Ulkomaat    |   Ruotsin demarikokous 15.-17. maaliskuuta

Persson varoitti Ruotsin demareita valtionvelasta ja budjettivajeesta Valtiovarainministeri nousi pääministeriksi, mutta puoluekokouksessa kuultiin soraääniäkin

Tilaajille

Logo: Ruotsin demarikokous 15.-17. maaliskuuta KARI HUHTA SOLE LAHTINEN TUKHOLMA-Ruotsin sosiaalidemokraattisen puolueen uusi johtaja Göran Persson korosti perjantaina puolueen yhtenäisyyttä ja vakuutti, että puoluekokouksen kiista julkisen sektorin kasvattamisesta ei tule sävyttämään linjapäätöksiä.

Persson puhui toimittajille myöhään illalla sen jälkeen, kun puoluekokous oli ensimmäisissä keskusteluissaan kokonaan torjunut puoluejohdon esityksen julkisten menojen kehittämisestä enintään kansantulon kasvun mukaisesti.

"Kokouksessa oli omituinen tunnelma", Persson ihmetteli .

Hän vakuutti puolueen tarkoittavan täyttä totta luvatessaan puolittaa avoimen työttömyyden. "Koulutus, peruskulun laajentaminen ja elinkeinopolitiikka" ovat häneen mukaansa työllisyyden avaimet.

"Maassa toisensa jälkeen käydään samaa keskustelua. Me sosiaalidemokraatit Ruotsissa olemme vain asettaneet korkeammat ja vaativammat tavoitteet kuin muut", hän lisäsi.

Hän varoitti kansantalouden ongelmista, velasta ja budjettivajeesta, jos hyvinvointia yritetään lisätä nopeammin kuin talous kasvaa.

Persson muistutti, että puoluekokous jatkuu vielä kaksi päivää. Varsinaisen linjapuheensa hän pitää lauantaina.

Persson valitttiin puoluejohtajaksi yksimielisellä huutoäänestyksellä. Muita ehdokkaita ei ollut. Ennen Perssonia Mona Sahlin oli ehdolla Ingvar Carlssonin seuraajaksi, mutta hän joutui väistymään viime marraskuussa henkilökohtaisesta taloudenpidostaan nousseen kohun vuoksi.

Puoluejohtajan valinta ajoitettiin sekuntien tarkkuudella samanaikaiseksi television iltauutislähetyksen kanssa.

Aiemmin päivällä sekä Persson että puoluejohtajan tehtävät jättävä Ingvar Carlsson muistuttivat, että koko kansakunnan huomio on keskittynyt Tukholman työväentalolle. Heidän mukaansa puolueen tulee siksi välttää jakautumasta perinteisten, uudistajien tai mihinkään muuhunkaan leiriin.

Vetoomus kaikui osittain kuuroille korville iltapäivän keskustelun perusteella, kun kokous alkoi käsitellä esitystä siitä, että julkista sektoria ei saisi kasvattaa nopeammin kuin kansantulo kasvaa. Kohta jouduttiin poistamaan tekstistä.

Tunnelma pehmeni Perssonin valinnan myötä. Sen jälkeen seurasi pitkä kiitosten ja kiintymyksensoitusten täyttämä osuus, jossa kotimaiset ja ulkomaiset sosiaalidemokraatit ylistivät Carlssonin poliittista elämäntyötä.

Käytävillä arveltiinkin, että perjantain erimielisyydet olivat sitä suurelle puolueelle ominaista kiistelyä , jota ilman sitä seuraava yksimielisyys ei olisi uskottava.

Rakennustyöläisten mielenosoittajat hytisivät samaan aikaan kadulla työväentalon ulkopuolella vaatien rakennusalan piristämistä. Ala on yksi pahiten lamasta kärsineitä.

Sisällä kokoussalissa kiipesi punalipun väriseen t-paitaan pukeutunut Hans-Erik Svensson puhujapönttöön ja vaati samaa yhteistyötä kuin Persson, mutta nimenomaan ay-liikeen näkemysten kuulemista.

Muutamat keskustelijat syyttivät porvarillisia halitusjaksoja Ruotsin ongelmista. Toisten mielestä hallituspolitiikan oikeistosuunta selittää vaikeudet. Sosiaalidemokraattinen puolue on johtanut Ruotsia 55 viimeisistä 64 vuodesta.

Lähes kaikki perjantai-iltapäivän puhujat vaativat muutoksia puolueen suuntaviivoihin. Kukin puhui omasta lempiaiheestaan, eikä edustajien välille syntynyt laajaa väittelyä.

Helpottunut Carlsson

Hän luetteli puolueen saavutuksia: Ruotsin taloudellinen itsenäisyys on palautettu; Ruotsi on ottanut paikan Euroopan unionissa eli sen pöydän ääressä, jossa tehdään ratkaisevia päätöksiä Euroopan tulevaisuudesta, ja Ruotsin poliittinen maisema on muuttunut.

Carlsson ei näe merkittävää oppositiota puolueen ulkopuolella. Demareiden ja keskustapuolueen hallitusyhteistyö on marginalisoinut oikeistovoimat, hän sanoi.

"Kaihoisa ja helpottunut", Carlsson kuvasi myöhemmin toimittajille tunnelmiaan. Puolueura oli kiinnostava, mutta johtajan ja pääministerin tehtävät rasittivat. Nyt hän omistautuu monille harrastuksilleen.

Yhtä niistä hän odotti iltapäivällä istuessaan virka-autonsa takapenkillä työväentalon edessä: Sieltä häntä tuotiin, vauvaa, lastenlasta.

PICA Ingvar Carlsson (oik.) luovutti perjantaina puheenjohtajan tehtävät Göran Perssonille.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  7. 7

   Sää on aiheuttanut yöllä ongelmia Helsinki-Vantaan lentokentällä: Finnair pyysi matkustajia varautumaan kentällä yöpymiseen, sillä hotellit ovat täynnä

  8. 8

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  9. 9

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  10. 10

   Pitkittynyt stressi syö parisuhdetta, kun kotona ei osata tehdä enää muuta kuin riidellä – Onneksi tulehtunutta tilannetta voi hoitaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  4. 4

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää