Ulkomaat

Ex-kommunistien paluu valtaan herättää hämmennystä ja toivoa

Tilaajille

Entisten kommunistien vaalimenestys itäisessä Keski-Euroopassa on läntisten tutkijain mukaan normaalia poliittista kehitystä, vaikka Aleksander Kwasniewskin valinta Puolan presidentiksi olisikin näyttänyt mahdottomalta joku vuosi sitten.

Kwasniewskin voitto runsas viikko sitten säikytti Puolassa kaikkia niitä, jotka pelkäävät harvainvallan palaavan uuden markkinatalouden ja siinä viihtyvien kaveriverkostojen avulla.

"Rouva historia on jo ollut liian oikukas elämäni aikana ja olen lopen väsynyt häneen", valitti iäkäs varsovalainen vallanvaihdon selvittyä.

Paljon nähneestä varsovalaisesta on selvittämisen arvoista, että patataantumuksellisen kommunistipuolueen perilliset näyttäytyvät nyt edistyksen tienraivaajina.

Naapurimaassa Tshekissä alkoivat jotkut huolestua, että Puolan entisten kommunistien voitto voi vaikeuttaa kaikkien idän valtioiden pääsyä lännen yhteisöihin kuten sotilasliitto Natoon ja Euroopan yhteisöön.

Puolan vaalitulos ilahdutti toisaalta niitä, jotka uneksivat todellisesta paluusta. Venäjän vanhakantaiset kommunistit sanoivat, että historian virta käy taas heidän edukseen.

Suunta kohta keskustaan

Käänne poliittiseen keskustaan on silloin edessä, sanoo Schneider. Hän toimii Saksan valtion idäntutkimusten laitoksella, jossa seurataan entisen itäryhmän tapahtumia tiiviisti.

Monet entisen itäblokin pikkumaissa pelkäävät sosiaalisen turvansa pettävän, kun eletään vielä sekavaa vanhojen rakenteiden ja ryöstökapitalismilta maistuvien uusien markkinoiden välitilaa, eikä jatko ole selvää.

"Nämä sosialisteiksi tai sosiaalidemokraateiksi itsensä nimenneet ryhmät lupaavat turvallisuutta, ja monet ikävöivät jo mennyttä, jolloin tuloerot olivat varsin pienet eikä työnteon paine ollut kova", Schneider sanoo.

Entisiä kommunisteja äänestävät tietysti monet niistä, joille vanhan vallan kaatuminen merkitsi etuoikeuksien menetystä.

Entisille kommunisteille annetut äänet ovat Schneiderin mukaan harvoin ääniä itse uudistuksia vastaan, ainakaan periaatteessa. Uusia etuja kuten vapaata tavaransaantia ja matkustamista pidetään jo itsestäänselvinä.

"Itäisessä Keski-Euroopassa ovat vanhojen hallituspuolueiden perilliset yleensä jo saaneet jonkinlaista uskottavuutta omalle uudistumiselleen", muistuttaa samalla laitoksella toimiva tohtori Uwe Halbach.

Entisten kommunistien vaalivoitot eivät Halbachin mukaan näissä maissa merkitse mitenkään vanhan järjestelmän paluuta.

Puolassa ja muualla uudistusmaissa entiset kommunistipuolueet ovat edenneet jo pitkälle kohti vasemmistolaista sosiaalidemokratiaa. Kehitys voimistuu, kun demokraattiset olot vakiintuvat - ja jos talouden kasvua voidaan pitää yllä.

"Kwasniewskia ei voi pitää kommunistivallan apparatshikina (puolueen ja valtion koneiston kasvottomana palvelijana)", Halbach sanoo.

Entisten kommunistien voitot johtuvat myös heidän puoluekuristaan ja kokemuksestaan. Puolassa on Kwasniewskin vasemmistoliitto ainoa varsinainen puolue, kun ei-kommunistien oppositiossa voitti hajaannus.

Merkittävää itäisessä Keski-Euroopassa on Halbachin mukaan ollut, että vanhat valtapuolueet ovat välttäneet kiusausta pelata kansalliskiihkon tunteilla.

Entinen valta sitkeä IVY:ssä

Schneider piti jo selvänä entisten ja pitkälti myös nykyisten kommunistien voittoa Venäjän parlamenttivaaleissa joulukuussa. "Sosiaalidemokraateista ei siinä yhteydessä juuri kannata puhua", hän sanoo.

Kommunistien ja äärikansallisten voimien yhteistyö on Halbachin mukaan tyypillistä politiikan kululle vanhassa neuvostomaassa aivan toisin kuin lännempänä.

Erityisen voimakasta entisten valtaryhmien ote on ollut Kaukasuksen suunnalla, missä "huoli olojen jonkinlaisesta vakaudesta on tehnyt vanhoista johtajista hyväksyttäviä, ja muu on vienyt sekasortoon", Halbach sanoo.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  4. 4

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  7. 7

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  8. 8

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  9. 9

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  10. 10

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  8. 8

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  9. 9

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  10. 10

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää