- ja rikoskaupunkeihin kuuluva Washington yrittää alaikäisten ulkonaliikkumiskiellolla saada otetta kasvavasta nuorisorikollisuudesta. Laki tulee voimaan heinäkuun puolivälissä.

"Viiden viime vuoden aikana lähinnä käsiaseilla on tapettu yli 200 nuorta. Vuosina 1993-94 pidätettiin väkivaltarikoksista yli 1500 alaikäistä", Washingtonin pormestari Marion Barry sanoi. Hän allekirjoitti lain myöhään torstai-iltana Suomen aikaa.

Washingtonia aiemmin arviolta lähes 150 erikokoista kaupunkia on jo turvautunut sydänyön tunnit kattavaan ulkonaliikkumiskieltoon. Muita esimerkkejä ovat Dallas Texasissa ja New Orleans Louisianassa.

Washington ei aio panna lakia toimeen viimeistä pilkkua myöten. Jos alaikäinen jää kiinni määräyksen toistuvasta rikkomisesta, vanhemmat voivat joutua kuitenkin maksamaan jopa yli 2000 markan sakon.

Laissa on runsaasti lievennyksiä, joita käyttävä nokkela nuori voi helposti selittää itsensä kuiville. Yhdysvaltain kansalaisvapausjärjestö ACLU vie lain oikeuden tutkittavaksi.

Washingtonin laki on esimerkki Yhdysvalloissa yleistyvästä ilmiöstä toisaalta vetää vanhempia enemmän vastuuseen lapsistaan ja toisaalta koventaa otteita rikoksia tekeviä alaikäisiä vastaan.

Kaliforniassa tuli Los Angeles Timesin mukaan tammikuussa voimaan laki, jonka mukaan 14-vuotias voidaan tuomita väkivaltarikoksista aikuisten tapaan jopa elinkautiseen vankeuteen, ei kuitenkaan kuolemaan. Aiempi ikäraja oli 16 vuotta.

Yhdysvalloissa rikossyytteen nostamisen yleinen alaikäraja on seitsemän vuotta. Alaikäisinä tehdyistä rikoksista ei jää merkintää rikosrekisteriin.

Washingtonin lähistöllä on tapauksia, joissa kymmenvuotiaita vastaan on nostettu raiskaussyyte. Eräässä jutussa raiskattu oli nelivuotias. Kumppani ei saanut syytettä, koska hän oli kuusivuotias.

Osavaltioissa on säädetty lakeja, joilla vanhempia pakotetaan ottamaan lujempi kasvatusote. Lakikirjo ulottuu määräyksestä lukea sakon uhalla koulun järjestyssäännöt aina sakkoon, jos lapsi on paljon poissa koulusta.

Elatusmaksuja rästiin jättäviä vanhempia yritetään uusilla keinoilla pakottaa maksamaan ne. Esimerkiksi Marylandissa ja Virginiassa maksuja laimin lyövää uhkaa ajokortin menetys, Washington Post kertoi äskettäin.

Elatusmaksuja jää väestörekisterikeskuksen tutkimuksen mukaan rästiin lähes kuusi miljardia dollaria eli ainakin noin kolmasosa.

Keinot löytää ratkaisuja amerikkalaisen perheen ongelmiin ovat kuitenkin ristiriitaisia ja tarttuvat monesti syiden sijasta seurauksiin.

Korkein oikeus kaatoi hiljakkoin liittovaltiotason määräyksen, jonka mukaan käsiaseita ei saanut tuoda peruskoulujen lähelle.

Kolmasosa Yhdysvaltain peruskouluista on niin huonossa kunnossa, että niiden 14 miljoonaa oppilasta joutuvat opiskelemaan epäsopivissa tai vaarallisissa oloissa.

Liittovaltion laskentaviraston GAO:n alkuvuonna julkistaman raportin mukaan koulujen kunnostaminen maksaisi yli 110 miljardia dollaria, noin 500 miljardia markkaa.

Alaikäiset tiukempaan otteeseen Koulut rappiolla

Helsingin Sanomat

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  6. 6

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  7. 7

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  8. 8

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  9. 9

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  10. 10

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää