Ulkomaat    |   Eurooppa ja juutalaiset

Juutalaisuus uhkaa kadota Euroopasta

Sulautuminen, alhainen syntyvyys ja muutto saattavat kuihduttaa omaleimaisen kulttuurin

Tilaajille

VARSOVA/JERUSALEM-Kuinka käy Euroopan juutalaisten?

Synkimpien ennusteiden mukaan vie vain muutaman sukupolven, kunnes juutalaiset ovat kadonneet selkeänä väestöryhmänä Euroopasta ja lähes kahden vuosituhannen historia, yhteinen ja erillinen, on päättynyt.

"Euroopan juutalaiset? Ei Euroopassa ole enää juutalaisia", sanoo Marek Edelman, lempeän tuntuinen vanha mies, jolla on täysin ilmeettömät silmät. Edelman on viimeisenä elossa Varsovan gheton toivottoman kapinan johtajista vuodelta 1943.

"Elvyttämiselle ei ole enää pohjaa. Ei ole enää ketään, jota varten. Puola oli uute, josta Euroopan juutalainen kulttuuri syntyi, mutta se on ohi", sanoo Edelman väsyneesti.

Euroopan juutalaisten ja juutalaisuuden tulevaisuudesta kiistellään kiivaasti. Lopusta puhuvat tutkijat kuten britannianjuutalainen Bernard Wasserstein: syntyvyys on niin paljon kuolleisuutta alhaisempi, ettei juutalainen väestöryhmä voi säilyä.

Sulautuminen valtaväestöön - assimilaatio - on toinen uhka, varsinkin Länsi-Euroopassa, missä juutalaisvastaisuuden eli antisemitismin paine on valtaosin poissa ja nykyajan elämäntapa hylkii perinteisyyttä. Vain puolet avioliiton solmivista juutalaisista valitsee juutalaisen puolison.

Wasserstein sanoo vasta ilmestyneessä kirjassaan Vanishing Diaspora (Katoava diaspora eli Israelin ulkopuolella asuva juutalainen väestö), että ainoa Eurooppaan jäävä ryhmä ovat tiukkaoppisimmat ortodoksijuutalaiset, joiden säilyminen perustuu pikemmin eristymiseen kuin lukumäärään.

Kommunismin loppu toi itäiseen Eurooppaan vuonna 1989 "kansojen kevään", kirjoittaa Wasserstein. "Juutalaisille siinä oli kuitenkin syksyn tuntu." Shoah vei

kansan Tilastot kertovat suunnattomasta muutoksesta. Kun Euroopassa ja Neuvostoliitossa laskettiin 10 miljoonaa juutalaista toisen maailmansodan alla, vei Adolf Hitlerin toteuttama kansanmurha - kreikasta juontuen Holocaust , jiddishin Churbn , hepreankielen Shoah - heistä miltei kuusi miljoonaa.

Sulautuminen, alhainen syntyvyys sekä muutto Israeliin ja Yhdysvaltoihin ovat maailmansodan päättymisen jälkeen vähentäneet Euroopan juutalaisväestön 1,7 miljoonaan. Kymmenet tuhannet natseilta eloon jääneet koettivat sodan päätyttyä paeta kauheita muistoja. He pakenivat myös idässä sitkeästi säilynyttä antisemitismiä ja ajoittaisia vainoja.

Monet juutalaiset - ja myös ei-juutalaiset - torjuvat kuitenkin apeat ennusteet ja uskovat, että juutalainen elämänmuoto säilyy.

Toivoon uskovat sanovat, että suurimmassa osassa Eurooppaa on vallalla juutalaisen kulttuurin ja uskonnon voimakas elpyminen. Britanniassa yli kaksi kolmannesta juutalaisista kuuluu synagogien piiriin. Ranskan juutalaisuutta elvytti 220000 ihmisen muutto Pohjois-Afrikasta, ja Saksan juutalaisten määrä on kaksinkertaistunut Venäjän juutalaisten suuren muuton myötä.

Toivoon uskovia juutalaisia jakaa kuitenkin kiista siitä, mitä pitäisi suojella ja säilyttää, sen mukaan kuin se on vielä mahdollista. Nuori toimittaja Bogna Pawlisz myöntää Varsovassa, että oikean juutalaisuuden olemuksesta kiistellään kiivaasti Puolassakin, "kuten juutalaiset aina ja kaikkialla".

Mitä on aito

juutalaisuus?

Onko juutalaisuus kansa, uskonto, kulttuuri, elämäntapa, ja missä yhdistelmissä? Ongelma syntyi ennen ajanlaskumme alkua ja on ollut polttava Euroopassa siitä saakka, kun maallismielinen juutalaisuus kehittyi 1800-luvun jälkipuolella ja assimilaatio kiihtyi. Saksassa sanottiin vuosisadan vaihteessa, ettei kukaan ollut niin hyvä saksalainen kuin sulautunut Saksan juutalainen.

Euroopan juutalaisuuden elpyminen on voimakkainta tiukkaoppisten "ultraortodoksien" piirissä. Perheet ovat suuria, käännytys tehokasta, yhteenkuuluvuus voimakkainta. Lapset seuraavat vanhempiensa uskontoa paljon useammin kuin uskonnon väljemmin ottavien lapset.

Uskonnon side saattaa olla Euroopan juutalaisuuden ainoa toivo, kun juutalaiset yhteisöt ovat supistuneet ja yhteisen jiddishin kielen taito katoamassa. Uskonnollisuuden elpyminen huolettaa kuitenkin monia maallismielisiä juutalaisia, joiden mielestä ultraortodoksisuus sulkee pois uudistumisen ja muun yhteiskunnan.

Israelissa maallismielinen enemmistö ja tiukkaoppiset käyvät katkeraa kiistaa juutalaisvaltion koko suunnasta. Tunteet ovat jyrkkiä. Ankarat ortodoksit haluavat maallistuneiden mielestä sanella kaikkien elämäntavan ja maailmankatsomuksen.

Antisemitismiä tutkiva tohtori Leon Volovici sanoo Jerusalemissa, että riita palestiinalaisten kanssa ratkeaa sekin aikanaan, mutta häntä huolettavat Israelin tulevaisuuden kannalta eniten "ultraortodoksien demokratianvastaiset taipumukset".

"Jos Israel ei joskus enää ole demokraattinen maa, se ei ole minun maani", sanoo Romaniasta Israeliin vuonna 1984 muuttanut Volovici hiljaa.

Kiistat saattavat tulla Euroopassa vielä vaarallisemmiksi juutalaisuudelle kuin Israelissa ja Yhdysvalloissa, Volovici varoittaa. Uskonnollisuuteen pettynyt jää Israelissa juutalaiseksi, mutta vieraantunut Britannian tai Ranskan juutalainen ehkä ei.

Kansanmurhan

side painaa Kuuden miljoonan juutalaisen kansanmurha on yhä valtava minuutta yhdistävä voima, "jota kukaan ulkopuolinen ei voi tajuta", kuten Britanniassa asuva, Krakovassa 1914 syntynyt Rafael Scharf kirjoittaa viisaissa muistelmissaan Mitä sinä tahdot minusta, Puola?

Shoahin side on monista samalla taakka. Jotkut eloonjääneen sukupolven lapset valittavat Israelissa, että he ovat "kantaneet koko ikänsä vainajia selässään". Enteelliseltä näyttää, että Bernard Wasserstein sanoo kansanmurhan tutkimusta "melkein kuolemaa rakastavaksi pakkomielteeksi" ja "ehkä tuhoavaksi sairaudeksi".

Myös nuori Bogna Pawlisz toivoo, ettei " Holocaustista tehdä uutta uskontoa".

Scharf ja monet muut iäkkäät juutalaiset sanovat murheellisina, että Shoah oli sota, jonka saksalaiset voittivat. Eurooppaan ei koskaan enää palaa sellainen juutalaisuus, jota Varsova, Krakova, Praha, Vilna, Berliini, Odessa, Lwow ja Kiova edustivat.

"Tuhat vuotta juutalaista kulttuuria, sekä jaettua että erillistä, katosi neljässä teutonisen raakalaisuuden vuodessa. Nämä sanat voi lausua, mutta niitä ei voi käsittää", kirjoittaa Scharf.

Kuin kohtalon tahdosta Shoah synnytti maailman juutalaisuuden uuden siteen, sionistien uneksiman Israelin valtion, "ainoan koskaan toteutuneen utopian", kuten saksanjuutalainen historioitsija Julius Schoeps kirjoittaa. Palestiina ilman Holocaustia? "Ehkä vain isohko juutalainen asutus, ehkä arabialais-juutalainen kahden kansallisuuden valtio." Mutta israelilainen toimittaja Uri Avnery jatkaa, että kohtalon perintö on myrkyttynyt. Kansanmurhan takia juutalaisten on vaikea luottaa kehenkään.

"Sionismi halusi luoda 'normaalin' kansakunnan, 'kansan kuten kaikki muutkin kansat'. Holocaustin kivun takia tämä on miltei mahdotonta. Myös sen Hitler teki meille", Avnery kirjoittaa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Edis Tatli johtaa EM-ottelua Francesco Pateraa vastaan – HS seuraa

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  6. 6

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  7. 7

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  8. 8

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  9. 9

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  10. 10

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  5. 5

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää