Ulkomaat

Jospin korjauttaa kielioppia naisten mieliksi

"Johtajatar" ja "neuvoksetar" otetaan ranskalaisen hallinnon uusiksi virkanimikkeiksi

Tilaajille

PARIISI-Ranskan pääministeri Lionel Jospin vaatii ministereilleen ja kansliapäälliköilleen lähettämässä kiertokirjeessä luopumista "machokielestä" ja suosittelee, että valtiohallinnossa ryhdyttäisiin käyttämään naisten hoitamista ammateista ja heidän tehtävistään ja titteleistään feminiinisiä muotoja.

"Minulla on suuri kunnioitus ranskankielen kielioppia kohtaan, mutta katson silti sopivaksi korjata kielioppia menneestä maailmasta kieleen jääneiden epätasa-arvoisten ilmaisujen suhteen", sanoo pääministeri Jospin Ranskan virallisen lehden julkaisemassa kiertokirjeessä.

Jospin pyrkii muuttamaan nykyisen vaalikauden aikana Ranskan perustuslakia niin, että siinä todetaan naiset ja miehet tasa-arvoisiksi julkisessa elämässä.

Kansainvälisenä naisten päivänä sunnuntaina Jospin julisti tasa-arvon puutteen julkisessa elämässä "vanhanaikaiseksi".

"Ranskan kansalliskokouksessa on vain 11 prosenttia naisia, mikä pudottaa sen Euroopassa viimeistä edelliselle sijalle ja koko maailman parlamentaariset demokratiat mukaan laskien 41. tilalle," perusteli Jospin naisten päivän puheessaan.

Jospin muistutti, että hän vaati naisten ja miesten tasa-arvon kirjaamista perustuslakiin jo hallitusjulistuksessaan kesäkuussa.

Hän ilmoitti olevansa edelleen vakaasti uudistuksen kannalla, vaikka hän onkin saanut kokea, että hanketta vastustetaan.

Ranskan kielen puhtautta vahtiva kieliakatemia ei ole innostunut siitä, että poliitikot pyrkivät sormeilemaan ranskan kieltä. Akatemian jäsen, kirjailija Jean Dutourd sanoi maanantain Le Figaro -lehdessä, että ranskan kielen kielioppi joutuu väistymään sen tähden, että "Jospin haudottaa itseään mukavasti naisministereillään kuin pašša haaremissa ja antaa lopulta periksi heille niin kuin kaikki paššat tekevät." Le Figaro julkaisi muutamia Jospinin suosittelemia soveliaita nimityksiä, kuten johtajatar ja neuvoksetar, mutta jäi ihmettelemään mihin unohtuikaan ministeritär.

Ranskan kieliakatemia lähetti tammikuussa presidentti Jacques Chiracille moitekirjeen sen tähden, että tämä käytti puheessaan naisministeristä nimitystä "Madame la ministre". Akatemian kannan mukaan sana ministeri on ranskankielessä maskuliininen eikä edes presidentillä ole oikeutta lisätä siihen feminiinistä artikkelia.

Ranskassa on valmiiksi pohdittu suuri sanasto naispuolisiksi ammattinimiksi, sillä Mitterrandin aikana vuosina 1984 ja 1985 istui "kielen ammattinimitysten feminisoimiskomitea", joka kehitti satoja uusia ammattinimiä, titteleitä ja toimenkuvauksia naisille.

Jospin viittaa nyt tähän selvitystyöhön ja kehottaa myös tutkimaan mitä nimityksiä muissa ranskankielisissä maissa käytetään naisten ammateista.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Valtiolla on käsissään huumekaupasta peräisin olevia bitcoineja miljoonien eurojen edestä – Valtiokonttori päättää tammikuussa, miten se suhtautuu kyseenalaiseen valuuttaan

  6. 6

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  7. 7

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  8. 8

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  9. 9

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  10. 10

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää