Ulkomaat

Etelä-Afrikan sortajat ja sorretut selittivät rikoksiaan Kansallispuolue ja ANC esittivät totuuskomissiolle omat versionsa rotusorron vuosikymmenistä

Tilaajille

TOMI ERVAMAA Etelä-Afrikassa on tällä viikolla käyty historiaa koskevaa keskustelua, joka on itsessään saanut historiallista merkitystä. Entiset rotusortohallinnon edustajat ja vastarintataistelun veteraanit ovat esittäneet lähimenneisyydestä kilpailevat totuutensa.

Keskustelun on tehnyt kipeäksi historiantulkintojen aihe: kuka syyllistyi murhiin ja kidutuksiin ja miksi.

Poliittiset ryhmät ovat tarjonneet kootut selityksensä Etelä-Afrikan totuuskomissiossa. Takavuosien ihmisoikeusloukkauksia ruotivan komission pitäisi auttaa kansakuntaa ymmärtämään menneisyyttään, suoda hyvitystä väkivallan uhreille ja antaa tappajille mahdollisuus armahdukseen.

Keskiviikkona areenalle astui entinen presidentti Frederik de Klerk, joka edusti rotusorron vuosikymmeninä valtaa pitänyttä kansallispuoluetta. Hän pyysi anteeksi puolueensa aiheuttamia kärsimyksiä ja sanoutui saman tien irti henkilökohtaisesta vastuusta.

Torstaina entinen vastarintajärjestö ja nykyinen valtapuolue ANC pyysi anteeksi "ylilyöntejään", mutta korosti, että kansallispuolue kantaa suurimman syyllisyyden taakan.

Afrikkalaisen kansalliskongressin ANC:n edustaja, varapresidentti Thabo Mbeki myönsi, että järjestö oli kiduttanut ja tappanut luopioiksi epäiltyjä jäseniään sotilasleireillään. Lisäksi ANC ripittäytyi siitä, että sen pommi-iskuissa kuoli viattomia siviilejä.

Sortajien ja sorrettujen rikokset

Mbeki teki selväksi, ettei ANC suostu samaan karsinaan kansallispuolueen kanssa. ANC:n mielestä uhrit ja sortajat olivat niin eri asemassa, ettei heidän rikoksiaan voi rinnastaa.

ANC:n tekemät julmuudet eivät olleet osa järjestön ohjelmaa, mutta valkoisen vähemmistöhallituksen rikokset olivat erottamaton osa itse rotusortojärjestelmää, ANC selitti.

De Klerk edusti toista periaatteellista kantaa: hänen mielestään raakuudet olivat yhtä lailla väärin riippumatta siitä, millaisten tavoitteiden hyväksi niitä tehtiin.

De Klerk oli Etelä-Afrikan johdossa 1989-1994. Valtaan päästyään hän alkoi purkaa rotuerottelua, ja 1993 hän sai Nobelin rauhanpalkinnon yhdessä Nelson Mandelan kanssa.

Keskiviikkona de Klerk vakuutti, ettei hänen hallituksensa koskaan hyväksynyt kidutuksia, murhia ja raiskauksia, vaan niihin syyllistyivät omin päin toimineet hämärämiehet.

Pitkän linjan ihmisoikeusaktivisti Helen Suzman sanoi keskiviikkona iltapäivällä entisen presidentin puheita lapsellisiksi. Etelä-Afrikan turvallisuusjoukot teurastivat aikoinaan rotusorron vastustajia niin yleisesti, ettei kukaan muu kuin täydellinen idiootti olisi voinut olla siitä onnellisen tietämätön, saati sitten maan presidentti.

Eräs avainsana totuuskomissiossa on ollut "konteksti", asiayhteys tai tapahtumien tausta.

ANC sanoi, ettei se yritä puolustella siviilejä tappaneita pommi-iskujaan , mutta lisäsi, että "pitää ottaa huomioon iskujen ajankohtana vallinneet olot". De Klerk varoitti, että historiallista totuutta on kovin hankala tavoittaa. "Olemme kaikki aikamme lapsia, niiden kulttuuristen ja poliittisten olojen tuotteita, joihin synnyimme", hän selitti.

Entinen presidentti haki tapahtumille taustaa ja valkoisille ymmärrystä aina vuodesta 1652, jolloin ensimmäiset Euroopan uskonvainoja paenneet valkoiset nousivat maihin Afrikan eteläkärjessä. De Klerk huomautti kansansa perineen rotuerottelun brittiläisiltä siirtomaaherroilta; kansallispuolue vain teki vuodesta 1948 lähtien rotusorrosta virallista, lakiin kirjoitettua politiikkaa.

Hyväntahtoisia rasisteja

"Entiset johtajamme olivat omana aikanaan, niissä oloissa ja silloisten käsitysten mukaan, hyviä ja kunniallisia miehiä", de Klerk pohti.

Kunnian miehet ajoivat hänen mukaansa "erillistä kehitystä", jossa mustia ihmismassoja kammonneet valkoiset olisivat turvanneet olemassaolonsa pitämällä muut tarpeeksi kaukana. Valkoiset myös katsoivat torjuvansa maailmanlaajuista kommunismia, ja ANC oli liittoutunut Etelä-Afrikan stalinistisen kommunistipuolueen kanssa, de Klerk sanoi.

"Erillisen kehityksen" kokeilussaan valkoinen vähemmistö varasi itselleen Etelä-Afrikan parhaat maat, ja musta enemmistö oli määrä sulkea surkeille, hedelmättömille joutomaille. De Klerk myönsi, etteivät kansallispuolueen suunnitelmat olisi ikinä tarjonneet riittävää elantoa Etelä-Afrikan enemmistölle.

ANC:n mukaan de Klerkin historiavisio oli puutaheinää.

"Rotusorto ei ollut mikään hyväntahtoinen hanke, joka sattui menemään kauhealla tavalla vikaan", ANC:n esityksessä sanottiin. "Rotusorron ideologinen tausta ja ohjelma muodostivat tarkoituksellisen, järjestelmällisen hankkeen, jonka takana oli itseään yli-ihmisten rotuna pitävä valtaklikki".

LEON MULLER / AP

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  6. 6

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  7. 7

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  8. 8

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  9. 9

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  10. 10

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  5. 5

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  6. 6

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  7. 7

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  8. 8

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  9. 9

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  10. 10

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää