Ulkomaat

Kevään vaalit pakottivat Peresin iskemään kovaa

Tilaajille

JUSSI VUOTILA Kysymys oli vain siitä, missä, milloin ja millä voimalla. Kysymys oli vain ajankohdasta, paikasta ja voimasta. Israelin rajua vastaiskua on ehditty jo povailla jo maaliskuun alkupuolelta lähtien, kun iranilaismielinen Hizbollah-järjestö tehosti äkisti hyökkäyksiään israelilaisia vastaan eteläisessä Libanonissa.

Hizbollahin sissit aktivoituivat samaan aikaan, kun palestiinalaisten ääri-islamilainen Hamas-järjestö teki neljä tuhoisaa itsemurhaiskua Israelissa.

Vain hieman aiemmin helmikuussa pääministeri Shimon Peres oli aikaistanut Israelin parlamenttivaalit viidellä kuukaudella toukokuun lopulle. Hamasin ja Hizbollahin iskut olivat pahinta mahdollista mainosta Peresin vaalikampanjalle, sillä tällä kertaa Israelin vaaleissa on kysymys turvallisuudesta ja vain turvallisuudesta.

Tässä tilanteessa Peresille ei jätetty vaihtoehtoja. Oman etunsa nimissä hänen oli iskettävä ja iskettävä lujaa, pehmoilulle ei ole nyt tilaa.

Mutta riittävätkö ilmapommitukset? Ne ovat nopea ja siisti tapa kostaa, niiden teho on kuitenkin hyvin kyseenalainen. Raketeilla murennetaan taloja, mutta ei Hizbollahin selkärankaa.

Muina vaihtoehtoina voisi olla kommandoisku Hizbollahin tukikohtiin tai vuoden 1993 kaltainen maajoukkojen operaatio, joka ajoi yli satatuhatta libanonilaista pakosalle.

Kokemusten valossa lopputulos on aina sama; Hizbollahin sissit palaavat nopeasti vanhoihin asemiinsa Israelin ns. turvallisuusvyöhykkeen pohjoisrajalle jatkamaan israelilaisten ahdistamista.

Hizbollahin johtajan Hassan Nasrallahin mukaan muutosta ei ole odotettavissa ennen kuin Israel lopettaa Libanonin eteläosan miehityksen.

Monien israelilaisten silmissä Hamas ja Hizbollah ovat samanlaisia islamilaisten kiihkoilijain terrorijärjestöjä, joiden lopullisena päämääränä on juutalaisvaltion hävittäminen ja islamilaisen valtion perustaminen sen tilalle.

Järjestöillä on myös yhteinen taustatuki Iranissa, joskaan Hamasin yhteydet Teheraniin eivät ole alkuun niin läheiset kuin Hizbollahilla on ollut jo vuosikausia.

Todellisuudessa erot ovat merkittäviä. Toisin kun Hamas Hizbollah on hyvin tiukasti johdettu, kurinalainen järjestö.

Shiamuslimeja edustavalla Hizbollahilla on kahdeksan kansanedustajaa Libanonin parlamentissa ja sillä vakaa aikomus olla merkittävä voima libanonilaisessa politiikassa.

Hizbollahin luonteesta kertoo jotain myös vuoden 1993 epävirallinen sopimus, joka syntyi Yhdysvaltain välityksellä Israelin hyökkäyksen jälkeen. Sopimuksen mukaan Hizbollah ei laukaise Katjushoja rajan yli Israeliin, jos Israel pidättyy iskuista turvavyöhykkeen pohjoispuolelle.

Sopimus piti tämän vuoden alkupuolelle saakka. Nyt molemmat syyttävät vastapuolta rikkomuksista; tosin Israel on myöntänyt yhden rikkomuksen.

Shimon Peresin mukaan Hamasin ja Hizbollahin iskujen taustalla on Iranin kampanja, jonka perinmäisenä tavoitteena on lähi-idän rauhanprosessin kariuttaminen. Välitavoitteena on Peresin ja työväenpuolueen tappio toukokuun vaaleissa, mikä nostaisi Israelin oikeiston valtaan. Se lamauttaisi rauhanneuvottelut pitkäksi aikaa.

Israelin vaaleihin on vielä puolitoisa kuukautta. Se on hermoja repivää aikaa Peresille, sillä hänen ylipitkä julkinen ura on nyt vaarassa päättyä katkeraan tappioon. Ja mikä pahinta ratkaisut ovat paljolti muiden käsissä, sillä Israelilla ei ole vedenpitäviä keinoja estää Hamasin tai Hizbollahin iskuja, joka vaalien aattopäivinä olisivat kohtalokkaita.

Peresin viimeisenä epätoivoisena keinona on pienehkö maasota Libanonissa. Sillä ei voittaisi sotilaallisesti mitään, mutta poliittisesti kylläkin.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  4. 4

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  7. 7

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  8. 8

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  9. 9

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  10. 10

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  8. 8

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  9. 9

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  10. 10

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää