Ulkomaat

Valko-Venäjän oppositio syyttää presidenttiä yksinvallan aikeista Kansankokous vaati kaikkia itsenäisiä ryhmiä yhdessä "pelastamaan demokratiaa"

Tilaajille

PILVIKKI KAUSE MINSK - Valko-Venäjän poliittinen kriisi kuumeni perjantaina, kun lähes kaikki puolueet ja oppositioliikkeet ensimmäistä kertaa yhdistänyt kiihkeä kansankokous syytti Minskissä presidentti Aljaksandr Lukashenkaa tyranniasta ja vaati häntä eroamaan.

"Meidän rauhallinen maamme on joutunut Lukashenkan Goebbelsin kaltaisen propagandan kynsiin. Taloutemme on tuhottu. Lukashenka rikkoo lakeja, hajottaa kansaa ja langettaa varjon kielemme, historiamme ja kansallisten tunnustemme ylle", syytti kansankokouksen johtajiin kuuluva parlamentin entinen puhemies Mjatsheslav Hryb.

Hrybin mielestä riippumattomien ay-liikkeiden, kansallismielisten ryhmien ja poliittisten puolueiden väriin katsomatta oli nyt unohdettava keskinäiset kinastelut ja pelastettava demokratia.

Raivoisat taputukset keskeyttivät useita kertoja niin Hrybin kuin muidenkin esiintyjien tulikivenkatkuiset puheet. Minskin keskustan kulttuuritaloon sulloutunut kokousväki heilutti Lukashenkan kieltämiä punavalkoraitaisia lippuja ja voimakkaat "Eläköön Valko-Venäjä" -huudot raikuivat salissa.

Lukashenka hakee jatkoa Lukashenkan vastustajat nimesivät kongressinsa "Perustuslain puolesta diktatuuria vastaan", sillä Valko-Venäjää kaksi ja puoli vuotta johtanut presidentti ajaa omaa uutta perustuslakiehdotustaan ohi parlamentin. Lukashenka haluaa lakiehdotuksessa keskittää lähes kaiken vallan itselleen ja saada vielä viiden vuoden jatkoajan. Parlamentti olisi lähinnä presidenttiä totteleva kumileimasin.

Parlamentin kanssa katkeraan riitaan ajautunut itsevaltainen Lukashenka on kutsunut lauantaiksi koolle omien kannattajiensa kokouksen.

Presidentti aikoo pyytää tukijoiltaan hyväksyntää perustuslakiluonnokselleen ja kansanäänestystä siitä 7. marraskuuta. Kansanäänestys näyttää presidentin mielestä olevan jo varma, sillä Valko-Venäjän ainut tv-kanava kampanjoi ahkerasti presidentin esityksen puolesta. Myös parlamentti on tehnyt oman lakiluonnoksen ja vaatii äänestystä 24. marraskuuta.

votsikko1Lauantai voi olla verinen Lukashenkan vastustajat järjestävät lauantaina mielenosoituksen, jonka pelättiin muuttuvan verenvuodatukseksi. "Perustuslain puolesta diktatuuria vastaan" -kongressin osallistujat kehottivat ihmisiä säilyttämään malttinsa mahdollisten provokaatioiden edessä.

"Erityisjoukot ovat saamieni tietojen mukaan valmiudessa ja miliiseillä on määräys ampua, jos rikolliset ainekset alkavat mellastaá", kongressin johtaja, entinen sisäministeri Juri Zaharenka kertoi dramaattisesti 1500 kokousedustajalle.

Valko-Venäjän perustuslakituomioistuin on vedonnut Lukashenkan tukijoihin , etteivät he hyväksy presidentin esityksiä ja näin syyllisty jo olemassaolevan perustuslain rikkomiseen, tuomioistuimen puheenjohtaja Valeri Tihinja sanoi Helsingin Sanomien haastattelussa perjantaina.

Tihinja pelkäsi, että Lukashenka saattaisi viikonlopun kokouksessa tehdä perustuslaillisen vallankaappauksen.

"Lukashenkan perustuslakiesitys johtaa diktatuurin syntyyn keskelle Eurooppaa yhden miehen rajoittamattomin valtaoikeuksin. Valko-Venäjällä olisi tuolloin kastroitu parlamentti ja presidentin taskuun mahtuva perustuslakituomioistuin", Tihinja painotti.

Tuomari Tihinja totesi, että tiedotusvälineet olivat lähes kokonaan presidentin komennossa eikä riippumatonta tietoa ollut saatavilla.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  6. 6

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  7. 7

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  8. 8

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  9. 9

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  10. 10

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  5. 5

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  6. 6

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  7. 7

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  8. 8

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  9. 9

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  10. 10

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää