Ulkomaat    |   Ranskan vaalit 25.5. ja 1.6.

Ranska kallistumassa vasemmalle hallituksen menettäessä asemiaan Presidentti Jacques Chiracin uhkapeli kääntyi oikeistoa vastaan ensi kierroksella

Tilaajille

TELLERVO YRJÄMÄ-RANTINOJA Ranskan vaalit PARIISI - Vasemmisto näytti nousevan niskan päälle Ranskan parlamenttivaalien sunnuntaina pidetyllä ensimmäisellä kierroksella. Ovensuukyselyjen mukaan vasemmisto - sosialistit, kommunistit ja vaaliliitossa olleet vihreät näyttäisivät saavan yhteensä 44 prosenttia äänistä. Vaalitulos olisi yllättävä tappio oikeistoporvarilliselle hallitukselle, joka saisi ennusteen mukaan äänistä 37,2 prosenttia.

Vaalipaikoilla tehty kysely antoi Lionel Jospinin sosialistipuolueelle 29 prosenttia, kommunisteille 9,6 prosenttia ja vihreille 6,2 prosenttia.

Ensitietojen perusteella hallituskokoomus ei saisi kansalliskokouksen paikoista enemmistöä eli 289 paikkaa.

Ennusteet antaisivat pääministeri Alain Juppén hallituspuolueille 255-275 paikkaa. Sosialistit saisivat ennusteen mukaan 250-270 paikkaa, kommunistit 15-20 paikkaa ja vihreät korkeintaan kolme paikkaa.

Heikko äänestysprosentti

Ensimmäisen kierroksen tulos on suuntaa antava: lopullisesti voittajat ja häviäjät selviävät vasta ensi sunnuntaina pidettävän toisen kierroksen jälkeen. Vaaliviikosta tulee varmasti kiihkeä, kun hallituspuolueet yrittävät kiriä vasemmiston etumatkaa.

Ranskalaiset äänestivät kohtalaisen laiskasti. Äänestämässä kävi noin 68 prosenttia 39 miljoonasta äänioikeutetusta. Aurinkoinen kevätpäivä näytti pitäneen monet ranskalaiset maalla ja äitienpäivän vietossa.

Pitkään aikaan Ranskassa ei ole käyty vaaleihin yhtä epävarmoissa tunnelmissa. Nukkuvien puolueen pelättiin etukäteen jäävän suureksi ja protestiäänien kanavoituvan äärioikeiston Kansalliselle rintamalle (Front national). Jean-Marie Le Penin Kansallinen rintama näyttäisi saavan hieman yli 14 äänistä. Muutosäänet näyttivätkin yllättäen kanavoituvan vasemmistolle.

Mielipidemittauslaitokset tulkitsivat kyselyjään varovasti, sillä epävarmojen määrä pysyi suurena loppuun asti.

Alhainen äänestysprosentti ja protestiäänet heijastelevat äänestäjien tyytymättömyyttä pääministeri Alain Juppén hallituksen talouspolitiikkaan, ylimielisyyteen ja korruptioskandaaleihin.

Ensimmäisellä kierroksella pikkupuolueet eivät näytä innostaneen äänestäjiä, vaikka ehdokkaita asettaneita puolueita oli ennätysmäärä. Kansalliskokouksen 577 paikkaa tavoitteli yli 6 300 ehdokasta, joista neljännes oli naisia.

Ennenaikaiset parlamenttivaalit olivat presidentti Jacques Chiracille ja hänen keskustaoikeistolaiselle hallitukselleen uhkapeliä. Chirac uskoi säilyttävänsä turvallisen enemmistön kansalliskokouksessa, jossa hallituspuolueilla, Tasavallan kokoomuksella (RPR) ja Ranskan demokratian liitolla (UDF) oli 484 ylivoimainen enemmistö, kun hän päätti viisi viikkoa sitten aikaistaa vaaleja 10 kuukaudella. Gallupien oikeistolle ja vasemmistolle näyttämät tasaiset numerot tulivat hallituspiireille yllätyksenä.

Chirac halusi hallitukselleen seuraaviksi viideksi vuodeksi vapaat kädet valmistaakseen Ranskaa EU:n talous- ja rahaliittoon. Vahva hallitus antaisi Chiracin järkeilyn mukaan Ranskalle hyvät asemat EU:n valtapelissä, jossa Ranska pyrkii puolustamaan etujaan neuvoteltaessa unionin rakenneremontista ja rahaliitto Emun ehtojen tulkinnasta.

Kansalaisten mielissä korkea työttömyys, 12,8 prosenttia, syrjäyttää muut huolenaiheet. Eurooppa-politiikka ja Emua koskevat kiistat pysyivät vaalikampanjan aikana etäisinä. Eurooppa-politiikassa suurten puolueiden näkemyserot kutistuivat vaalipäivän lähestyessä.

TAULUKON SISÄLTÖ: Ranskan vaalien 1.kierros, äärioikeisto FN 1993/12,4% 1997/14,8%, Oikeisto RPR ja UPD 1993/39,5% 1997/37,2%, Vihreät 1993/7,6 1997/6,2%, Sosialistipuolue 1993/17,6% 1997/29,0%, Kommusnistipuolue 1993/9,2 1997/9,6, Muut 1993/13,7% 1997/3,2% Taulukossa olevien ryhmittymien prosenttimäärät vuoden 1997 osalta perustuvat ovensuukyselyn tuloksiin.

[A5>

DERRICK CEYRAC / EPA

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  6. 6

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  7. 7

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  8. 8

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  9. 9

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  10. 10

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää