Ulkomaat    |   YK:n naiskokous

Benazir Bhutto tuomitsi Pekingin naiskokouksessa tyttölasten murhat Vanhoilliset ja edistykselliset maat vastakkain toimintaohjelman sisällöstä

Tilaajille

HONGKONG - "Vallankumous on alkanut", YK:n neljännen Naisten maailmankonferenssin pääsihteeri Gertrude Mongella julisti Pekingissä maanantaina, kun paljon hälyä jo ennakkoon synnyttänyt kokous avattiin virallisesti.

"Takaisin ei voida palata", tansanialainen Mongella sanoi. Repliikki oli helppo tulkita haasteeksi naiskokouksen ns. taantumuksellisille tahoille, jotka yrittävät vesittää Pekingin toimintaohjelman vetämällä siitä kohtia, jotka jo kertaalleen hyväksyttiin Kairon väestökokouksessa viime vuonna.

Kiinan hallituksen järjestämä tervetuliaisseremonia Kansankongressin palatsissa ei sujunut ilman välikohtauksia. Turvamiehet eivät päästäneet Etelä-Afrikan valtuuskunnan jäsentä Winnie Mandelaa sisään saliin, koska eteläafrikkalaiset olivat myöhässä.

Myöhemmin iltapäivällä avatussa täysistunnossa puhunut Pakistanin naispääministeri Benazir Bhutto tuomitsi tyttövauvojen murhat.

"Tämän kokouksen tehtävä on luoda ilmapiiri, jossa tyttölapsi on yhtä tervetullut ja arvostettu kuin poikalapsi", Bhutto sanoi.

Viralliseen YK-kokoukseen osallistuu 185 maan valtuuskunnat.

Paljon hälyä herättänyt kansalaisjärjestöjen foorumi jatkuu YK-kokouksen rinnalla Pekingin ulkopuolella Huairoussa. Foorumin tavoite on päästä vaikuttamaan virallisen kokouksen hyväksymän toimintaohjelman sisältöön.

Foorumin osanottajat ovat syyttäneet Kiinaa tapahtuman häirinnästä. Vainoharhaiset isännät ovat koettaneet rajoittaa osanottajien sananvapautta jopa kokousalueella, jonka pitäisi kuulua YK:n hallintaan.

Viikonloppuna Kiina lupasi vähentää poliisivalvontaa. Maanantaina Huairousta raportoitiin varovasti parannuksista. Toistaiseksi suurin mielenosoitus kärsivien naisten puolesta sujui suuremmitta välikohtauksitta.

Ongelmat järjestelyissä ovat kuitenkin jo saaneet arvostelijat kyseenalaistamaan Kiinan mahdollisuudet isännöidä YK-kokouksia jatkossa.

Maanantaina YK:n edustajat vähättelivät ongelmia Kiinan kasvukipuina. Kokous on suurin kansainvälinen tapahtuma, jonka Kiina on koskaan järjestänyt.

"Kehitysmaaksi Kiinan järjestelyt ovat erinomaisia", YK:n apulaispääsihteri Ismat Kittani vakuutti lehdistölle.

Naiskokouksen voi odottaa lähipäivinä takertelevan ilman Kiinaakin. Kokouksen pitäisi hyväksyä toimintaohjelma, jonka 150-sivuista luonnosta on lännessä arvosteltu tavoitteiltaan vaatimattomaksi, sekavaksi asiakirjaksi. Kaiken kukkuraksi se on edelleen pahasti kesken.

Maanantaina käynnistynyt täysistunto kuuntelee lyhyet, seitsemän minuutin pituiset kansalliset puheenvuorot runsaan viikon aikana. Suomen puheenvuoron pitää ulkoministeri Tarja Halonen keskiviikkona.

Täysistunnon rinnalla kokoontuvat työryhmät yrittävät päästä sopuun toimintaohjelmassa hakasuluissa olevista kiistanalaisista kohdista. Työtä on paljon, koska lähes kolmasosa ohjelmasta jäi auki kokousta valmistelevissa elimissä. Suomella on työryhmissä omat edustajansa.

Toimintaohjelma koostuu kuudesta osasta, joista keskeisin on yli satasivuinen, 12 kohdan "strategiset tavoitteet ja toimenpiteet".

Se käsittelee köyhyyttä, koulutusta, terveyttä, väkivaltaa, aseellisia konflikteja, taloudellisia valtarakenteita, vallanjakoa ja päätöksentekoa, riittämättömiä mekanismeja tasa-arvon edistämiseen, ihmisoikeuksia, mediaa, ympäristökysymyksiä ja tyttölasten asemaa.

Työryhmien työn tulokset hyväksyy kokouksen pääkomitea, joka esittää toimintaohjelman täysistunnon päätettäväksi ensi viikon lopussa.

Monessa aihepiirissä ongelmiksi ovat nousseet kysymykset, joista päästiin yhteisymmärrykseen Maailman väestökokouksessa Kairossa viime vuonna. Tällaisia kohtia ovat esimerkiksi maininta naisten ja tyttöjen yleismaailmallisista ihmisoikeuksista sekä maininta naisten oikeudesta päättää lasten hankkimisen ajankohdasta ja lasten lukumäärästä.

Kairon toimintaohjelman suurimpana saavutuksena pidettiin juuri joidenkin pitkään kiistaa herättäneiden asioiden saamista mukaan ohjelmaan. Kun Pekingin kokousta valmisteltiin, ilmeni, että taantumukselliset maat haluavat ottaa takaisin näitä jo kertaalleen sovittuja kohtia.

Vanhoilliset maat ovat tarttuneet jälleen sellaisiin käsitteisiin kuin "ei-toivottu raskaus" ja "ei-turvallinen abortti". Taantumuksellisten etunenässä ovat katolisia arvoja vaaliva Vatikaani ja äärimuslimimaat.

Myös poikalasten suosimista koskeva kohta on taas hakasuluissa, vaikka se on Kairon toimintaohjelmassa. Työryhmien harteilla on nyt koettaa pitää maininnat tyttölasten murhista ja sikiöiden sukupuolen tarkistamisesta mukana ohjelmassa.

Vatikaani on koettanut tarjota sovinnon kättä nimittämällä valtuuskuntansa johtoon amerikkalaisnaisen. Silti se pitää edelleen kiinni vanhoista kannoistaan: naisen tärkein oikeus on oikeus äitiyteen.

Pekingin toimintaohjelmassa pitää näkyä, että "yhdeksän kymmenestä naisesta menee naimisiin ja viisi kuudesta hankkii lapsia", Vatikaanin edustaja totesi äskettäin.

WILL BURGESS / REUTER

Toimintaohjelma vastatuulessa Hakasulku- viidakko

Helsingin Sanomat

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Edis Tatli johtaa EM-ottelua Francesco Pateraa vastaan – HS seuraa

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  6. 6

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  7. 7

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  8. 8

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  9. 9

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  10. 10

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  5. 5

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää