Ulkomaat

Yhdysvaltain senaatti kannatti Bosnian asesaarron purkamista Nato ja YK kiristivät uhkauksia serbejä vastaan

Tilaajille

TOINEN PAINOS Nato kovensi uhkausta WASHINGTON - Yhdysvaltain senaatti äänesti keskiviikkona kahden kolmasosan enemmistöllä Bosnian asevientikiellon purkamisen puolesta. Presidentti Bill Clinton on luvannut käyttää veto-oikeuttaan pitääkseen YK:n julistaman asesaarron voimassa, mutta kongressi pystyy kaatamaan veton molempien kamareiden kahden kolmanneksen äänin.

Kongressi on kuitenkin valmis hyväksymään saarron purkamiselle ehtoja, jotka viivyttävät sen toteutumista.

Moskovassa uhattiin heti, että Venäjä saattaa toimittaa aseita Bosnian serbeille, jos Yhdysvallat ryhtyy aseistamaan Bosnian muslimeja.

Johtavat venäläiset kansanedustajat ovat puhuneet mahdollisuudesta purkaa asesaarto serbien suhteen, sanoi presidentti Boris Jeltsinin vaikutusvaltainen neuvonantaja, professori Sergei Karaganov.

Asesaarron purkamista kannatti Yhdysvaltain senaatissa 69 edustajaa ja vastusti 29. Saarrosta luopumisen kannattajia oli sekä republikaanien että demokraattien riveissä. He katsovat, että Bosnian muslimeille on annettava mahdollisuus puolustautua paremmin aseistautuneita serbejä vastaan.

Sotilasliitto Nato ryhtyy ennaltaehkäiseviin ja pidennettyihin ilmaiskuihin Bosnian serbejä vastaan, jos nämä etenevät Gorazden suoja-alueelle, Nato varoitti keskiviikkona.

"Kyseessä on todellinen asenteen koveneminen", sanoi Yhdysvaltain Nato-suurlähettiläs Robert Hunter Brysselissä sen jälkeen kun sotilasliiton edustajat olivat yli 13 tunnin neuvottelujen jälkeen päässeet yksimielisyyteen tulevista menettelytavoista Bosniassa.

YK:n pääsihteeri Boutros Boutros-Ghali suostui kokouksen jälkeen Naton pyyntöön, että valtuudet määrätä ilmaiskut toteutettaviksi delegoitaisiin maailmanjärjestön siviilijohdolta taistelualueella toimiville YK-komentajille ja Naton eteläisen Euroopan komentajalle.

Pääsihteeri on tähän asti suhtautunut epäröiden valtuuksien siirtämiseen alemmalle tasolle.

Eräät tarkkailijat uskovat, että serbit pidättyvät Naton uhkausten vuoksi nyt jonkin aikaa toimista Gorazden suunnalla ja keskittyvät sen sijaan Bihacin taisteluihin toisaalla Bosniassa.

Nato-maat päättivät keskiviikkona Brysselissä ensi kertaa eräistä entistä tiukemmista toimintatavoista Bosniassa. Pääsihteeri Willy Claes sanoi, että ilmaiskut voidaan panna toimeen heti, jos serbien havaitaan tekevän Gorazdea suoraan uhkaavia sotilaallisia valmisteluja, eikä Nato siis odottaisi serbihyökkäyksen alkamista.

Naton pommituslennot voivat myös olla pitkitettyjä eivätkä entisten kaltaisia pistemäisiä iskuja. Nato vakuutti lisäksi, ettei se keskeytä toimiaan, vaikka serbit ottaisivat YK:n rauhanturvaajia panttivangeikseen.

AP-Reuter

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Valtiolla on käsissään huumekaupasta peräisin olevia bitcoineja miljoonien eurojen edestä – Valtiokonttori päättää tammikuussa, miten se suhtautuu kyseenalaiseen valuuttaan

  6. 6

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  7. 7

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  8. 8

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  9. 9

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  10. 10

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää