Ulkomaat

Espanjan ulkoministeri Solana valittiin Naton pääsihteeriksi Taitavan varovainen kampanja toi huippuviran entiselle professorille

Tilaajille

BRYSSEL - Espanjan 53-vuotias ulkoministeri Javier Solana valittiin Naton suurlähettilästason neuvoston perjantaisessa kokouksessa sotilasliiton korkeimmaksi poliittiseksi virkamieheksi eli pääsihteeriksi.

Valinnan tehnyt kokous oli epävirallinen, joten valinta vahvistetaan ensi viikolla ensin Naton ulkoministerikokouksessa ja sitten neuvoston virallisessa istunnossa.

Solana seuraa Naton päämajassa Brysselin reunamilla belgialaista Willy Claesia, joka joutui eroamaan lokakuussa. Claesin epäiltiin sekaantuneen poliittiseen lahjusskandaaliin Belgian talousministerinä 1980-luvun lopulla.

Claes oli Naton kahdeksas pääsihteeri, joten Solanan järjestysnumero tässä maailman vaikutusvaltaisimpiin kuuluvassa poliittisessa virassa on yhdeksän. Claesin toimikausi jäi vain vuoden mittaiseksi.

Hankala etsintä

Bosnian rauhansopimuksen turvaaminen Naton Ifor-joukkojen avulla on ennen muuta sotilaallinen operaatio. Sen menestyksellinen läpivienti edellyttää kuitenkin myös taitavaa poliittista johtoa.

Sellaisen löytäminen Claesin eron jälkeen ei osoittautunut ihan helpoksi. Tanska ilmoitti ex-ulkoministerinsä Uffe Ellemann-Jensenin mukaan kilpaan jo ennen kuin ovi oli kunnolla ehtinyt paukahtaa kiinni Claesin takana.

Hollanti toi mukaan pitkäaikaisen entisen pääministerinsä Ruud Lubbersin. Hän ei kuitenkaan kelvannut Naton vahvalle maalle Yhdysvalloille. Ranska puolestaan vierasti Ellemann-Jenseniä, jota ilmoitti vastustavansa myös Kreikka.

Espanjan pääministeri Felipe Gonzalez ja hänen henkiystävänsä ja läheinen työtoverinsa Solana pelasivat Nato-pelin taitavasti. He eivät tyrkyttäneet, pikemminkin päinvastoin. Gonzalez sanoi vielä EU-parlamentissa kolme viikkoa sitten, ettei hän ole kuullut mitään Solanan ehdokkuudesta eikä Espanjalla ole ehdokasta Naton johtoon.

Solanaa ajettiin virkaan "oikealla" tavalla, luottamuksellisissa keskusteluissa kuudentoista Nato-maan pääkaupungeissa. Espanjalaisehdokas sai lisää painoa viime viikonvaihteessa EU:n Välimeri-kokouksessa, jonka hän vei vaikeuksien kautta voittoon suurta diplomaattista ammattitaitoa osoittaneella tavalla.

Asia oli selvä perjantaina puoliltapäivin. Ellemann-Jensen kutsui koolle tiedotustilaisuuden ja ilmoitti luopuvansa. Epävirallisen Nato-neuvoston oli helppo siunata Solana.

Professori ja sosialisti

Jo kauan sitä ennen, 1964, Solana oli liittynyt Espanjan sosialistipuolueeseen, joka tuolloin Francon kaudella toimi maan alla. Hän on lähes siitä saakka ollut ystävänsä Gonzalezin tärkeimpiä luottomiehiä rakennustyössä, joka on muuttanut Espanjan Francon vuonna 1975 tapahtuneen kuoleman jälkeen nykyaikaiseksi, demokraattiseksi yhteiskunnaksi.

Solana tuli hallitukseen ensimmäisen kerran 1982 kulttuuriministerin paikalle ja on ollut ministerinä sen jälkeen. Ulkoministeriksi hänet nimitettiin 1992.

Ihmisenä Naton uusi pääsihteeri on poikkeuksellisen avoin. Hänellä on usein tapana tulla EU:n ulkoministerikokousten jälkeen lehdistön ankeaan baariin juttelemaan kaikkien halukkaiden kanssa. Tällainen juttutuokio tarjoutui viime keväänä ryhmälle suomalaisiakin toimittajia.

Ennen Nato-nimitystä Solanan arvioitiin nousevan sosialistipuolueensa johtoon siinä tapauksessa, että Gonzalez joutuu väistymään ensi kevään vaalien jälkeen.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  5. 5

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  6. 6

   Keihäslegenda Seppo Räty palkittiin veikeällä summalla – liittyy hirmukiskaisuun

  7. 7

   Espoon ja Vantaan bussilinjoja saatetaan joutua katkaisemaan lumen takia – Espoossa yhä lähes 5 000 taloutta ilman sähköä

  8. 8

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  9. 9

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  10. 10

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  2. 2

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  3. 3

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  4. 4

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  10. 10

   Potilas ohjattiin päivystyksestä sydänfilmiin Vantaalla, parkkisakko mätkähti – Viranomainen tiukkana: Sakon saa anteeksi ”jos joutuu tyyliin suoraan leikkaussaliin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää