Ulkomaat

EU kiilaa lähi-idän rauhanneuvotteluihin

Tilaajille

BRYSSEL-Euroopan unioni yrittää tosissaan mukaan hieromaan rauhaa lähi-itään. Yksi todiste siitä on puheenjohtajamaan Britannian pääministerin Tony Blairin matka, jolla hän pyrkii syventämään EU:n suhteita eri osapuolten kanssa ja kertomaan alueen johtajille EU:n ideoita.

Tähän saakka neuvotteluja on länsimaiden puolelta johtanut Yhdysvallat. EU on antanut alueelle lähinnä rahallista tukea, kun Yhdysvallat on halunnut yksinoikeuden neuvotteluihin.

Blair korosti lähi-idän-vierailuillaan useaan otteeseen, että rauhan aikaansaamisessa tarvitaan myös Eurooppaa. Hän lisäsi kuitenkin, että pääneuvottelijan tehtävät kuuluvat Yhdysvalloille.

EU on ilmoittanut aikovansa lisätä taloudellista tukea alueelle sekä suoria sijoituksia Israeliin, etenkin miehitetyille Länsirannan alueille. Sitä ennen unioni haluaa kuitenkin luoda uudelleen poliittisen keskusteluyhteyden neuvotteluosapuolten välille.

Myös lähi-idän maat ovat viime aikoina toivottaneet aikaisempaa selvemmin EU-maat tervetulleiksi rauhanprosessiin. Esimerkiksi Palestiinan johtaja Jasser Arafat on sanonut suoraan odottavansa EU:lta aktiivisempaa roolia lähi-idässä. Arafat on pyytänyt EU:ta auttamaan, jotta rauhanprosessi ei katkea sekä "vaatimaan Israelia pitämään kansainvälisellä tasolla solmitut sopimukset".

Blairin matka lähi-itään on myös Britannian oma kasvojenkohotus. Hän on korostanut monesti matkansa aikana maansa historiallisia suhteita arabimaailmaan. Iso-Britannialla on EU-maista läheisimmät välit Yhdysvaltoihin. Myös Blairin tapaamat johtajat toivoivat nimen omaan Britannian ottavan aktiivisemmin osaa rauhanneuvotteluihin.

Blair niitti vastikään pääsiäisen alla kunniaa osuudestaan Pohjois-Irlannin rauhansopimuksen solmimisessa. Myös lähi-idän johtajat aplodeerasivat.

Blairin mukaan hän "oppi Pohjois-Irlannissa tärkeitä asioita, mutta ne eivät välttämättä istu lähi-idän tilanteeseen". Hänen mielestään lähi-idän rauhanneuvottelujen osapuolten pitäisi kuitenkin ottaa oppia Pohjois-Irlannin rauhansopimuksesta.

Lähi-idän kriisi puhkesi samaan aikaan kuin Pohjois-Irlanninkin. Asiantuntijoiden mielestä myös lähi-idän rauhanneuvottelujen tulevaisuus on juuri nyt kriittisessä vaiheessa. Jos niissä ei pian edetä, alueen epävarmuus ja levottomuus kasvavat.

Israelin ja palestiinalaisten väliset rauhanneuvottelut jumittuivat viime vuonna, kun juutalaiset alkoivat rakentaa taloja miehitetyille Palestiinan alueille Itä-Jerusalemiin. Sen seurauksena Palestiinan ääriliikkeiden jäsenet tekivät itsemurhaiskuja Israeliin, ja Israel katkaisi neuvottelut.

EU on tukenut lähi-idän kriisissä selvemmin palestiinalaisia. Israelissa EU:n ajatellaan olevan palestiinalaisten leirissä.

Ennen matkaansa Blair suunnitteli yöpyvänsä miehitetyllä Gazan alueella, mutta perui aikomuksensa, koska pelkäsi sen loukkaavan Israelia. Matkallaan pitämissään puheissa Blair muistutti, että EU odottaa Israelin siirtävän joukkonsa pois Länsirannalta.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  4. 4

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  7. 7

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  8. 8

   Edis Tatli kohtaa EM-ottelussa Francesco Pateran – HS seuraa ottelua

  9. 9

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  10. 10

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  11. Näytä lisää
  1. 1

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  10. 10

   Potilas ohjattiin päivystyksestä sydänfilmiin Vantaalla, parkkisakko mätkähti – Viranomainen tiukkana: Sakon saa anteeksi ”jos joutuu tyyliin suoraan leikkaussaliin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää