Ulkomaat

Arabiveteraanien eläkeskandaali kiusaa taas Ranskassa

Tilaajille

MARKKU SAKSA PARIISI - Presidentti Jacques Chirac vihki maanantaina ensimmäisen maailmansodan aselepopäivänä Pariisissa pohjoisafrikkalaisille arabisotilaille omistetun muistomerkin.

Suurten sotien ja taistelujen muistojuhlia kiusaa kuitenkin Ranskan joukoissa palvelleiden ulkomaisten sotilaiden eläke-skandaali. Rakentaessaan budjettia presidentti Charles de Gaulle jäädytti joulukuussa vuonna 1959 Ranskan armeijassa ensimmäisessä ja toisessa maailmansodassa taistelleiden arabi- ja afrikkalaisveteraanien rintamamies- ja invalidieläkkeet.

Näitä sotien aikaisia "siirtomaaranskalaisia" on elossa vielä noin 60000, ja heistä osa asuu Ranskassa sekä osa entisissä Ranskan siirtomaissa. Vuosikymmenten aikana eläkkeistä on riidelty kymmeniä kertoja oikeudessa. Ranskan korkein oikeus on antanut vuosien varrella kolme kertaa päätöksen, jonka mukaan jäädytys on purettava, mutta sairaskassat kieltäytyvät maksamasta.

Tuomioistuinten päätökset ovat olleet ristiriitaisia. Lukuisia veteraanien nostamia oikeusjuttuja on menossa parhaillaankin.

Tärkein valtion toimi veteraanien hyväksi lähes neljäänkymmeneen vuoteen on lehdistön mukaan se, että 1994 syyskuussa kaikkia rintamieseläkkeitä korotettiin 4,75 prosenttia. Se merkitsi esimerkiksi 80 prosentin invaliditeetista kärsivälle marokkolaiselle sotainvalidille 12 frangia kuukaudessa.

Ranska maksaa rintamamieseläkkeen niille, jotka taistelivat sodassa vähintään kolme kuukautta Ranskan armeijassa. Rauhanaikaisesta palvelusta eläkkeen saa 15 vuoden jälkeen.

Eläke on ranskalaisille 2500 frangia kuukaudessa, mutta marokkolaisille ja tunisialaisille vain 250 frangia. Senegalilaiset saavat 750 frangia.

Sotainvalidien kohtelu on samanlaista. Ranskalaisen sotilaan saama sataprosenttinen invalidi-eläke on 4081 frangia kuukaudessa, mutta tunisialaisille ja marokkolaisille korvataan vain 400 frangia. Senegalilaiset saavat 1463 ja guinealaiset 673 frangia kuukaudessa.

"Arabit vapauttivat miehitetyn Ranskan" Ranskan puolesta taistelleiden ulkomaalaisten kohtelu on ollut monen ranskalaisen mielestä häpeällistä. Ranskalainen amiraali Antoine Sanguinetti muistutti viikonloppuna Le Monde -lehdessä, että kun kenraali de Lattre järjesti Ranskan vastarintajoukot armeijaksi saksalaismiehityksen aikana, hänen 214000 miehestään 112000 oli kotoisin Pohjois-Afrikan arabimaista ja mustasta Afrikasta. Myöhemmin de Lattre vei ulkomaalaiset sotilaansa myös Indokiinan sotaan ja taistelutti heitä siellä vuosikaudet.

Amiraali Sanguinetti naurahti happamasti, että "itse asiassa arabit vapauttivat Ranskan".

Kun saksalaiset perääntyivät Pariisista toisen maailmansodan loppupuolella, liittoutuneiden sodanjohto katsoi ranskalaisten itsetunnolle parhaaksi antaa ranskalaisten joukkojen marssia ensimmäisenä Pariisiin. Kun kenraali Leclerc tuli, hänen 18000 sotilaastaan oli 7000 entisistä siirtomaista kotoisin olevia arabeja ja mustia.

MICHEL LIPCHITZ / AP

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  5. 5

   Kaaos jatkuu Helsinki-Vantaan lentokentällä: Finnair pyysi matkustajia varautumaan kentällä yöpymiseen, sillä hotellit ovat täynnä

  6. 6

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  7. 7

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  8. 8

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  9. 9

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  10. 10

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää