Ulkomaat

YK-kokous yrittää sopia maamiinojen hävittämisestä Osa valtioista valmis kieltämään ainakin muovimiinat

Tilaajille

WIEN - Keskimäärin 20000 siviiliä kuolee tai haavoittuu joka vuosi arkisissa askareissaan, kun he astuvat miinaan. Joka neljäs heistä on lapsi.

Kymmeniä miljoonia miinoja on maastossa seuduilla, joilla on käyty sotaa. Joka päivä uusia miinoja kylvetään enemmän kuin vanhoja ehditään riskillä ja vaivalla raivata. Maailmassa on paheneva "miinakriisi", sanoo Yhdistyneet kansakunnat.

YK aloitti Wienissä maanantaina kolmeviikkoisen kokouksen, jossa yritetään terävöittää 1980 solmittua sopimusta epäinhimillisten aseiden rajoittamisesta. YK:n pääsihteeri Boutros Boutros-Ghali on toivonut, että kokous olisi "askel maamiinojen hävittämiseksi maailmasta".

Hampaattoman sopimuksen on tehnyt liki mitättömäksi jo se, että vain alle 50 maata on liittynyt siihen. Maailmassa on noin 180 valtiota. Kokouksen osanottajat ovat sopimusvaltioita. Muut YK:n jäsenmaat lähettävät tarkkailijoita, jos viitsivät.

Esimerkiksi Mosambik, Angola, Somalia ja Ruanda eivät ole liittyneet sopimukseen, vaikka niillä on paha miinaongelma. Miinoja on erityisen runsaasti maastossa myös Kambodzhassa ja Afganistanissa.

Euroopassa Bosnia-Hertzegovinaan on levitetty joidenkin arvioiden mukaan 1,5 miljoonaa erilaista miinaa.

Vain yksi maa maailmassa on kieltänyt maamiinojen valmistuksen ja myynnin: Belgia, Naton jäsenmaa.

Miinojen suurvalmistajia ja -käyttäjiä riittää. Miina on halpa ase, jota usein suosivat hallitukset sissiliikkeitä vastaan. Miinaongelmasta valtaosa syntyy valtioiden sisäisissä sodissa.

Ns. sirotemiinoja voi kylvää kätevästi lentokoneesta. Paljon käytetään muovimiinoja, joita ei voi edes havaita miinaharavalla.

Rauhan jälkeen miinat jäävät maastoon. Niiden paikkoja ei tunneta ja raivaaminen on kallista. Sodan jäljiltä jaloilleen pyrkiville maille miinat ovat vaikea sosiaalinen ja taloudellinen rasite.

Yksi YK-kokouksen valmistelussa kannatusta saanut esitys kieltäisi muovimiinojen käytön. Harmittomiksi esineiksi, kuten leluiksi naamioitujen räjähteiden käyttöä esitetään myös kiellettäväksi.

Kolmas esitys rajoittaisi vanhanmallisten maamiinojen käytön vain selvästi merkityille alueille. Vanhanmallinen tarkoittaa, että miinassa ei ole itseräjäytysmekanismia.

Useat kansalaisjärjestöt painostavat kokousta lisäksi kieltämään sokeuttavat laser-aseet. Niiden kehittelyssä ovat pitkällä ainakin Yhdysvallat ja Kiina.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  4. 4

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  7. 7

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  8. 8

   Edis Tatli kohtaa EM-ottelussa Francesco Pateran – HS seuraa ottelua

  9. 9

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  10. 10

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  11. Näytä lisää
  1. 1

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  10. 10

   Potilas ohjattiin päivystyksestä sydänfilmiin Vantaalla, parkkisakko mätkähti – Viranomainen tiukkana: Sakon saa anteeksi ”jos joutuu tyyliin suoraan leikkaussaliin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää