Ulkomaat

"Kyproksenkreikkalaiset sotavangit murhattiin" Turkkilaisjohtaja paljasti 1974 kadonneiden ihmisten kohtalon

Tilaajille

TIMO VUORELA LARNAKA - Kyproksenturkkilaisten johtaja Rauf Denktash sohaisi Kyproksen poliittista sotkua voimallisesti, kun kertoi tuhansien vuonna 1974 kadonneiden kyproslaisten olevan kuolleita. Uutinen siinä oli, että kyproksenturkkilaiset olivat panneet toimeen satojen kyproksenkreikkalaisten joukkomurhan.

Kadonneiden mysteeri on ollut vaikea este Kyproksen ongelman ratkaisun tiellä. Kyproksenkreikkalaisten luetteloissa on ollut 1619 kateissa olevaa, kyproksenturkkilaisilla on omia kadonneita 203 henkeä.

Denktash on vuosia toistanut, että kaikki kadonneet ovat kuolleet. Nyt hän paljasti, että hänen oman yhteisönsä puolisotilaalliset ryhmät olivat murhanneet Turkin armeijan luovuttamat kyproksenkreikkalaiset sotavangit.

Kyproksen etniset levottomuudet leimahtivat joulukuussa 1963. YK piti tilanteen jotenkin hallinnassa vuosikymmenen. Heinäkuussa 1974 tapahtui vallankaappaus, jonka tavoite oli liittää saari Kreikkaan. Kyproksenturkkilaisten turvallisuuden nimissä Turkin armeija nousi maihin ja valtasi kolmasosan saaresta.

"Kun Turkin armeija eteni ja otti kyproksenkreikkalaisia vankeja, niin valitettavasti (armeija) luovutti heidät taistelijoille, meidän sotureillemme, joiden joukossa oli vuosien mittaan perheensä ja kylänsä menettäneitä; ja niin joukkomurhat tapahtuivat", Denktash kertoi.

"Niin se kävi. Sen sijaan, että heidät olisi viety poliisiasemille tai vankiloihin, heidät tapettiin." "Heti, kun Turkin armeija huomasi, mitä oli tapahtumassa, loput sotavangit siirrettiin Turkkiin."

Kadonneet propaganda-ase

Denktash esitti uutispomminsa kaupallisen kyproksenkreikkalaisen televisiokanavan haastattelussa viikonvaihteessa. Puolitoista vuorokautta myöhemmin hän sai sydänkohtauksen, jota jotkut lähteet arvelivat diplomaattiseksi sairaudeksi: hän vältti kiusallisen tapaamisen EU-komissaarin Hans van den Broekin kanssa heti paljastuksensa jälkeen. Denktash lennätettiin kuitenkin Ankaraan tutkittavaksi.

Kadonneet ovat olleet tärkeä poliittinen tekijä Kyproksella. Vasta viime vuonna luettelo lyheni vähän, kun 126 henkilön kuolema varmistettiin.

Aihe on kuitenkin ollut propagandassa lyömäaseena tavalla, joka ei ole kunniaksi edes kyproksenkreikkalaiselle hallitukselle itselleen.

Denktash sanoi, että osa luetteloiduista 1619:sta kuoli, kun kyproksenkreikkalaiset kukistivat oman kyproksenkreikkalaisen hallituksensa mannerkreikkalaisen everstijuntan junailemassa vallankaappauksessa.

Kun Denktashin esiintyminen nostatti kansainvälisen hälyn, hän julkisti seuraavana päivänä uuden lausunnon kadonneista kyproksenkreikkalaisista: "90 prosenttia niistä ihmisistä surmattiin vallankaappauksen tai sotatoimien aikana." Denktashin paljastuksen motiiveja on pohdittu monta päivää. On mahdollista, että hän halusi siivota kadonneiden ongelman lopullisesti neuvottelujen tieltä.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  7. 7

   Sää on aiheuttanut yöllä ongelmia Helsinki-Vantaan lentokentällä: Finnair pyysi matkustajia varautumaan kentällä yöpymiseen, sillä hotellit ovat täynnä

  8. 8

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  9. 9

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  10. 10

   Pitkittynyt stressi syö parisuhdetta, kun kotona ei osata tehdä enää muuta kuin riidellä – Onneksi tulehtunutta tilannetta voi hoitaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  4. 4

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää