Ulkomaat

Norsut kituvat Kaakkois-Aasiassa Lampangin norsusairaala Thaimaassa hoitaa kovia kokeneita työjuhtia

Tilaajille

Der Spiegel Juji kieltäytyi eräänä aamuna tottelemasta. Vastoin tapojaan se ei edes tömistellyt jaloillaan, vaan makasi velttona maassa. Hieman myöhemmin se kuoli.

Kaksivuotiaan norsun vatsassa oli vakava tulehdus väärän ravinnon vuoksi. "En pystynyt auttamaan sitä", eläinlääkäri Sittidet Mahasavangkun valittaa.

Juji oli ammattinsa uhri. Se vieroitetetiin liian aikaisin emostaan ja pakotettiin tervehtimään turisteja Sheraton-hotellin edustalla Phuketin lomakeskuksessa Thaimaassa.

Hotellivieraat olivat ihastuneita, mutta Juji ei jaksanut kauan. Se menehtyi, koska ei saanut riittävästi äidinmaitoa, banaaneja ja sokeriruokoa.

Juji kuoli Lampangin norsusairaalassa, joka on alansa ainoa laitos Kaakkois-Aasiassa. Aasiannorsun ystävät -yhdistyksen ja YK:n elintarvikejärjestö FAO:n sairaalassa Pohjois-Thaimaassa on hoidettu sairaita, loukkaantuneita ja hylättyjä norsuja 1995 lähtien.

Elintila vähenee

Silti Pepsin iho on tulehtunut, ja desinfiointiaine värjännyt haavaumat sinipunaisiksi. Aamuin ja illoin Sittidet ruiskuttaa norsuun satoja milligrammoja antibiootteja. Toivoa ei enää ole: "En pysty auttamaan, se kuolee pois." Lampangin sairaala kuvastaa norsujen nykyistä kurjuutta Aasiassa. Elintila pienenee jatkuvasti, koska patoaltaat, tehtaat, kumi- ja muut viljelykset valtaavat metsäalueita.

Thaimaassa on noin 4000 kesytettyä työnorsua ja puolitoistatuhatta villiä norsua, arvioi eläinkantoja tarkkaileva Richard Lair. Pelkästään työelefantteja oli 1900-luvun alussa yli 100000.

Nykyään norsuja käytetään työjuhtina Burmassa, Intiassa, Nepalissa, Laosissa ja Vietnamissa.

Norsu pystyy tiettömillä alueilla vetämään kolmenkin tonnin painoisia kuormia. Hyvin koulittuna se ymmärtää yli 30 käskyä, joita norsunajaja eli mahout jakaa.

Norsunomistajajille alkuinvestoinnit ovat huomattavat. Ennenkuin nuori norsu voidaan kouluttaa työhön, sitä ja emoa täytyy ruokkia vuosikausia.

Urosnorsujen käsittely ei ole vaaratonta. Äskettäin eräs uros tallasi mahoutinsa kuoliaaksi, koska se tunsi itseään häirityn naarasta kosiskellessaan.

Sukupuutto uhkaa

Kuninkaan norsujen iho on vaalea, joten niillä uskotaan olevan salaperäistä voimaa. Buddhan äidin Mayan kerrotaan raskautensa aikana nähneen unta valkoisesta norsusta. "Ihmiset kohtelivat satoja vuosia norsuja ystävinään, mutta nykyään suhde on murtunut", valittaa Preecha.

Useimmat työnorsut raahaavat laittomasti hakattua jalopuuta Pohjois-Thaimaan metsistä. Kiinnijoutumista pelkäävät mahoutit ajavat eläimiä huippusuorituksiin.

Työn jouduttamiseksi norsujen ajajat sekoittavat eläinten rehuun usein amfetamiinia, mutta huume vaikuttaa vain vähän aikaa. "Norsut menevät heikkoon kuntoon. Koko ruumis värisee", Sittidet kuvailee oireita.

Eläinlääkärit joutuvat usein hoitamaan huumeista riippuvaisia norsuja. Vieroitus on onneksi helpompaa kuin ihmisillä, Sittidet sanoo. "Paljon B-vitamiiniä ja rehua. Muutaman päivän kuluttua eläin on taas kunnossa."

Bangkokissa yli 40 norsua

Norsu ruokamenot ovat vuodessa vuodessa noin 30000 bahtia eli 5630 markkaa. Summa on suuri. Monet mahoutit katsovat, että ainoa keino ruokkia norsua on muutto kaupunkiin. Esimerkiksi Bangkokin pakokaasujen saastuttamassa ruuhkassa elää yli 40 norsua.

Mahoutit ovat oppineet hyödyntämään kaupunkilaisten taikauskoa, sillä norsun kiertämisen vastapäivään uskotaan tuovan onnea. Siitä voi eläimen omistaja ottaa jo maksun.

Norsujen pito suurkaupungeissa on kiellettyä, mutta poliisit ottavat useimmiten pienen sakon ja lähettävät mahoutin toiseen kaupunginosaan - toivoen samalla, että norsu ei vauhkoonnu autoilijoiden toitotuksista.

EMMANUEL DUNAND / EPA

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  5. 5

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  6. 6

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  7. 7

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  8. 8

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  9. 9

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  10. 10

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää