Ulkomaat

Clinton: Yhdysvallat katsoo sekä Eurooppaan että Aasiaan Presidentti nosti Kiinan uuden kautensa ulkopoliittiseksi haasteeksi

Tilaajille

KYÖSTI KARVONEN WASHINGTON - Tuore vaalivoittaja, presidentti Bill Clinton esitti keskiviikkona maailmalle toisen kautensa ulkopoliittisen ohjelmajulistuksen. Sen viesti oli yksinkertainen: Yhdysvallat katsoo sekä Eurooppaan että Aasiaan.

Australian parlamentissa pitämässään puheessa Clinton vakuutti, että Yhdysvallat pitää kiinni turvallisuuspoliittisista sitoumuksistaan sekä Tyynenmeren alueella että Euroopassa. Samalla hän näytti nostavan Kiinan hallintonsa ulkopoliittiseksi haasteeksi.

Tarpeeton valinta "Yhdysvaltain ei tarvitse valita historiamme ja maantieteemme välillä. Meidän ei tarvitse valita Euroopan ja Aasian välillä . . . Amerikan täytyy katsoa itään yhtä paljon kuin länteen", Clinton sanoi.

Clintonin aloittaessa ensimmäisen kautensa hänen ulkopolitiikkansa ymmärrettiin Euroopassa niin, että Yhdysvallat aikoisi kiinnittää yhä enemmän huomiota Tyynenmeren alueeseen, missä sillä on turvallisuuspoliittisten etujen lisäksi kasvavia taloudellisia intressejä.

Clintonin Australiassa pitämänsä puheen tarkoituksena näytti olevan lievittää pelkoja siitä, että supervallan kumarrus jompaan kumpaan suuntaan olisi samalla pyllistys toiseen suuntaan.

Puhe oli jatko-osa Clintonin kampanjapuheeseen, jossa hän niittasi kiinni sotilasliitto Naton laajentumisaikataulun. Sen mukaan ensimmäiset uudet jäsenmaat on tarkoitus ottaa vuoteen 1999 mennessä.

"Pidämme noin 100000 sotilasta Tyynenmeren alueella aivan kuten pidämme noin 100000 sotilasta Euroopassa.

Pidämme joukot hyvin koulutettuina, hyvin varustettuina ja hyvin valmistautuneina", Clinton sanoi.

Clinton on ollut muutenkin vaalien jälkeen ulkopoliittisesti hyvin aktiivinen. Hän sitoi äsken Yhdysvaltain joukot Bosniaan ainakin vuoden 1998 puoliväliin sekä päätti osallistumisesta kansainväliseen Zaire-operaatioon.

Ulkopoliittisissa päätöksissä on nähty merkkejä "Clintonin opin" hahmottumisesta. Se sisältää tarkoin määritellyn sotilaallisen voiman käytön, perinteisen diplomatian ja kauppapoliittisten etujen yhteensovittamisen kylmän sodan jälkeiseksi ulkopolitiikaksi.

"Yhdysvallat ei voi eikä sen pidä yrittää ratkaista maailman jokaista ongelmaa. Mutta siellä missä etumme ovat selvät ja arvomme ovat pelissä... meidän on toimittava ja meidän on johdettava", Clinton sanoi viime viikolla.

votsikko1Australiasta Aasiaan Clinton jatkaa Australiasta matkaansa Thaimaahan ja Filippiineille, missä hän osallistuu Tyynenmeren alueen maiden talousyhteistyöjärjestö APEC:n johtajien huippukokoukseen. APEC:n toiminta pääsi vauhtiin Clintonin ensimmäisen kauden alussa.

Clinton tapaa APEC:n kokouksessa myös Kiinan presidentin Jiang Zeminin. Clinton pohjusti tapaamista nostamalla Kiinan-politiikan korkealle hallintonsa asialistalla.

"Kiinan tulevina vuosina ottama suunta - tapa, jolla se määrittelee suuruutensa tulevaisuudessa, auttaa ratkaisemaan, onko seuraava vuosisata yhteenoton vai yhteistyön vuosisata", Clinton sanoi.

Tapaamista valmistellaan Yhdysvaltain Kiinan-suhteet ovat olleet Clintonin vuosina vuoristorataa. Hän myönsi Kiinalle pysyvän suosituimmuusaseman kaupankäynnissä, mutta suhteita ovat kiristäneet erimielisyydet ihmisoikeuksista, aseteknologian myynnistä ja kauppapolitiikasta.

Ulkoministeri Warren Christopher valmisteli presidenttien tapaamista Pekingissä. Hän sanoi uutistoimisto Reuterin mukaan Yhdysvaltain olevan valmis harkitsemaan Kiinan kanssa ydinenergiayhteistyötä.

LUKE FRAZZA / EPA

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  5. 5

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  6. 6

   Edis Tatli nappasi EM-tittelin itselleen takaisin – ”Hain tyrmäystä, mutta muutenkin meni hyvin”

  7. 7

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  8. 8

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  9. 9

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  10. 10

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  5. 5

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  8. 8

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  9. 9

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  10. 10

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää