Ulkomaat

Ulkomaalaisia kuhisevasta Sarajevosta on tullut vakoojien uusi temmellyskenttä Bosnialaisen tiedustelumiehen murhasta kaikki tietävät jotain mutta vain harva kaiken

Tilaajille

MIKE O'CONNOR The New York Times SARAJEVO - Bosnian salaisen palvelun kakkosmies Nedzad Ugljen pysäköi auton nuoren rakastajattarensa kotitalon eteen. Ugljen oli kumartuneena ottamassa takapenkiltä omenoita tyttöystävänsä äidille, kun ensimmäinen laukaus osui häneen.

Ensimmäinen luoti pysähtyi luotiliiviin, jota Ugljen piti yllään aina. Laukaus heitti hänet kuitenkin selälleen. Tappaja käveli lähelle ja ampui toistamiseen. Toinen luoti osui päähän.

Ugljenin murha 28. syyskuuta on kiinnostanut tiedustelupalveluja ympäri maailman.

Bosnia-Hertsegovinan pääkaupunki Sarajevo on kuin Wien tai Berliini kylmän sodan aikana - paikka, jossa eri maailmojen hämärät nurkat kohtaavat.

Erään salaisen palvelun edustaja arveli, että Bosniassa on satoja vakoojia. Kokonaismäärää ei tiedä kukaan.

Nedzad Ugljenin oman palvelun agentit saattavat tietää, miksi hän kuoli. Sen saattavat tietää myös ne salaiset palvelut, jotka ovat soluttautuneet Bosnian salaiseen palveluun.

Jotain voi tietää myös Yhdysvaltain salainen palvelu, joka ei ole ollut väleissä Bosnian salaisen palvelun kanssa.

Tietoa voi olla Sarajevon rikollisjoukkioilla, Bosnian kroaateilla tai Bosnian serbeillä, jotka kaikki kuuluvat samaan verkostoon.

Joku Sarajevon rikollisjengeistä oli todennäköisesti veriteon toimeenpanija, ja kaikki odottavat nyt seuraavaa siirtoa.

Kaikissa eri teorioissa Ugljenin kuolemasta on mukana se seikka, että hän luultavasti kuoli kuviossa, jossa bosnialaiset ovat vain osa isompaa peliä.

"Kuinka mukavaa lännelle onkaan, että sadat avustustyöntekijät ja ulkomaiset virkamiehet juoksevat ympäri maata", hymyilevä eurooppalainen upseeri sanoi. "Kuinka sopivaa meidän agenteillemme." Ulkomaalaiset tarjoavat suojan Sotilasliitto Naton suosimassa kahvilassa puhunut upseeri ei halunnut kertoa, miten hän tietää niin paljon vakoilusta. Hän hymyili jälleen, kun kuuli kysymyksen siitä, kuinka hyvän suojan vakoilulle mahtavatkaan maassa olevat 50000 ulkomaista sotilasta antaa.

"Olemme kuulleet, että amerikkalaiset tappoivat Ugljenin. Tai ehkä heidän ystävänsä kroaattien tiedustelussa tekivät heille palveluksen", upseeri sanoi tuijottaen kahviinsa.

"Ehkä se oli kosto siitä, että amerikkalaista agenttia ammuttiin viime kesänä. Amerikkalaisilla on tapana muuttua epämiellyttäviksi, jos yhtä heistä ammutaan." Yhdysvaltain hallituksen työntekijä haavoittui Sarajevon lähellä heinäkuussa. Virallisen version mukaan välikohtauksessa oli kyse siitä, että joku yritti ryöstää hänen autonsa.

"Muslimien salainen palvelu on tekemisissä Iranin kanssa, joten amerikkalaiset ovat omineet kroaatit", upseeri sanoi. "Amerikkalaiset haluaisivat päästä sisälle muslimien salaiseen palveluun, mutta soluttautuminen ei onnistu, joten he haluavat tuhota sen." Eräässä toisessa ulkomaalaisten suosimassa ravintolassa eurooppalainen diplomaatti suoristi housujaan ja sanoi puolihuolimattomasti: "Me uskomme, että sen takana oli Puolue." Ravintola on niitä, joissa sodalla rikastuneet paikalliset, avustustyöntekijät ja diplomaatit istuvat teeskennellen, etteivät he kuuntele, mitä viereisessä pöydässä puhutaan.

Diplomaatti tarkoitti Demokraattisen toiminnan puoluetta, muslimien valtapuoluetta. Diplomaatit uskovat, että se käyttää Bosnian salaista palvelua aseiden salakuljetukseen, kiristykseen ja rahanpesuun.

Arvailuja puhelinkuuntelusta Monet ulkomaalaiset uskovat, että Bosnian salainen palvelu kuuntelee heidän puhelimiaan. Bosnian hallitus sanoo, että salaisen palvelun ainoa tehtävät ovat sotarikollisten etsintä ja taistelu terrorismia vastaan.

Monet diplomaatit arvelevat, että muslimien salainen palvelu on ollut hallituksen poliittisten vastustajien kimpussa. Heidän mukaansa salainen palvelu järjesti hyökkäyksen entistä pääministeriä Haris Silajdzicia vastaan presidentinvaalikampanjan aikaan kesäkuussa.

"Puolue on tehnyt ilkeitä asioita. Ugljen johti niitä, tekivät tihutöitä" , diplomaatti sanoi.

Vielä yhden teorian esitti yksi Sarajevon sotasankareista, joka nykyään omistaa oman kalliin ravintolansa. "Mostarin jengi", hän sanoi. "Ugljen halusi pidättää heidät sotarikollisina." Ugljen oli virallisesti Haagin sotarikostuomioistumen ja Bosnian hallituksen yhdysmies.

Sillä välin amerikkalaisten syyllisyyteen aiemmin uskonut eurooppalainen upseeri oli ehtinyt muuttaa mielipidettään.

Upseeri arveli, että Ugljen oli viimeisinä päivinään ryhtynyt auttamaan amerikkalaisia. "Uskomme nyt, että iranilaiset tappoivat hänet".

Mutta teoriat vaihtuvat, kun vakoojilla on enemmän aikaa tutkia muistiinpanojaan ja vaihtaa tietojaan.

Eurooppalaisen upseerin uusi teoria oli yhtä vakuuttava ja yhtä paljon vailla todisteita kuin edellinenkin.

Siksi sekin luultavasti vielä muuttuu eikä auta selittämään, kuka Ugljenin tappoi, ja mitä seuraavaksi tapahtuu.

H. DELAC / THE NEW YORK TIMES Sarajevon poliisi vartioi paikkaa, missä Bosnian salaisen palvelun kakkosmies Nedzag Ugljen murhattiin.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Demokraatit ottivat yllätysvoiton Alabaman senaattivaalissa – Roy Mooren tappio oli paha isku Donald Trumpille

  4. 4

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  7. 7

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  8. 8

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  9. 9

   Pitkittynyt stressi syö parisuhdetta, kun kotona ei osata tehdä enää muuta kuin riidellä – Onneksi tulehtunutta tilannetta voi hoitaa

  10. 10

   Sääongelmat jatkuvat Helsinki-Vantaan lentokentällä: Finnairin mukaan viivästykset ovat todennäköisiä vielä keskiviikkona

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  4. 4

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Sääongelmat jatkuvat Helsinki-Vantaan lentokentällä: Finnairin mukaan viivästykset ovat todennäköisiä vielä keskiviikkona
  3. Demokraatit ottivat yllätysvoiton Alabaman senaattivaalissa – Roy Mooren tappio oli paha isku Donald Trumpille
  4. "Häirintää on todella runsain mitoin", sanoo Rakennusliiton puheenjohtaja – Nyt kymmenen eri alojen vaikuttajaa kertoo, miten he aikovat puuttua seksuaaliseen häirintään Tilaajille
  5. Tunti sitten
  6. Jalankulkijoita varoitetaan liukkaasta kelistä – lumisade huonontaa ajokeliä Pohjois-Suomessa
  7. 4 tuntia sitten
  8. Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”
  9. Raportti: Sairaalasta voi tulla Afrikassa vankila jopa kuukausiksi, jos ei ole varaa maksaa laskuja – synnyttävät naiset erityisessä vaarassa
  10. Töyhtöiibis pelastui ja Sumatralta löytyi uusi serkku – eläinmaailmasta on kerrottavissa myös iloisia uutisia
  11. Kiinan talous on arvoitus – ”Zombiyritykset” pitäisi päästää konkurssiin, sanoo Suomen Pankin tutkija
  12. Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy
  13. Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla Tilaajille
  14. Näytä lisää