Ulkomaat

Belfastin rauhanneuvottelujen vetäjä jäi pois arvostelun takia Britannia ja Irlanti toistivat vaatimuksensa IRA:lle väkivallan hylkäämisestä

Tilaajille

Reuter-AP BELFAST - Pohjois-Irlannin rauhasta käytävät neuvottelut alkoivat maanantaina neuvottelujen lykkäämisellä, koska niiden puheenjohtajaksi nimitetty amerikkalainen entinen senaattori George Mitchell ei osallistunut lainkaan avajaisistuntoon.

Rauhanneuvottelujen puheenjohtajuuden antamista katolista syntyperää olevalle Mitchellille on arvosteltu Pohjois-Irlannin protestanttien piirissä.

Erityisesti pastori Ian Paisley, joka johtaa Ulsterin demokraattista unionistipuoletta on syyttänyt kovaäänisesti katolista syntyperää olevaa Mitchellia puolueellisuudesta.

Britannian Pohjois-Irlannin asioita hoitava ministeri Michael Ancram sanoi, että kokouksen lykkäämisen jälkeen neuvottelujen osapuolet kävivät maanantai-iltana kahdenkeskisiä keskusteluja Britannian ja Irlannin hallitusten edustajien kanssa.

Mitchellin lisäksi rauhanneuvottelujen puheenjohtajan tehtäviin on kutsuttu pankinjohtaja Harri Holkeri ja kanadalainen kenraali John de Chastelain.

Myöskään Pohjois-Irlannin tasavaltalaisia edustavan Sinn Fein -puolueen 15-jäsenistä valtuuskuntaa ei nähty neuvottelusalissa, vaikka sen sallittiin saapua itse Stormontin linnaan.

Britannia ja Irlanti ovat vaatineet Sinn Feiniä lähellä olevalta terrorijärjestö IRA:lta lupausta, jonka mukaan se luopuu ehdoitta väkivallankäytöstä.

Koska IRA eli Irlannin tasavaltalaisarmeija ei lupausta ole antanut, Britannia ja Irlanti pitävät Sinn Feiniä neuvottelukelvottomana. Neuvotteluihin osallistuu nyt yhdeksän puoluetta.

"Yksi puolueista, joka menestyi vaaleissa on kuitenkin poissa omasta syystään. Toivottavasti järki voittaa", Britannian pääministeri John Major sanoi.

Myös Irlannin pääministeri John Bruton vaati jyrkästi IRA:ta noudattamaan hallitusten tahtoa. Hänen mukaansa Sinn Feinin pääsy rauhanneuvotteluihin riippuu nyt kokonaan IRA:sta.

Irlantilaiset virkamiehet otaksuivat, että IRA julistaa tulevaisuudessa tulitauon, joka avaa Sinn Feinille tien neuvotteluihin, mutta IRA jää odottamaan strategisesti oikeata hetkeä.

IRA hylkäsi elokuussa 1994 julistamansa tulitauon helmikuussa. Sen jälkeen terrorijärjestö on tehnyt useita pommi-iskuja.

Sinn Feinin johtaja Gerry Adams sanoi maanantaina tuntevansa, että häneltä on "huijattu ja rosvottu mahdollisuus esittää rakentavaa osaa". Adamsin mukaan suljettujen ovien politiikalla ei saada rauhaa aikaan.

Sinn Feinin valtuuskunnan tuloa Stormontin linnaan seurattiin huolellisesti kaikissa tiedotusvälineissä. Vaikka valtuuskuntaan kuului vain 15 jäsentä, sitä piiritti vähintään puolet enemmän turvamiehiä ja noin 200 toimittajaa.

Me emme aio tulla kohdelluiksi toisen luokan kansalaisina, me haluamme ovet auki - OK", sanoi Sinn Feinin pääneuvottelija Martin McGuinnes ennenkuin Stormontin portit avattiin.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Edis Tatli kohtaa EM-ottelussa Francesco Pateran – HS seuraa, ottelu käynnissä

  4. 4

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  7. 7

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  8. 8

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  9. 9

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  10. 10

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  5. 5

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  10. 10

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää