Ulkomaat

Jasser Arafat alttiina arvostelulle Kansallisesta keulakuvasta poliittiseksi johtajaksi

Tilaajille

GAZA - Elämää suuremmat Arafat-seinäjulisteet ovat pahasti haalistuneet tuulten pieksämien rähjäisten kujien varsilla Gazassa.

Julisteiden tavoin myös Jasser Arafatin imago palestiinalaisten kansallisena keulakuvana on haalistunut palestiinalaisten silmissä siitä, mitä se oli vuosi sitten, kun hän saapui riemusaatossa Gazaan johtamaan alueen itsehallintoa.

Arafatia pidetään nyt yhä yleisemmin pelkkänä poliittisena johtajana, jota ei arvioida niinkään tulisten puheiden vaan saavutusten perusteella - miten hän kykenee kohentamaan kansalaisten jokapäiväistä elämää.

Tästä näkökulmasta tilanne ei näytä hyvältä. Arafatin johtamien itsehallintoviranomaisten tulospuolessa ei ole ollut paljon hurraamista kuluneen vuoden aikana: talous on jatkuvassa kriisissä ja neuvottelut Israelin kanssa turhauttavan hitaita.

Suuret lupaukset uusista vesi- ja viemäriverkostoista, paremmista teistä ja asunnoista sekä työpaikkoja tarjoavista yrityskylistä Gazan ja Israelin rajalla ovat yhä paljolti puheen asteella.

Poliittisella rintamalla ääri-islamilaiset ryhmät tekevät kaikkensa vaikeuttaakseen Arafatin neuvotteluja israelilaisten kanssa itsehallinnon laajentamisesta.

Taloudelliset ja poliittiset vaikeudet ovat haasteita, joiden voittaminen edellyttää Arafatilta aivan uudenlaista johtajuutta.

"Arafat oli keulakuva, symboli ja toivo, mutta nyt me tarvitsemme takoja, ei sanoja", Imamiksi esittäytynyt yliopisto-opiskelija arvioi Gazassa. "Hän tuli tänne rakentamaan valtiota. Meidän on nyt katsottava Palestiinan lippua pitemmälle." Toisaalta lukuisissa viime viikkojen haastatteluissa palestiinalaiset ovat osoittaneet suurta ymmärtämystä johtajaansa kohtaan jopa hänen heikkoudessaan, sillä sen katsotaan heijastelevan myös heidän omaa tilaansa.

Palestiinalaisten silmissä Arafatin epäonnistumiset eivät välttämättä ole hänen omaa syytään ja hänen virheensä ovat ymmärrettäviä mieheltä, joka yrittää kaikkensa.

Tämä asetelma on tuttu vuosien takaa: Arafatilla on ollut hämmästyttävä kyky kääntää epäonnistumiset moraalisiksi voitoiksi ja koota myötätuntoa tavallisilta palestiinalaisilta, jotka samaistavat hänen vaikeutensa omiinsa.

Gazalainen vaatekauppias Mahmud Abdel Salem sanoo näkevänsä Arafatin muiden palestiinalaisten tavoin uhrina.

Gazan palestiinalaiset elävät israelilaisten vartioasemien ympäröimässä umpiossa ja Arafat puolestaan Israelin pääministerin Jitzhak Rabin hänelle panemassa poliittisessa pakkopaidassa, Abdel Salem perustelee.

"Olemme samassa veneessä. Asiat eivät ole hänen hallinnassaan. Hän on Rabinin vallan alla kuten muutkin palestiinalaiset", Abdel Salem lisää.

Muutto Gazaan ja jatkuva läsnäolo eivät ole kuitenkaan olleet eduksi Arafatille. Kun hän oli etäinen johtajahahmo ilman todellisia vaikutusmahdollisuuksia, häntä oli helpompi kunnioittaa palestiinalaisten asian ruumiillistumana.

"Hän käyttäytyy edelleen kuten vallankumousjohtaja, vaikka me tarvitsisimme valtionpäämiehen tavoin käyttäytyvän johtajan", gazalainen opettaja Najef al-Hatab arvostelee.

Länsirannan suurimmassa kaupungissa Nablusissa asuva muslimisaarnaaja Zuheir Dibi ei pidä Arafatia enää kansallisena symbolina.

"Minulle hän palestiinalaisten itsehallinnon johtaja. Maksan veroja ja sen vuoksi minulla on oikeus kysyä viranomaisilta, miten he opettavat lapsiani, millaista hoitoa saan sairaalassa ja millainen sosiaaliturva on tarjolla", Dibi pohtii.

Gazan tapaan myös Nablusissa palestiinalaiset viranomaiset hoitavat nyt verotuksen, sairaala- ja koulutoimen sekä sosiaalihuollon, vaikka Israelin miehitysjoukot ovat yhä paikalla.

Arafatia arvostellaan myös liian itsevaltaisesta hallintotyylistä. Vapaamielistä älymystöä ärsyttävät etenkin Arafatin tapa päättää itse lähes kaikista mahdollista asioista ja jakaa tärkeitä virkoja avustajilleen.

Monien mielestä palestiinalaisilla turvallisuusjoukoilla on liian vankka asema.

Heitä turhauttaa myös Arafatin kyvyttömyys luoda toimivia talousorganisaatioita, jotka voisivat hyödyntää ulkomaista apua. Lisäksi he ovat tyytymättömiä siihen, ettei Gazaan ole luotu vielä demokraattisen hallinnon edellyttämää poliittista ja oikeudellista järjestelmää.

Uudenlainen johtajuus tarpeen Itsevaltainen tyyli ärsyttää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  7. 7

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  8. 8

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  9. 9

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  10. 10

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää