Ulkomaat

Clinton pelaa Iran-kortilla poliittista valtapeliä

Tilaajille

LARNAKA - Yhdysvallat on jäänyt melkein yksin rakentaessaan taloussaartoa Iranin ympärille. Monet liittolaiset Euroopassa, lähi-idässä ja Aasiassa torjuvat Yhdysvaltain boikottiehdotukset ja ovat päinvastoin luomassa uusia taloussuhteita Iraniin.

Washingtonin kannalta kiusallista on sekin, että entiset viholliset Venäjä ja Iran ovat ovat löytämässä yhteistyön muotoja, jotka eivät olleet mahdollisia Neuvostoliiton olemassaolon aikaan.

Presidentti Bill Clinton julisti Iranin saarron voimaan 30. huhtikuuta, perusteluna oli Iranin ydinohjelma. Päätellen amerikkalaisista lehtitiedoista Israel taivutteli ainakin parin vuoden ajan Clintonia uskomaan, että Iranin ydinaseen uhka oli pahin vaara lähi-idässä.

Eurooppalaiset liittolaiset ja Japani ovat kieltäytyneet liittymästä saartoon. Jos ne kuitenkin uskovat Iranin puuhaavan ydinasetta, niin ne eivät pidä taloussaartoa parhaana tapana pysäyttää sellainen ohjelma.

Viime vierailullaan Moskovassa Clinton yritti taivutella presidentti Boris Jeltsiniä mukaan saartoon mutta ei pystynyt esittämään satelliittikuvia Iranin ydinaselaitoksista. The New York Times selitti, että sellaisia kuvia ei ole.

Clintonin henkilökohtaisesta painostuksesta huolimatta Venäjä on myymässä miljardin dollarin ydinreaktoria Iraniin.

Heinäkuussa 1994 ulkoministeri Warren Christopher väitti, että Iran oli järjestellyt pommi-iskun Buenos Airesin juutalaisyhteisön rakennuksen edustalla aiemmin samana vuonna. Argentiina pyysi lisätietoja, jolloin Christopher joutui myöntämään, ettei hänellä ollut mitään.

Amerikkalaiset lähi-idän tuntijat epäilevät Clintonin ja Christopherin vaikuttimien vilpittömyyttä. Taustalla nähdään enemmän sisäpoliittista laskelmointia kuin lähi-idän turvallisuustekijöitä. Clintonin epäillään varmistavan amerikanjuutalaisten ja Israelin muiden ystävien kannatusta uudelleen valintansa varmistamiseksi.

Washington haluaa Teheranin hallituksen ymmärtävän, että Iranin taloudellinen ahdinko ei käänny parempaan ilman korrekteja suhteita Yhdysvaltoihin; ja suhteiden paraneminen on mahdollista vain Jerusalemin kautta. Sellaiset ehdot merkitsisivät islamilaisen hallituksen kaatamista Teheranissa.

Israelilla on tavoitteensa, joita Yhdysvallat ajaa sen puolesta. Tarkoitus on luoda uudelleen 1970-luvun tuottoisat taloussuhteet Iraniin. Se kausi päättyi shaahin kukistumiseen 1979. Liitto Iranin kanssa auttaisi Israelia myös valtapelissä arabien kanssa.

Clintonin saartopäätös kohtasi ensimmäiseksi amerikkalaisten hallitsemaa öljy-yhtiötä Conocoa. Se teki maaliskuussa miljardin dollarin sopimuksen Iranin öljykentän Sirrin rakentamisesta Persianlahdella.

Clinton kaatoi Conocon aikeet. Tilalle tuli heti ranskalainen Total-öljy-yhtiö.

Yhdysvallat yritti estää Ranskan hallituksen avulla Totalin sopimuksen; ulkoministeriö ilmoitti, että Washingtonilla oli asiasta "erittäin syvä erimielisyys" Ranskan kanssa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  5. 5

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  6. 6

   Espoon ja Vantaan bussilinjoja saatetaan joutua katkaisemaan lumen takia – Espoossa yhä lähes 5 000 taloutta ilman sähköä

  7. 7

   Keihäslegenda Seppo Räty palkittiin veikeällä summalla – liittyy hirmukiskaisuun

  8. 8

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  9. 9

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  10. 10

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  2. 2

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  3. 3

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  4. 4

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  10. 10

   Potilas ohjattiin päivystyksestä sydänfilmiin Vantaalla, parkkisakko mätkähti – Viranomainen tiukkana: Sakon saa anteeksi ”jos joutuu tyyliin suoraan leikkaussaliin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää