Ulkomaat

Israelin poliisi: Rabinin murhan takana salaliitto Viisi juutalaisen ääriryhmän jäsentä pidätetty

Tilaajille

JERUSALEM - Pääministeri Jitzhak Rabinin murha oli osa kiihkouskonnollisen ääriryhmän laajempaa salajuonta murhata Israelin johtajia, jotka kannattavat meneillään olevia rauhanneuvotteluja palestiinalaisten kanssa, Israelin poliisijohto ilmoitti torstaina.

Juutalaisen terroristiryhmän olemassaolosta kerrottiin pian sen jälkeen, kun turvallisuusjoukot olivat pidättäneet kaikkiaan viisi miestä epäiltyinä yhteyksistä Rabinin murhaan viime lauantaina Tel Avivissa.

"Uskomme, että yhteistyössä oli joukko henkilöitä, jotka suunnittelivat ja järjestivät pääministerin murhan", poliisiministeri Moshe Shahal kertoi Jerusalemissa Israelin televisiolle.

"Uskomme heidän perustaneen eräänlaisen organisaation pääministerin ja muiden poliittisten johtajien murhaamiseksi tarkoituksena estää rauhanprosessi", Shahal kertoi ennakoiden samalla lisäpidätyksiä.

Aiemmin torstaina Tel Avivin poliisi ilmoitti löytäneensä Rabinin murhan tunnustaneen 25-vuotiaan Jigal Amirin kodista Tel Avivin pohjoispuolelta sellaisen määrän aseistusta, jolla "mikä tahansa terroriryhmä voisi ylpeillä".

Israelin television mukaan asekätkössä oli mm. kranaatteja ja erilaisia räjähteitä.

Olettamusta, että Rabinin murhan taustalla oli useiden henkilöiden salaliitto, Shahal perusteli hankkeen laajuudella. "Ilman muilta henkilöitä saatua toiminnallista apua hänen olisi ollut mahdotonta murhata pääministeri", Shahal kertoi.

Amir on alusta lähtien toistanut lausuntoa, jonka mukaan hän toimi yksin "Jumalan määräyksestä".

Pian murhan jälkeen pidätettiin kuitenkin Amirin vanhempi veli Haggai, joka on myöntänyt muuttaneensa murhassa käytetyt luodit tavallisia tappavammiksi.

Seuraavaksi poliisi jäljitti murhan jälkeen viranomaisia piileskelleen Avishai Ravivin, joka johtaa pari vuotta sitten perustamaansa pientä ääriryhmää, juutalaisten taistelujärjestöä Eyalia. Jigal Amir on Eyalin jäsen.

Toinen torstaina pidätetyistä miehistä palveli poliisin mukaan samassa sotilasyksikössä Jigal Amirin kanssa ja toinen oli hänen opiskelukaverinsa. Hänet pidätettiin Haifassa kesken kuherruskuukautta.

Kaikki viisi pidätettyä ovat parissakymmenissä olevia, vahvan uskonnollisen taustan omaavia miehiä.

Raviv on Jigal Amirin tavoin opiskellut hyvin uskonnollishenkisessä Bar-Ilanin yliopistossa Tel Avivin laidalla. Hän kuului ennen Eyalin perustamista rabbi Meir Kahanen Kach-puolueeseen, joka vaatii kaikkien arabien karkottamista Jordanvirtaan ulottuvan Suur-Israelin alueelta.

Kach kiellettiin keväällä 1994 sen jälkeen, kun Baruch Goldstein oli ampunut 29 palestiinalaista moskeijassa Hebronissa.

Avainhenkilöksi noussut Raviv kiistää oikeudessa tienneensä mitään Amirin aikeista murhata Rabin.

"Olisin estellyt häntä, sillä on vahinko, jos hänen kaltaisensa kaveri saa elinkautisen vankeustuomion." Tuomarin hämmästellessä vastausta Raviv kiisti, että hän olisi hyväksynyt suunnitelman murhata Rabin.

JIM HOLLANDER / REUTER

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  4. 4

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  7. 7

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  8. 8

   Edis Tatli kohtaa EM-ottelussa Francesco Pateran – HS seuraa ottelua

  9. 9

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  10. 10

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  11. Näytä lisää
  1. 1

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  10. 10

   Potilas ohjattiin päivystyksestä sydänfilmiin Vantaalla, parkkisakko mätkähti – Viranomainen tiukkana: Sakon saa anteeksi ”jos joutuu tyyliin suoraan leikkaussaliin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää