Ulkomaat

Carl Bildt varoitti joukkopaon seurauksista

Tilaajille

BRYSSEL - "Sarajevon kysymys on minun työlistallani ensimmäinen, toinen, kolmas, neljäs ja vielä viideskin asia. Vasta sen jälkeen tulevat Kroatian ja Bosnian liittovaltioon liittyvät ongelmat ja koko rauhansopimuksen siviilisoveltamisen organisointiin liittyvät ongelmat." Näin sanoi Bosnian rauhanprosessin korkein kansainvälinen siviiliviranomainen, Ruotsin entinen pääministeri Carl Bildt tiistaina tavattuaan päätoimeksiantajansa EU:n parlamentin ulkoasiainvaliokunnan.

Bildt piti valiokunnan kokouksen jälkeen lehdistötilaisuuden, jossa hän ilmeisen hyvällä menestyksellä torjui etenkin Yhdysvalloista kuulunutta arvostelua omaa toimintaansa kohtaan. Bildt kuvaili käynnistämisen alkuvaikeuksia ja heitti kalikan myös arvostelijoiden suuntaan toteamalla, ettei Yhdysvallat ole toistaiseksi maksanut penniäkään siviilitoiminnan sovituista kustannuksista.

Bildt on joutunut pystyttämään toimintansa puitteet todellakin alusta. Häntä on poliittisista syistä nimenomaisesti kielletty olemasta minkäänlaisessa yhteistoiminnassa YK:n kanssa. Sekin kielto on hänen mukaansa lähtöisin Yhdysvalloista, lähinnä kongressista, jossa YK:sta ei Bosnia-yhteyksissä haluta kuulla sanaakaan.

Bildtin tähän saakka ainoa maksaja on EU, jonka parlamentti jo joulukuun puolivälissä myönsi Bildtin organisaation käyttöön 12 miljoonaa ecua eli lähes 70 miljoonaa markkaa. Byrokratian merkillisen jäykkyyden vuoksi ensimmäiset rahat olivat kuitenkin käytettävissä vasta tammikuun 3. päivänä.

Sillä välillä Bildt pystytti tarvitsemiaan puitteita lainarahoilla, joista osan hän kertoi lainanneensa omistaan.

Bildt kokoaa Sarajevoon 50-60:n ja Brysseliin 15-20:n työntekijän toimistot. "Kansainvälisen organisaation pystyttäminen nopeasti sodan runtelemaan maahan on kiinnostava haaste, jota suosittelisin teillekin", Bildt sanoi.

Bildt painotti voimakkaasti sitä uhkaa, jonka serbien joukkopako Sarajevosta aiheuttaa koko rauhanprosessille. Sarajevossa on hänen mukaansa noin 100000 serbiä, joista vain vanhat ihmiset jäävät paikoilleen.

"Useat muutkin haluaisivat jäädä, mutta eivät ehkä uskalla. Tämän ongelman ratkaisussa tarvitaan vuoropuhelua ja valtiomiestaitoa", Bildt sanoi.

Sarajevo on hänen mukaansa koko rauhanprosessin ydinkysymys. Se on Bosnian pääkaupunki ja jolleivät osapuolet pysty siellä asumaan yhdessä, mistään muustakaan ei tule mitään, Bildt sanoi.

Serbit ovat pyytäneet Bildtiltä lykkäystä kaupungin siirtämisessä kokonaan Bosnian hallituksen vastuulle. Bildtin mukaan asiasta voi päättää rauhanjoukkojen amerikkalainen komentaja, amiraali Leighton Smith eikä hän.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  4. 4

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Edis Tatli kohtaa EM-ottelussa Francesco Pateran – HS seuraa ottelua

  7. 7

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  8. 8

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  9. 9

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  10. 10

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  10. 10

   Potilas ohjattiin päivystyksestä sydänfilmiin Vantaalla, parkkisakko mätkähti – Viranomainen tiukkana: Sakon saa anteeksi ”jos joutuu tyyliin suoraan leikkaussaliin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää