Ulkomaat

Uskonnollinen hurmosoikeisto saanut vankan otteen Yhdysvaltain republikaanipuolueesta Kristillisestä koalitiosta on tullut vauhdilla vakavasti otettava poliittinen voima

Tilaajille

WASHINGTON - "Onko teillä hauskaa?", lapsenkasvoinen, kiltin teinipopparin oloinen Ralph Reed, 34, kajauttaa mikrofoniin. "Yyyeeeaaahhh!", yli nelituhantinen yleisö vastaa innostuneesti.

Juhlasalissa ei ole menossa desibelintäyteinen rock-konsertti, vaan sanantäyteinen kristillisen koalition jokavuotinen "Tie voittoon" -kokous. Reed on 1,6 miljoonan jäsenen järjestön toimitusjohtaja.

Uskonnollista hurmosoikeistoa edustavan koalition tie on ollut viime vuosina voitokas. Se on muuttunut naureskelun aiheesta vakavasti otettavaksi poliittiseksi voimaksi Yhdysvalloissa.

Uskonnollinen oikeisto näkyi ensi kerran valtakunnan politiikassa 1980-luvun lopulla, kun tv-evankelista Pat Robertson pyrki republikaanien presidenttiehdokkaaksi sananjulistuksella. Menestys oli huono.

"Uskonnollisen konservatiiviliikkeen kantoraketti sammui", kun liikkeen suosikki, presidentti Ronald Reagan väistyi 1989, Ralph Reed selittää kirjassaan Politically Incorrect .

Koalitio on sittemmin uusinut strategiansa. Se ei enää saarnaa vain abortista ja tapainturmeluksesta, vaan on muuttunut poliittiseksi järjestöksi. Arvostelijain mielestä muutos on enintään näennäinen.

Koalitiolla on 1500 aluejärjestöä. Niiden kautta se on saanut paljon kannattajiaan valituiksi paikallistason päätöselimiin. Yhdysvaltain tapaisessa hajanaisessa maassa ruohonjuuritasolla on paljon valtaa.

Vankka järjestörakenne merkitsee kattavia postitus- ja faksilistoja ja tuottoisaa rahoituslähdettä. Koalitiolaiset äänestävät uutterasti.

Koalition teettämän mielipidetutkimuksen mukaan republikaanien esivaaleissa todennäköisesti äänestävistä 42 prosenttia luonnehti itseään uudestisyntyneiksi evankelisiksi, 53 prosenttia ilmoitti käyvänsä kirkossa vähintään neljä kertaa kuussa ja 22 prosenttia osoitti tukevansa suoraan koalitiota.

Vaalikampanjoita seuraava Campaigns & Elections -aikakauslehti arvioi viime vuonna, että koalitio hallitsee republikaanien puoluekoneistoa 18:ssa osavaltiossa ja on merkittävä voima 13:ssa muussa.

Koalition edustajat ovat näkyvillä paikoilla ainakin neljän republikaanien presidenttiehdokkuutta tavoittelevan kampanjakoneistossa.

Ei varaa leimautua

Toisaalta ehdokkuuden voittavalla ei ole varaa leimautua liikaa uskonnollisen oikeiston käsikassaraksi. Demokraateille olisikin sitä edullisempaa, mitä jyrkemmän ehdokkaan republikaanit valitsisivat.

"Kun suuntaamme vuoteen 1996, kysymys ei ole siitä, kenelle (ehdokkaista) annamme tukemme. Kysymys on siitä, kuka (heistä) antaa tukensa ohjelmallemme", Reed sanoi viime viikon lopulla pidetyssä kokouksessa.

Kummin päin vain, tuella on hintansa.

Koalitio tuki republikaanien "Sopimus Amerikan kanssa" -vaaliohjelmaa. Toukokuussa republikaanijohtajat edustajainhuoneen puhemiehestä Newt Gingrichistä lähtien sitoutuivat viemään läpi koalition kymmenkohtaista "Sopimus amerikkalaisperheen kanssa" -ohjelmaa.

Ohjelma ajaa muun muassa "uskonnollista tasa-arvoa", opetusta koskevan päätösvallan siirtämistä yhä enemmän koululautakunnille ja perheille sekä Yhdysvaltain irtautumista YK:n lastenoikeussopimuksesta.

Kokous olikin kilpalaulantapaikka, jonka republikaanista poljentoa täydensi vain yksi demokraattipuhuja. Aborttia kannattavaa republikaanien ehdokasta, senaattori Arlen Specteriä, ei ollut kutsuttu.

Esimerkiksi Phil Gramm, äärioikeistolainen texasilaissenaattori, hoputti johtavaa ehdokasta, senaatin enemmistöjohtaja Bob Dolea sitoutumaan itsensä tavoin aborttioikeuden kumoamiseen kokonaan.

Gramm usutti innokkaasti mukana elänyttä yleisöä peräämään myöhemmin puhunutta "rakasta kollegaansa" Dolea tekemään samanlaisen aborttisitoumuksen.

"Allekirjoita sitoumus", yleisön joukosta huudeltiin Dolelle. Nimensä ovat kirjoittaneet viisi kahdeksasta republikaanikilpailijasta. Dolen ja Specterin ohella kolmas sinnittelijä on Kalifornian kuvernööri Pete Wilson. Hän ei ehtinyt kokoukseen työkiireiltään.

Abortin ohella kaivellaan kilpailijoiden aviotaustoja.

Gingrich, joka miettii vielä osallistumistaan ehdokaskilpaan, selosti kokousväelle synnintunnustussävyyn rikkinäistä perhetaustaansa ja avioeroaan.

Monet perhearvojen puolesta puhuvat republikaanikilpailijat ovat eronneet, Gingrich sanoi. Hän myös julisti, että uskovaiset paitsi palauttavat Amerikan raiteilleen johdattavat menestykseen myös koko ihmiskunnan.

Uskonnon painoarvosta amerikkalaispolitiikassa kertoo sekin, että Dole alkoi hiljakkoin käydä eri washingtonilaiskirkossa kuin aiemmin. Dolen hylkäämän kirkon vakiokävijä on presidentti Bill Clinton.

Kahdenlaisia juutalaisia

Rabbi Daniel Lapin puhui kuulijoita miellyttänein äänenpainoin. Hän tulkitsi, että aborttia kannattavat juutalaiset ja homot juutalaiset eivät ole juutalaisia, vaan liberaaleja.

RICARDO WATSON / UPI

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  7. 7

   Sää on aiheuttanut yöllä ongelmia Helsinki-Vantaan lentokentällä: Finnair pyysi matkustajia varautumaan kentällä yöpymiseen, sillä hotellit ovat täynnä

  8. 8

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  9. 9

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  10. 10

   Pitkittynyt stressi syö parisuhdetta, kun kotona ei osata tehdä enää muuta kuin riidellä – Onneksi tulehtunutta tilannetta voi hoitaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  4. 4

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää