Ulkomaat

Biisonit palaavat USA:n preerialle

Mediamoguli Ted Turner on maailman suurin biisoninomistaja

Tilaajille

SAND HILLS, NEBRASKA-Kaukaa kuuluu hätäinen kumina, kun biisonit ajetaan kohti kaukaloa. Väliportti kiinni, ja siinä ne ovat. Kapea ränni täynnä tummia eläimiä, jotka puskevat seiniin ja hyppivät toistensa päälle, pyöreät valkuaiset muljahdellen, räkä turvista roiskuen.

Mies avaa toisen portin, ja biisonit ryntäävät ränniä pitkin rekkaan. Sisällä käy kamala kolina, kun kahdeksankymmentä eläintä tappelee tilasta. Nyt menoksi pojat, kasvamaan Kansasiin ja sitten tehtaalle teuraaksi. Ränniin jäävät veriset jäljet.

"Biisonit ovat bisnestä big time", farmarin poika Johnny Hansen sanoo.

Kahdessa vuodessa biisonien määrä Yhdysvaltain preerialla on noussut 200000:sta 250 000:een, ja niiden ympärillä pyörii jo 500 miljoonan dollarin bisnes.

Biisonin lihasta

terveystrendi Biisonista on tullut terveystrendi, sillä sen liha on rasvattomampaa kuin naudan eikä sisällä hormoneja. Denverissä biisoninpaistia saa jo postimyynnistä, mutta liha on selvästi lehmää kallimpaa.

"Biisoni maksaa noin 15 dollaria pauna (noin 184 markkaa kilo), muu liha alle 5 dollaria pauna (noin 60 markkaa kilo)", Johnnyn isä John Hansen sanoo. "Kasvavat markkinat tuottavat hyvän voiton." John Hansen kasvattaa 1600:ta biisonia Spike Box Ranchilla Nebraskan pohjoisosissa, mutta hän on vain renkimies. Tila kuuluu mediamoguli Ted Turnerille, joka omistaa kaapeliyhtiö CNN:n ja lahjoitti viime vuonna miljardi dollaria YK:n velkoihin.

Turnerilla on enemmän biisoneita kuin kellään muulla maailmassa. Hän on ostanut kahdeksan tilaa eri puolilta Yhdysvaltain valtavaa preeriaa ja palauttanut biisonit tänne, missä ne kerran vaelsivat vapaina.

Biisoni pärjää

omillaan Turner ei toimi pelkästä hyvästä tahdosta. "Bisnestä tämä Tedille on, se on selvä", Hansen sanoo ja hurauttaa rekalla kohti kukkulaa, jossa jököttää lauma aikuisia biisoneita turvat nurmessa.

Näky voisi olla sadan vuoden takaa. Paljaat, loivat kukkulat kumpuilevat tyhjinä horisonttiin asti.

"Biisonit pärjäävät jopa Havaijilla, mutta preerialla ne kasvavat suuriksi, näyttävät terveiltä ja tuottavat hyvin", Hansen sanoo. "Katso nyt, kuinka mukava niiden on olla!" Biisonit vastaavat tuijotukseen liikahtamatta. Läheltä ne ovat valtavia eläimiä, suurempia kuin elokuvissa. Turkki rehottaa mustana ja takkuisena, käyrät sarvet reunustavat tuuheaa päätä. Lantakasat ovat lautasen kokoisia.

Hansen tuntee jokaisen ulkonäöltä. Hän hyppää ulos rekasta ja astelee suurinta eläintä kohti. Mies näyttää hiireltä biisonin rinnalla, mutta jätti väistyy.

"Täytyy pitää huolta siitä, että henkilökohtainen tilani on suurempi kuin niiden. Minä kunnioitan niitä, ne kunnioittavat minua", Hansen sanoo.

Hansen kertoo, että biisonien kasvattaminen on vaivattomampaa kuin muun karjan. Kovana talvena lehmät jäätyvät kuoliaiksi, mutta biisonit seisovat ryhmässä ja antavat tuiskun puhaltaa yli. Vasta kinosten kohotessa biisoneille ajetaan heinää ja proteiinikakkuja, sillä lumen alta ei syötävä irtoa.

"Yleensä ne pärjäävät paremmin ilman meitä," Hansen sanoo.

Intiaaneille

biisoni on pyhä Sata vuotta sitten biisonit olivat kuolla sukupuuttoon, mutta nyt yli 260 tilalla Pohjois-Amerikan keskiosissa kasvatetaan biisoneita ja muutetaan viljeltyä maata takaisin alkuperäiseen tilaan. Eläin on kuin luotu preerialle, joka ei kylmyyden ja kuivuuden vuoksi koskaan tuottanut varmaa satoa.

Biisonien määrä on moninkertaistunut myös intiaanireservaateissa, joissa eläimiä pidetään pyhinä ja teurastetaan lähinnä omaan käyttöön. Biisoninhoitoa voi opiskella jo heimoyliopistoissa. Biisoninliha on myös luonnollista ruokaa intiaaneille, joita diabetes vaivaa kuin epidemia.

"Kaksi sukupolvea sitten me poimimme vielä marjoja", Nebraskan Winnebago-heimon biisonivastaava Louis LaRose selittää. "Elimistömme ei ole tottunut säilykkeisiin ja sokeriin." Intiaanit eivät suhtaudu lämpimästi Turnerin kaltaisiin suuriin biisoninkasvattajiin, jotka tuottavat eläimiä teuraaksi. "Valkoiset näkevät lehmässä vain rahan," LaRose paheksuu.

"Minulle biisonit eivät ole pyhiä, mutta pidän niistä paljon", Hansen sanoo ja hyppää laitumelta takaisin rekkaan.

"En leikkaa niiltä sarvia, vaikka se olisi turvallisempaa, koska taistellen ne selvittävät lauman johtajan. Haluan kohdella biisoneita biisoneina, en vain karvaisina lehminä." Nuori biisonihärkä maksaa noin 8250 markkaa, sukukypsä naaras jopa 16500-22000 markkaa.

Eläimestä ei hyödynnetä vain lihaa, vaan myös nahka, kallo, häntä ja luut. Niistä tehdään lännenhenkisiä koriste-esineitä turisteille.

"Jos tuijottaa pelkkää tuottoa, raha on varmasti paremmassa tallessa Wall Streetillä", Hansen sanoo ajaessaan vieraat takaisin tien varteen. "Mutta maataloudessa ei ole kyse vain rahasta. Tämä on hieno elämäntapa." Ohiajavan auton puskuriin on kiinnitetty tarra "Rope it", lassoa se.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  7. 7

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  8. 8

   Sää on aiheuttanut yöllä ongelmia Helsinki-Vantaan lentokentällä: Finnair pyysi matkustajia varautumaan kentällä yöpymiseen, sillä hotellit ovat täynnä

  9. 9

   "Häirintää on todella runsain mitoin", sanoo Rakennusliiton puheenjohtaja – Nyt kymmenen eri alojen vaikuttajaa kertoo, miten he aikovat puuttua seksuaaliseen häirintään

   Tilaajille
  10. 10

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  4. 4

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää