Ulkomaat

Ruandan ja Burundin kriisi uudessa vaiheessa Zairen rajamaakunnan taistelut pakottaneet pakolaisia paluumatkalle leireiltä

Tilaajille

The New York Times GISENYI - Itä-Afrikan suurten järvien alueella kytevistä kansanryhmien välisistä pikkukonflikteista on viime päivinä kehittynyt tulimyrsky, joka uhkaa ahmaista koko alueen.

Vaikka taistelujoukkoja on kauhistuttavan monia ja joikaisella niistä on hieman erilaiset päämäärät, Kivu-maakunnan taisteluissa Zairessa on pohjimmiltaan kysymys tästä: Tutsijoukot, Ruandassa, Burundissa ja itäisessä Zairessa ovat iskeneet takaisin vihollistensa kimppuun ja yrittävät saada uudelleen valtaansa alueen, joka oli kerran heidän ikivanhoja kuningaskuntiaan.

Tutsien hyökkäyksien tarkoituksena näyttää olevan sulkea Zairen rajan lähellä olevat pakolaisleirit, joista on tullut Burundissa ja Ruandassa toimivien hutukapinallisten tukikohtia, ja ajaa nuo hutusissit syvemmälle Zaireen.

Pakolaiset joutuvat palaamaan Hyökkäyksillä saattaa olla toinenkin päämäärä. Ne ovat jo nyt luoneet niin paljon epävarmuutta ja sekasortoa alueella, että Yhdistyneet kansakunnat ja kansainväliset avustusjärjestöt vetävät henkilökuntansa pois ja jättävät satoja tuhansia pakolaisia oman onnensa nojaan.

Ilman ruokaa ja vettä jäätyään monet pakolaiset palaavat suuremmalla todennäköisyydellä kotikonnuilleen. Se sopisi hyvin monille läntisille diplomaateille ja Ruandan viranomaisille, joiden mielestä leirit ovat suurin rauhan ja vakaiden olojen este.

Olipa lopputulos mikä tahansa tutsisissien viime aikaiset hyökkäykset YK:n ylläpitämiä pakolaisleirejä vastaan Zairessa näyttävät kertovan muutoksesta kaksi vuotta muuttumattomana pysyneessä pakolaistilanteessa.

YK ei ole kyennyt taivuttamaan pakolaisia palaamaan koteihinsa ja laskun maksavat länsimaat ovat kyllästyneet pakolaisleirien ylläpitoon, joka maksaa 300 miljoonaa dollaria vuodessa.

Belgian entisiä siirtomaita Vaikka molemmissa maissa on samat väestösuhteet - noin 85 prosenttia hutuja ja 14 prosenttia tutseja - ja molemmat itsenäistyivät Belgian vallan alta yli 30 vuotta sitten, Ruandalla ja Burundilla on kovin erilainen historia. Ruandassa hutut ottivat vallan 1959 ja karkottivat tuhansia tutseja. Burundissa tutsit ovat onnistuneet pysymään vallassa vallankaappauksien avulla ja tukahduttamalla enemmistöhutut raa'asti.

Mutta politiikan nykyiset realiteetit molemmissa maissa ovat samat. Tutsienemmistöiset armeijat komentavat kummassakin. Molemmissa maissa on tutsien johtamat hallitukset, joissa on muutamia hutujäseniä. Molempia vastassa on vahvat hutujen kapinaliikkeet, joiden tutkikohdat ovat Zairessa.

Kun sisällissota Burundissa alkoi kiihtyä jälleen viime vuonna, monet ihmettelivät tapahtuuko sielläkin samanlainen kansanmurha kuin Ruandassa 1994. Ruandan silloinen hutujen johtama hallitus tapatti yli puoli miljoonaa tutsisiviiliä ennen kuin tutsikapinallisten armeija kukisti sen.

Mutta kävikin päinvastoin. Viimeisen puolen vuoden aikana Ruanda muuttuikin yhä enemmän Burundin kaltaiseksi. Hutusissit tekivät päivittäin sotaretkiä Zairen leireiltä ja molemmat maat näyttivät olevan joutumassa sotaan, jossa toisella puolella olisivat valtaa pitävän eliitin johtamat armeijat ja toisella kapinalliset, joilla on muun väestön suuren osan kannatus.

Nyt näyttää siltä, että tutsit aikovat kääntää tilanteen taas ympäri. Heidän tärkein työkalunsa on uusi kapinallisarmeija, joka koostuu Zairessa vuosisatoja eläneistä tutseista. Zairessa heidät tunnetaan nimellä banyamulenge . Nämä tutsit ovat häätäneet Zairen armeijan Burundin rajaseudulta ja hyökkäilevat pakolaislereihin pakottaen hutut pakenemaan länteen.

Runsaassa viikossa he ovat vallanneet suuren osan aluetta, jossa oli Burundin ja Ruandan hallituksia vastaan taistelevien hutusissien tukikohtia. Hutusissit sanovat, että molempien maiden armeijat taistelevat Zairen tutsien rinnalla.

Avustusjärjestöjen työntekijät ja YK:n virkalijat sanovat, että Zairen tutsisissit tuskin olisivat kyenneet etenemään niin pitkälle ilman ulkopuolista apua.

Yksi perussyy Kivu-maakunan kapinaan on Zairen keskushallistuksen heikkous. Zairen presidentti Mobutu Sese Seko sairastaa eturauhassyöpää ja on ollut hoidossa Euroopassa useita kuukausia.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  4. 4

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Edis Tatli kohtaa EM-ottelussa Francesco Pateran – HS seuraa ottelua

  7. 7

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  8. 8

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  9. 9

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  10. 10

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  10. 10

   Potilas ohjattiin päivystyksestä sydänfilmiin Vantaalla, parkkisakko mätkähti – Viranomainen tiukkana: Sakon saa anteeksi ”jos joutuu tyyliin suoraan leikkaussaliin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää