Ulkomaat    |   Eurooppa-päivää vietettiin 9. toukokuuta

Oletko valmis kuolemaan Karlsruhen puolesta?

Tilaajille

KARLSRUHE - Kaupunki muistuttaa asemakaavaltaan Haminaa: keskellä on linna, josta pääkadut säteilevät kaikkiin ilmansuuntiin. Väkiluku on melkein 300000, joten kyseessä on suuri saksalainen pikkukaupunki.

Sodanjälkeisten vuosikymmenten kantti kertaa kantti -arkkitehtuuri hallitsee, vaikka kirkot ja raatihuone onkin restauroitu kauniisti.

Kaupunki on silti viehättävä, koska puistoja ja vihreää on paljon. Aivan keskustassa on upea eläintarha, josta eksoottiset hajut ja äänet leviävät lähikaduille.

Joskus talvella tuli luvattua, että osallistun Eurooppa-viikolla Eurooppa-unionin Karlsruhen piirijärjestön paneelikeskusteluun, jossa puidaan maanosamme tulevaisuutta. Niin sanottuja federalisteja edustavan järjestön paikallisjohtaja on eläkkeellä oleva liikemies Hanns-Christian Heyer-Stufer.

Hän muistaa sodanjälkeiset maisemat: "Kaikki oli maan tasalla." Eläintarhaa ei sentään pommitettu, mutta eläimet kuolivat vähitellen nälkään; ruokaa ei riittänyt aina ihmisillekään.

Heyer-Stuferille kysymys eurooppalaisesta identiteetistä on selvä. Hän tuntee olevansa ensisijaisesti badenilainen, toiseksi eurooppalainen, kolmanneksi baden-württembergiläinen ja vasta neljänneksi saksalainen, jos se enää ketään kiinnostaa.

Paneelikeskustelu pidetään kaupungin kulttuuritalolla. Oveen on unohtunut edellisen kokouksen mainos: "Kuolema, osa elämää." Mukana on kolme ulkomaalaista kirjeenvaihtajaa, suomalainen, ranskalainen ja sveitsiläinen. Heyer-Stufer esittelee: "Meillä on tänään vieraana yksi vanha eurooppalainen, yksi uusi eurooppalainen ja yksi ei-vielä -eurooppalainen." "Me olemme jo tottuneet näihin vitseihin", sveitsiläinen hymähtää. Paikallista asiantuntemusta edustavat Karlsruhen ykköslehden poliittisen toimituksen esimies sekä juontaja, joka on Baden-Badenissa toimivan yleisradioyhtiön tunnettu radioääni.

Minne matka?

Karlsruhelaisille "Eurooppa" merkitsee ennen kaikkea avointa kanssakäymistä Ranskan kanssa; rajalle on vain parikymmentä kilometriä, ja kaupunki kuuluu Ranskan Strasbourgin kanssa yhteiseen "euroalueeseen".

Hieman erimielisyyttä tulee siitä, pitäisikö EU:n tukea näiden euroalueiden yhteisten puhelinluetteloiden julkaisemista. Paikallislehden toimittajan mielestä puhelinluettelotuki on hieno asia, mutta sveitsiläinen kollega on sitä mieltä, että eiköhän luettelo synny ilman tukiaisiakin sitten kun sille on kysyntää.

Suomalaisten kokemukset EU-jäsenyydestä kiinnostavat yleisöä. "Kokevatko suomalaiset nyt olevansa osa Eurooppaa?" Vastaan näyttämällä saksalaisten sanomalehtien sääkarttoja, joissa pohjoinen Eurooppa päättyy suunnilleen Jyväskylän kohdalle.

Yleisön joukossa on tietysti myös suurisuinen häirikkö. Hän ilmoittaa vastustavansa saksalaisia osavaltioita, jotka edustavat "suuruudenhullua pikkuvaltiomentaliteettia". Hän vastustaa myös EU:n rahaliittoa, koska moni pelkää menettävänsä sen myötä säästönsä.

Heyer-Stufer hermostuu ja ojentaa puheenjohtajalle lapun, jossa hän kehottaa jättämään häirikön puheenvuoropyynnöt huomiotta. Pian tämä huomaa itsekin, ettei räyhääminen kannata.

Lopussa siirrymme ulkopolitiikkaan. Ranskalainen kollega arvelee, että Venäjän hyökkäys Baltiaan on melkein kirjoitettu tähtiin. Kun se tapahtuu, meidän on kysyttävä itseltämme, olemmeko valmiita kuolemaan Vilnan tai Riian puolesta.

Vapaaehtoisia ei ilmaannu, mutta Heyer-Stufer esittää vastakysymyksen: Olisitteko valmis kuolemaan Karlsruhen puolesta? Siihen ranskalaisen on vastattava myöntävästi, mutta hän haluaa vielä varmuuden vuoksi kuulla, että Heyer-Stufer olisi valmis kuolemaan Pariisin puolesta.

Hotellin aamiaispöydässä tapaan vielä sveitsiläisen, ja kertaamme edellisen illan opetuksen: jokainen voi piirtää oman Eurooppansa rajat sillä perusteella, minkä kaupunkien puolesta hän olisi valmis kuolemaan. Siinäpä oiva aihe pelon maantieteen tutkijoille.

MATTI VIRTANEN

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  5. 5

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  6. 6

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  7. 7

   Edis Tatli nappasi EM-tittelin itselleen takaisin – ”Hain tyrmäystä, mutta muutenkin meni hyvin”

  8. 8

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  9. 9

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  10. 10

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  5. 5

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  8. 8

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  9. 9

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  10. 10

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää