Ulkomaat

Vapautuminen loi uudenlaisen antisemitismin

Tilaajille

JERUSALEM-"Pelottavaa Itä-Euroopan juutalaisvastaisuudessa ei ole sen todellinen poliittinen panos, vaan yleisön välinpitämättömyys", sanoo Israelin johtaviin antisemitismin tutkijoihin kuuluva Leon Volovici.

"Kun kiihkoilijoiden kuullaan puhuvan juutalaisvaarasta, se puhe on suuren yleisön mielestä juutalaisten ongelma eikä oman yhteiskunnan", Volovici selittää kibbutsilla Jerusalemin lähellä.

Volovici sanoo Länsi-Euroopan juutalaisvastaisuutta vähäpätöiseksi mutta uskoo, että idässä sitkeä juutalaisvastaisuus kestää "vielä sukupolvia". Antisemitismi on hänen mukaansa erityisen väkevää Romaniassa ja Slovakiassa. Esimerkiksi Puolassa antisemitistien vaalimenestys on sen sijaan ollut huono.

Vieraskaunaa

myös juutalaisilla "Antisemitismissä yhdistyy tavallinen vieraskauna uskonnolliseen ennakkoluuloon", selittää Volovici. "Vieraskaunaa on kaikissa yhteisöissä, myös juutalaisissa. Antisemitismillä on uskonnollinen taustansa kristinuskon ja sen emouskonnon kilpailusta." Oman aikamme antisemitismi syntyi viime vuosisadan lopulla Saksassa ja Itävallassa samaan aikaan, kun juutalaiset saivat kansalaisoikeudet, sulautuminen muuhun Eurooppaan kiihtyi ja kansallisuusaatteiden joukossa syntyi omaan juutalaisvaltioon tähtäävä sionismi.

Saksalaisen alueen erikoispiirre oli Volovicin mukaan usko "arjalaisen rodun" ylemmyyteen. Siihen liittyi pian uuspakanallisia oppeja siitä, millainen germaaninen kulttuuri oli ollut ennen juutalaista vaikutusta.

Antisemitismiä kärjisti, että juutalaiset menestyivät Saksassa ehkä paremmin kuin missään muualla. Rautakansleri Otto von Bismarckin omaa pankkiiria Gerson Bleichroderia ihailtiin Saksan rikkaimpana miehenä.

"Juutalaiset näkyivät julkisessa elämässä kuten pankeissa, sanomalehdistössä, lääketieteessä ja lainopissa. Heitä alettiin samalla pitää uhkana länsimaiselle sivistykselle - keskiajalla heitä syytettiin eristymisestä ja nyt sulautumisesta", sanoo Volovici.

Juutalaisilla parempi koulutus Saksan keisariajan Preussissa sai 519 juutalaista miestä 100000:sta korkeamman koulutuksen, kun vastaava osuus katolisista miehistä oli 33 ja protestanteista 58, kirjoittaa yhdysvaltalainen antisemitismin historioitsija Albert Lindemann.

"Tämän vuosisadan alussa juutalaisia syytettiin bolshevismista, ja juutalaisia olikin paljon kommunistipiireissä. Samaan aikaan juutalaisissa nähtiin kapitalismin ja plutokratian, rahavallan, taustavoima", Volovici jatkaa.

Salaliitot antisemitismin oppeina Salaliitot ovat yhä osa antisemitismin oppeja, kuten keskiajalla huhuttaessa juutalaisten murhaavan salaa kristittyjä lapsia, jotta saisivat verta menoihinsa. Tsaarien Venäjän poliisin väärentämä Siionin viisaitten pöytäkirjat synnytti tämän vuosisadan alussa Suomessakin kirjoja juutalaisten maailmansalaliitosta, kuten nimimerkki J.W.W:n vihkosen Juutalaisten maailmanhistoriallinen merkitys entisaikaan Jumalan kansana ja nykyään Saatanan joukkona (WSOY 1922).

"Jotkut katoliset antisemiitit sanovat, että juutalaiset ovat järjestäneet jokaisen paavinvaalin Johannes XXIII:sta alkaen. Nykyinen paavi on heidän mukaansa salajuutalainen ja nimeltään Katz", sanoo Volovici.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Edis Tatli johtaa EM-ottelua Francesco Pateraa vastaan – HS seuraa

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  6. 6

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  7. 7

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  8. 8

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  9. 9

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  10. 10

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  5. 5

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää