Ulkomaat

Päätös vie huomion väsähtäneistä rauhanneuvotteluista

Tilaajille

LARNAKA-Israelin hallituksen sisärenkaan päätös vetää miehitysjoukot Etelä-Libanonista ei ole mikään aprillipäivän pila. Se on otettava Benjamin Netanjahun siirtona sisäpoliittisessa pelissä ja kansainvälisen mielipiteen taitavana ohjaamisena.

Omien äänestäjien keskuudessa vetäytyminen on suosittu ajatus. Viime vuonna Libanonissa kuoli 39 israelilaista sotilasta, eikä siinä luvussa tietenkään ole mukana niitä 73:a, jotka kuolivat helikopterionnettomuudessa lähellä rajaa matkalla Libanoniin.

Israelilaiset ovat väsyneitä pelkäämään rajan takana palvelevien nuorten sotilaiden puolesta.

Huomion kiinnittäminen Libanoniin, sivuun puolikuolleista neuvotteluista palestiinalaisten kanssa, edistää samoin kotimaisia tarkoituksia. Myös ulkovaltojen edessä pääministeri voi taas osoittaa rauhantahtoaan uusilla ehdotuksilla.

Mahdottomat

turvatakuut Ensimmäisen kerran hallituksen sisällä hyväksyttiin turvallisuusneuvoston 20 vuotta vanha päätöslauselma 425. Mutta kuten odotettiin, Netanjahun linja piti, ja hyväksyntä on ehdollinen.

Israel vaatii Beirutin hallitukselta takeet rajansa turvallisuudesta. Siten libanonilaisten sotilaiden pitäisi asettua rajavyöhykkeelle tarvittaessa taistelemaan libanonilaisia sissejä vastaan eli tekemään verisen työn israelilaisten puolesta.

Sellaisia turvallisuustakeita Beirutin hallitus ei voi antaa. Netanjahu sivuuttaa Syyrian, joka pitää todellista valtaa Beirutissa. Sillä on yli 30000 sotilasta miehittämässä itäistä Libanonia.

Syyria ei ole osoittanut minkäänlaista elettä, että se suostuisi Libanonin ja Israelin sopimukseen rajan rauhoittamiseksi. Sellainen ei ole mahdollista ilman Golanin kytkemistä mukaan tavalla tai toisella. Israel valtasi Golanin ylängön Syyrialta 1967.

Libanonin ja Syyrian mielestä päätöslauselma 425 on riittävän selkeä vaatiessaan Israelin miehitysjoukkojen vetäytymistä ns. turvallisuusvyöhykkeeltä heti ja ehdoitta. Kun Netanjahun hallitus ehdotti neuvotteluja vetäytymisen järjestelyistä, Libanonin presidentti Elias Hrawi vastasi Abu Dhabissa eilen: "Minkäänlaisia neuvotteluja ei käydä Israelin kanssa, jos se haluaa vetäytyä Etelä-Libanonista." Israelin turvallisuusvyöhyke on leveimmillään 23, kapeimmillaan neljä kilometriä, yhteensä noin 850 neliökilometriä. Vyöhyke on ollut olemassa 20 vuotta.

Palestiinalaisten kommandoisku Tel Avivin lähelle aiheutti Israelin "Operaatio Litani" -nimisen kostohyökkäyksen Libanoniin maaliskuussa 1978. Silloin perustettu Etelä-Libanonin armeija (SLA) on Israelin ylläpitämä 2500 miehen joukko. Se on 1500 israelilaisen vahvistamana vahtinut turvallisuusvyöhykettä siitä lähtien.

Kesäkuussa 1982 Israel aloitti puolustusministeri Ariel Sharonin suuren operaation "Rauha Galileaan", joka johti 20000 ihmisen kuolemaan, perääntymiseen turvallisuusvyöhykkeelle 1985 ja Israelin "vietnamilaiseen" sotkuun.

Siitä lähtien palestiinalaisten tilalla ovat taistelleet libanonilaiset shiamuslimit, Hizbollah-järjestön sissit, joiden vastarinta nauttii hallituksen henkistä, Iranin ja Syyrian materiaalista tukea.

YK:n rauhanturvajoukko Unifil tuli Libanoniin 1978 mutta se ei Israelin vastustuksen takia ole voinut ottaa valvontaansa mandaatin tarkoittamaa aluetta kokonaan. Vasta israelilaisten ja SLA:n lopetettua sotilaallisen toimintansa turvallisuusvyöhykkeellä Unifil voi ottaa vastuulleen koko alueen Litanijoesta Israelin pohjoisrajalle.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  4. 4

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  7. 7

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  8. 8

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  9. 9

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  10. 10

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  8. 8

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  9. 9

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  10. 10

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää