Ulkomaat

Berliini valmis historiallisiin vaaleihin Itä-Saksan entisten kommunistien pelko pitänee CDU:n ja SPD:n hallitusyhteistyössä

Tilaajille

BERLIINI - Viisi vuotta sitten yhdistyneen Berliinin asukkaat valitsevat tänään sunnuntaina uudet edustajat osavaltionsa parlamenttiin ja kaupunginosien valtuustoihin.

Saksan pääkaupungin 2,5 miljoonaa äänioikeutettua saavat tällä kertaa valita historian tekijöitä, koska liittopäivien ja -hallituksen pitäisi muuttaa Bonnista Berliiniin vaalikauden lopussa vuonna 1999.

Osavaltiohallituksen pitäisi hoitaa liittovaltion muuton ohella myös Berliinin ja sitä ympäröivän Brandenburgin osavaltion fuusio, joka on jo alustavasti hyväksytty molempien osapuolten parlamenteissa. Sen läpimeno kansanäänestyksissä ei ole kuitenkaan vielä lainkaan varmaa.

Jokainen Berliinin-kävijä on myös nähnyt, että suuret rakennustyöt myllertävät kaupungin keskustaa. Berliiniä sanotaan jo Euroopan suurimmaksi työmaaksi, vaikka uusien hallituskortteleiden rakennustyöt valtiopäivätalon läheisyydessä eivät ole edes alkaneet.

Itäisen Berliinin esikaupungeissa on edelleen tuhansia remontin tarpeessa olevia sosialismin aikaisia asuintaloja. Myös kaupungin rautatieliikenne ja katuverkko vaativat miljardi-investointeja.

Pormestari Diepgen suosittu

Diepgen edustaa kristillisdemokraattien CDU:ta, jonka suosio on jo useita viikkoja pysynyt 40 prosentin paremmalla puolen. Sosiaalidemokraattien SPD voi kyselyjen perusteella odottaa korkeintaan 30 prosenttia äänistä.

DDR:n kommunistien perillispuolueelle PDS:lle ja vihreille on molemmille luvassa 10-15 prosenttia. Liberaalien FDP sen sijaan on kaatumassa viiden prosentin äänikynnykseen.

Vuoden 1990 osavaltiovaalien jälkeen CDU on hallinnut Berliiniä yhdessä sosiaalidemokraattien SPD:n kanssa.

Varoituksia kommunisteista

Hallitseva pormestari Diepgen sanoi pari viikkoa sitten ryhmälle ulkomaalaisia toimittajia, että hän suhtautuu hyvin epäilevästi CDU:n murskavoittoa lupaileviin mielipidetiedusteluihin.

Diepgen ei usko SPD:n vakuutuksiin, joiden mukaan se ei missään tapauksessa mene vihreiden kanssa vähemmistöhallitukseen.

Naiskysymys tärkeä

Stahmer on kärsinyt vaalikampanjansa aikana puolueensa johdon kiistoista. Berliinin demareiden vaalitilaisuuksissa on koko ajan jouduttu puhumaan puoluejohtaja Rudolf Scharpingin ja hänen kilpaveikkonsa Gerhard Schröderin riidoista.

Vaalikampanjan viime metreillä kristillisdemokraatit antoivat sentään "sosiaalitädiksi" haukkumalleen Stahmerille ja SPD:lle toivon kipinän: CDU:n valtakunnallinen puoluekokous hylkäsi keskiviikkona ehdotuksen naiskiintiöistä puolueen tehtävissä.

Berliinissä kenenkään ei kannattaisi leimautua naisvihamieliseksi, koska pääkaupungissa asuu kymmenen prosenttia enemmän naisia kuin miehiä, ja äänestysikäisten keskuudessa naisvalta on vielä suurempi.

BERND SETTNIK / EPA

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Sää on aiheuttanut yöllä ongelmia Helsinki-Vantaan lentokentällä: Finnair pyysi matkustajia varautumaan kentällä yöpymiseen, sillä hotellit ovat täynnä

  5. 5

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  6. 6

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  7. 7

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  8. 8

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  9. 9

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  10. 10

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  4. 4

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää