Ulkomaat

Vähän tukea USA:n varustautumiselle Irakia vastaan

Tilaajille

Reuter KUWAIT / ANKARA - Yhdysvallat jatkaa lisäjoukkojen keskittämistä Persianlahden alueelle torjumaan Irakin uhkaa, vaikka alueen liittolaismaissa sukkuloinut puolustusministeri William Perry sai vain rajoitetusti tukea Washingtonin varustautumishankkeille.

Irakin naapurimaista vain Kuwait tukee täysin Yhdysvaltain toimia. Maanantaina Kuwait ilmoitti hyväksyvänsä Yhdysvaltain pyynnön sijoittaa lisää maajoukkoja alueelleen.

"Kaikki Yhdysvaltain esittämät järjestelyt hyväksyttiin yksimielisesti", tiedotusministeri Saud Nasser al-Saud al-Sabah ilmoitti.

Tiedotusministeri korosti moneen kertaan, ettei Kuwait missään vaiheessa edes epäröinyt Yhdysvaltain pyynnön hyväksymistä.

Epäilyksiä Kuwaitin asenteesta syntyi, kun Yhdysvallat joutui lykkäämään hanketta lennättää 5000 sotilasta Kuwaitiin emiirikunnan vastauksen viivyttyä odotettua kauemmin. Sekaannus johti siihen, että Yhdysvallat ilmoitti joukkojen lähettämisestä Kuwaitiin ennen kuin Kuwaitin johto oli ehtinyt ilmoittaa hyväksymistään hankkeelle.

Kahdessa muussa tärkeässä liittolaismaassa, Saudi-Arabiassa ja Turkissa Perry ei saanut suoranaista tukea mahdollisille Irakin vastaisille rankaisutoimille.

Ankarassa ulkoministeri Tansu Ciller toisti Perrylle Turkin kannan, ettei se aio antaa Yhdysvalloille lupaa käyttää Incirlikin lentotukikohtaa pommitusiskuissa Irakia vastaan.

"Se ei olisi oikea tapa meidän etujemme näkökulmasta", Ciller perusteli.

Aiemmin Riadissa Saudi-Arabian edustajat ilmoittivat Perrylle, ettei Yhdysvaltain ilmavoimille anneta lupaa käyttää saudikenttiä ilmaiskuihin Irakia vastaan.

Presidentti Bill Clintonin mukaan Yhdysvallat ei pyri yhteenottoon Irakin kanssa. Hän kieltäytyi kuitenkin sanomasta, merkitseekö tämä ilmaiskuista luopumista toistaiseksi.

Yhdysvaltain YK-suurlähettiläs Madeleine Albright puolestaan ilmoitti Yhdysvaltain välttävän "ylireagoimista". Albrightin mukaan juuri nyt ei näytä todennäköiseltä, että Irak ryhtyisi provokatoorisiin toimiin Yhdysvaltoja vastaan.

Perry varoitti Perry varoitti kuitenkin maanantai-iltana Irakia uusilla iskuilla ellei se lakkaa uhkaamasta lentokieltovyöhykkeitä valvovia länsimaiden koneita. Perry esitti varoituksen tavattuaan lähellä Lontoota brittiläisen ja ranskalaisen virkaveljensä.

¤

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  5. 5

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  6. 6

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  7. 7

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  8. 8

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  9. 9

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  10. 10

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää