Ulkomaat

Netanjahu lupasi linjapuheessaan jatkaa lähi-idän rauhanprosessia Tuleva pääministeri vetosi arabeihin pahoin jakaantuneen Israelin kansan yhdistämiseksi

Tilaajille

JUSSI VUOTILA JERUSALEM - Israelin seuraava pääministeri Benjamin Netanjahu vakuutti voittopuheessaan sunnuntai-iltana Jerusalemissa pyrkivänsä "turvalliseen rauhaan" kaikkien arabinaapurien kanssa.

"Ojennan käteni rauhantarjouksena kaikille arabinaapureillemme, myös palestiinalaisille, jotta me kaikki saisimme rauhan ja turvallisuuden. Rauha alkaa kodista mutta sen on ulotuttava ulkomaille", Netanjahu julisti mainitsematta kuitenkaan edeltäjänsä Shimon Peresin hallituksen ja PLO:n sopimuksia palestiinalaisten itsehallinnosta.

Vaalikampanjansa aikana Netanjahu ilmoitti kieltäytyvänsä noudattamasta eräitä sopimuskohtia.

Puolituntisen puheensa alussa Netanjahu keskittyi tarpeeseen yhdistää pahasti jakautunut Israelin kanssa. Erityisen vetoomuksen hän esitti Israelin arabikansalaisille vakuuttaen hallituksensa pyrkivän täydelliseen tasapuolisuuteen. "Haluan olla kaikkien israelilaisten pääministeri."

Paljon puhetta rauhasta

Puheensa lopuksi Netanjahu kehui Peresin pitkäaikaista työtä Israelin valtion hyväksi. Ensin suuri osa kuulijoista reagoi Peresin nimeen vihaisesti buuauksin ja vihellyksin, mutta vähitellen kaikki yhtyivät suosionosoituksiin, kun Netanjahu muistutti vaalitaistelun olevan nyt takana ja edessä työ yhtenäisen Israelin puolesta.

Netanjahun puhetta odotettiin suurella mielenkiinnolla, sillä hän ollut hyvin hiljaa keskiviikon vaaleista lähtien. Hänen avustajansa ovat olleet sitäkin enemmän äänessä ja piirtäneet jyrkkäpiirteistä kuvaa uudesta hallituksesta. Maanantain lehtilausunnoissa Netanjahu hillitsi avustajiaan ilmoittamalla, että hän ja vain hän tekee keskeiset ratkaisut.

Vaalikampanjan aikana Netanjahu puhui paljon rauhasta, mutta vieläkin enemmän turvallisuudesta. Netanjahu teki selväksi, että hänelle turvallisuus tulee ennen rauhaa, kun taas Peresin vaaliviestin mukaan turvallisuus tulee rauhan avulla.

Käytännössä sanaleikki tarkoittaa sitä, että Netanjahu pyrkii rauhaan, joka ei missään vaiheessa heikennä Israelin turvallisuutta. Tämä sulkee pois mahdollisuuden, että Israel luovuttaisi joitakin miehittämiään alueita palestiinalaisten hallintaan.

Netanjahu on syyttänyt Peresiä Israelin turvallisuuden vaarantamisesta jatkuvilla "myönnytyksillä" palestiinalaisille.

Voittopuheessaan Netanjahu vältteli kiperiä kiistakysymyksiä.

Täkäläisen käsityksen mukaan hallitus syntyy kivuttomasti. Näillä näkymin siitä tulee kuuden oikeistolaisen ja uskonnollisen puolueen kokoomus, jolla on 64 edustajaa 120-paikkaisessa parlamentissa, Knessetissä.

Ensimmäiseen tulikokeeseen Netanjahun hallitus joutuu Hebronin kaupungin kanssa. Hebron on ainoa Länsirannan palestiinalaiskaupunki, jossa on edelleen Israelin miehitysjoukkoja; kuudesta muusta kaupungista Israelin sotilaat lähtivät viime vuoden lopulla ennen palestiinalaisten vaaleja tammikuussa.

Moneen kertaan lykätyn aikataulun mukaan Hebronista Israelin joukkojen on määrä vetäytyä kesäkuun puolivälin tienoilla.

Sunnuntaina Peres ilmoitti, että hänen hallituskaudella vetäytymistä ei toteuteta. "Asia siirretään tulevan hallituksen hoidettavaksi", hallituksen tiedotteessa todettiin.

Nyt vetäytyminen tulee ajankohtaiseksi aikaisintaan kesäkuun lopulla ja jos Netanjahun läheisiä avustajia on uskominen, ei edes silloinkaan. Heidän mielestään Israelin armeijan on pysyttävä Hebronissa.

"Tämä on Israelin hallituksen testi", Hebronin pormestari Mustafa Natshe totesi uutistoimisto Reuterille ja ennakoi levottomuuksia, jos Netanjahu torjuu vetäytymisen.

"Jos palestiinalaiset kokevat, etteivät he saa oikeuksiaan, heillä on oikeus nousta vastarintaan... intifada (kansannousu) on yksi tapa kamppailla vastaaan", Natshe lisäsi.

DAVID SILVERMAN / REUTER

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  5. 5

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  6. 6

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  7. 7

   Edis Tatli nappasi EM-tittelin itselleen takaisin – ”Hain tyrmäystä, mutta muutenkin meni hyvin”

  8. 8

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  9. 9

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  10. 10

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  5. 5

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  8. 8

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  9. 9

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  10. 10

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää